بزرگنمايي:
آریا بانو - مجله دلتا /بادمجان (بادنجان) متعلق به گروه صیفیجات با شکل و رنگهای مختلف است. قسمت مورد استفاده این گیاه میوه آن است. در طب سنتی از قسمتهای دیگر این گیاه مانند ریشه برای درمان برخی از بیماریها استفاده میشود. مواد اصلی و موثر موجود در بادمجان شامل آنتیاکسیدانها به ویژه فلاونوئیدها، آنتوسیانین، پلی فنول و سایر ترکیبات مفید دیگر است. بادمجان حساس به سرما است ولی میتوان آن را در هر خاکی کاشت و احتیاج به کود فراوان دارد.
ارزش غذایی بادمجان
بادمجان منبع خوبی برای فیبر غذایی، پتاسیم، منگنز، مس و ویتامینهای (ب1)، (ب6)، (آ) و (ث) است. جالب است بدانید چربی اشباع شده یا کلسترول در آن وجود ندارد.
خواص بادمجان (طبیعت و خواص درمانی)
بر اساس طب سنتی، طبع بادمجان گرم و خشک است. بنابراین برای کسانی که طبع سرد دارند مناسب است و گرم مزاجان بهتر است خصوصا در آب و هوای گرم کمتر از بادمجان استفاده کنند. برخی از خواص بادمجان به طور خلاصه عبارتند از:
پیشگیری و مقابله با
سرطان بادمجان سرشار از انواع آنتیاکسیدان، ویتامینها و فیبر غذایی است. این مواد دارای خاصیت ضد سرطانی، ضدکلسترول بد خون و ضد ویروس است. مطالعات محققان نشان داده آنتی اکسیدان ناسونین موجود در بادمجان، اجازه نمیدهد رگهای خونی جدیدی تشکیل شود و تومورهای خوش خیم را به تومورهای بدخیم تبدیل کند. همچنین به دلیل ذخیره فیبر زیاد بادمجان، مصرف آن در پیشگیری و درمان
سرطان روده بزرگ بسیار موثر است.
مفید برای
سلامت قلب یکی از خواص بادمجان حفظ
سلامت و تقویت
قلب است. مصرف این ماده غذایی، عملکرد بطن چپ
قلب را تقویت کرده و شدت سکتههای قلبی را کاهش میدهد. همچنین خوردن بادمـجان گرفتگی رگها را باز می کند و شخص را از خطر
سکته قلبی محفوظ میدارد.
کمک به کاهش وزن و
لاغری از مهمترین خواص بادمجان، کم کالری بودن آن است که غذای بسیار خوبی برای کسانی است که میخواهند وزن کم کنند.
ایجاد آرامش و تقویت عملکرد مغز
بادمجان شامل ویتامینها و آنتی اکسیدانهای مختلف است که روی سلولهای مغزی موثر بوده باعث حفظ
سلامت و عملکرد بهتر مغز میگردند و روند پیری مغز را به تاخیر میاندازند. همچنین مصرف آن باعث احساس سرحالی و سرزنده بودن و ایجاد آرامش در افراد میگردد. به طور کلی خواص بادمجان و ترکیبات موثر موجود در آن، به پیشگیری از اختلالات ذهنی مرتبط با سن کمک میکند و عملکرد ذهن را تقویت میکند.
مضرات بادمجان (توصیه های پزشکی و موارد احتیاطی)
مبتلایان به میگرن بهتر است از زیاده روی در مصرف بادمجان خودداری کند.
افراد با سابقه سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا بایستی در مصرف بادمجان احتیاط کنند.
بادمجان دارای ماده ای است که موجب مهار آنزیم کولین استراز میشود و لذا مصرف آن همراه با داروهای موثر بر کولین استراز نظیر برخی از داروهای اعصاب و بیهوشی باید با احتیاط و با نظر
پزشک معالج باشد.
اشخاصی که مبتلا به بواسیر یا درد
چشم هستند، بایستی از زیادهروی در مصرف بادمجان خودداری کنند.
برخی از افراد به این ماده غذایی
حساسیت داشته و بایستی از مصرف آن اجتناب نمایند.
توصیه میشود برای دریافت مواد موثر این گیاه و بهرهگیری بیشتر از خواص بادمجان، آن را به صورت کبابی، یا آبپز مصرف نمایید. همچنین بادمجان را با
پوست بپزید تا از یک آنتیاکسیدان بسیار قوی به نام «ناسونین» که در پیشگیری از
سرطان بسیار موثر است، بهرهمند شوید.