آریا بانو

آخرين مطالب

چرا مصونیت در برابر برخی بیماری‌ها همیشگی است؟ پزشکي

چرا مصونیت در برابر برخی بیماری‌ها همیشگی است؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - زومیت / مصونیت حاصل از ابتلا به عفونت یا واکسیناسیون در برخی بیماری‌ها مادام‌العمر و در برخی بیماری‌ها کوتاه‌مدت است. درک علت این امر به ما در دسته‌بندی کووید 19 از این نظر کمک می‌کند. 
بعضی از بیماری‌ها مانند سرخک ما را یک‌بار عفونی می‌کنند و معمولا به ما یک عمر مصونیت می‌بخشند. برای بیماری‌های دیگری مانند آنفولانزا باید پس از یک سال واکسینه شویم؛ بنابراین، چرا دربرابر برخی بیماری‌ها مصونیت همیشگی کسب می‌کنیم اما درمقابل برخی دیگر نه؟ ویروس کرونای جدید از کدام نوع است؟
اینکه ما دربرابر بیماری ایمنی حاصل کنیم یا نه، اغلب بستگی به آنتی‌بادی‌های ما دارد. آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هایی هستند که در پاسخ به عفونت تولید می‌کنیم و یکی از شیوه‌های شناخته‌شده‌ی دفاع بدن هستند. آن‌ها عوامل مهاجم را می‌پوشانند و در بهترین حالت مانع از این می‌شوند که مهاجمان سلول‌های ما را بربایند و در آن‌ها