آریا بانو

آخرين مطالب

رشد 43 درصدی صادرات غیرنفتی اقتصادي

رشد 43 درصدی صادرات غیرنفتی
  بزرگنمايي:

آریا بانو- به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، صادرات کالاها و محصولات به کشورهای مختلف از مهمترین بازارهای ارز آوری در ایران و جهان محسوب می‌شود اما جمهوری اسلامی به دلیل برخی مشکلات به واسطه تحریم در این زمینه همواره با مشکلاتی مواجه بوده است.

دولت دوازدهم اما تلاش بیشتری در راستای بهبود شرایط برای تجار و افزایش صادرات غیرنفتی داشته است و قراردادهای مختلفی برای هموار کردن مسیر صادرکنندگان به امضا رسانده تا راه‌حل‌های کافی برای کاهش اثرات تحریم‌ها و تجارت با جهان داشته باشد که این را می‌توان با کمی بررسی در آمار سال آغاز دولت یازدهم و آخرین آمار تجارت در سال گذشته مشاهده کرد.

آمار مقایسه‌ای صادرات طی سال‌های 92 و 98

طبق آمارهای اعلام شده سازمان توسعه تجارت و گمرک ایران، سال 92 همزمان با نخستین سال فعالیت دولت یازدهم وزن صادرات غیرنفتی  به 93.886 میلیون تن به ارزش 41.848 میلیارد دلار رسید و افزایش یک درصدی نسبت به سال قبل را تجربه کرد.

این ارقام در سال 98 به لحاظ وزنی با شکستن رکورد 40 سال گذشته به 134.331 میلیون تن رسید که ارزشی معادل 41.424 میلیارد دلار داشته است که مقایسه آمار صادرات در سال 92 و سال 98، در بخش صادرات رشد 43 درصدی در وزن و کاهش 14.1 درصدی در ارزش را نشان می دهد که البته نباید فراموش کرد که طی دولت دوازدهم و روی کار آمدن رییس جمهور جدید آمریکا فشار تحریم ها برای صادرات کالاهای ایرانی به جهان افزایش پیدا کرد و ایران نیز برای کاهش اثرات این شرایط جدید به دنبال راهکارها و راهبردهایی برای بهبود تجارت پرداخت.

بر همین اساس کاهش اندک ارزشی در سال گذشته با توجه به شکستن رکورد وزنی صادرات اتفاقی چشمگیر نیست، زیرا باید تمام شرایط موجود و سیاست‌های کلی جهان برای تجارت با ایران را در نظر گرفت.

دستیابی به سیاست کاهش واردات برای افزایش تولید داخل

از سوی دیگر واردات یکی از راه‌های رفع نیاز یک کشور محسوب می‌شود تا از این طریق کالاهایی که در داخل تولید نمی‌شود و در عین حال مورد استفاده و نیاز اولیه هستند وارد شده و در دسترس مردم قرار بگیرد و کمبودی در مصرف کالاهای اساسی وجود نداشته باشد.

البته دولت دوازدهم با توجه به توصیه‌های رهبر معظم انقلاب در جهت افزایش و بهبود تولید داخلی سیاست ممانعت از ورود بی رویه کالای یا دارای مشابه داخل را در پیش گرفت و فقط برای وارد کردن مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی مجوزهایی را صادر کرد تا شاهد رونق هر چه بیشتر تولید محصولات داخلی باشیم.

آمار واردات سال 92  عدد 33.684 هزار تن را نشان می‌دهد که ارزشی 49.709 میلیارد دلاری را تجربه کرده که این ارقام در سال 98 به 35.825 هزارتن به ارزش 44.092 میلیارد دلار رسیده است.

آمارهای صادرات و واردات طی هفت سال

بررسی مقایسه‌ای آمارهای واردات در سال مشخص شده نشان از کاهش 12 درصدی در دولت تدبیر و امید داشته و واردات از کالاهای مصرفی به واردات کالاهای سرمایه‌ای و واسطه‌ای تغییر محسوسی داشته است.

البته نباید فراموش کرد که در این میان تلاش هفت ساله ای با توجه به تغییر سیاست‌ها وجود داشته است که بر اساس آن در سال 1393 در پی تلاش‌های صادرکنندگان و ثبات اوضاع اقتصادی و سیاسی صادرات به رقم 50 میلیارد دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته خود نشان از رشد 21 درصدی ارزش و هفت درصدی در وزن داشت.

همچنین یک سال پیش از اجرای توافقنامه برجام در سال 94، صادرات با روندی کاهشی مواجه شد اما برخلاف آن در سال 95، پس از پایان مذاکرات با تسهیل روابط ‌بانکی و گسترش روابط تجاری ایران با جهان، صادرات تولیدات غیر نفتی کشور از لحاظ ارزش چهار درصد و از لحاظ وزنی 38 درصد رشد را تجربه کرد و در سال 96 نیز ارزش و وزن کالاهای صادراتی ایران به ترتیب هفت درصد و 2 درصد افزایش داشت و بخش عمده واردات نیز کالاهای واسطه‌ای، سرمایه‌ای و مواد اولیه خطوط تولید بوده است.

سال 97 شاهد تغییراتی در توسعه تجارت ایران با جهان بودیم زیرا تحریم‌های ظالمانه آمریکا، ناممکن بودن ایجاد روابط بانکی و اجرا نشدن مفاد برجام توسط کشورهای 1+5 و پس از اصلاح نرخ پایه، صادرات کشور را با کاهش پنج درصدی در ارزش و 11 درصدی در وزن مواجه کرد و در کنار آن نیز واردات 21 درصد کاهش ارزشی و 17 درصد کاهش وزنی را رقم زد.

در تکمیل آمار تجارت ایران با جهان «عباس خالقی‌تبار» مدیر کل دفتر خدمات اطلاعات تجاری درباره آمار سال 99 که کمتر از شش ماه آن را پشت سر گذاشته ایم اظهار داشت: در ادامه مشکلات ناشی از تحریم ها و اضافه شدن بیماری کرونا به آن که بسته شدن مرزهای کشور را در پی داشت شاهد کاهش صادرات بودیم که البته این روند درسطح جهانی قابل مشاهده بود به طوری که کشورهای پیشرو از لحاظ اقتصادی نیز به طور میانگین شاهد 20 درصد کاهش در صادرات خود بودند.

علت کاهش ارزش صادرات چیست؟

اصلاح نرخ‌های پایه صادراتی در گمرک که سال 97 صورت گرفت شرایطی را فراهم کرد تا ارزش صادرات در ارقام کمتر نشان داده شود در حالی که اگر این روند اجرایی نمی شد دولت می توانست رشد قابل توجهی را به عنوان آمار صادرات در سال گذشته عرضه کند.

در بخش توسعه تجارت بخشی هم مربوط به کالاهای ترانزیتی می شود که ارز آوری مختصری نیز برای کشور دارد در همین راستا با توجه به تحریم های ظالمانه و سیاست فشار حداکثری آمریکا از حدود 12 میلیارد تن در سال 92 به بیش از 7.5 میلیارد تن در سال 98 رسیده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/398493/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی آرسنال 5 - چلسی 0

خسرو: در زمان ساپینتو، چهار پنج مدیرعامل عوض کردیم

خلاصه بازی لاتزیو 2 - یوونتوس 1

حیدری: تیم نکونام شخصیت قهرمانی دارد

گل چهارم آرسنال به چلسی توسط کای هاورتز دقیقه 65

حیدری: در اولین بازی خوشه طلایی، فقط یازده بازیکن داشتم

خلاصه بازی الهلال 2 - العین 1

گل پنجم آرسنال به چلسی توسط بن وایت دقیقه 70

اولین کاپیتانی ترابی در پرسپولیس

ابتلای ستاره اتلتیکو به یک بیماری خطرناک

حریف سپاهان از هند نیروی کمکی گرفت!

دبیر جدید فدراسیون کبدی معرفى شد

گل اول یوونتوس توسط میلیک در دقیقه 82

مربی تراکتور از تیم ملی می‌آید

کامبک الهلال ناقص ماند؛ صعود العین به فینال لیگ قهرمانان آسیا

چگونه از آخرین افزایش قیمت ارز دیجیتال بهره ‌برداری کنیم؟

خطای شدید جکسون روی پای تومیاسو که داور از نشان دادن کارت قرمز صرف نظر کرد

ستارگان تیم رویایی رئال مادرید اکنون کجا هستند؟

گل سالم الدوساری به العین

به اتهام تجاوز؛ دو فوتبالیست لیگ برتری دستگیر شدند

فقط این مربی می‌تواند یونایتد را قهرمان لیگ برتر کند

دلایل خسرو حیدری برای ترک خوشه طلایی!

شکایت از سید حسین حسینی توسط پلیس اراک

صحنه جنجالی دربی لندن؛ چطور اخراج نشد!

بحران استادیوم برای میزبانی استقلال - سپاهان

استقبال اسطوره هلندی از گزینه جدید لیورپول

نماهنگ زیبای بهاری با تصاویر گلهای زیبا و طبیعت

حسین انصاریان‌: نمازهای جماعت الان در کشور ما ورشکسته است

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان

برای چند کار عجله کنید...

چرا جن‌ها دیده نمی‌شوند؟

نومید نشو! بهاری خواهد آمد

طرز تهیه ماکارونی با لوبیا چیتی

غذاهایی که شکم تخت به شما هدیه می‌دهد

5 عادت رایج صبحگاهی که مخفیانه نابودت میکنه

دانشمندان حلقه‌ مفقوده بین رژیم غذایی نامناسب و سرطان را کشف کردند

ای بیخبران چه جای خواب است مرا

چه کسی می داند...

آقای گل تاریخ فرانسه قدم در راه مسی گذاشت!

آیین رسمی واگذاری سرخابی‌ها فردا برگزار می‌شود

تمجید ستاره سیتی از بلینگام؛ جود استثنایی است

بیگی: در قائمشهر از استقلال و پرسپولیس امتیاز می گیریم

تصمیم جالب آرسنال؛ خداحافظی با لوگوی همیشگی

اینزاگی با تماس‌ها از لیگ برتر بمباران شده است!

حیدری: داور دربی به دنبال اخراج ساپینتو بود

گل اول آرسنال به چلسی توسط تروسار

حمایت ونگر از ژاوی؛ دوست دارم در بارسا بمانی

گل اول لاتزیو توسط کاستیانوس در دقیقه 12

مسعود ده‌نمکی: پدرم می گفت بین من و خمینی یکی رو انتخاب کن

من آدم مجرد سوار ماشینم نمیکنم!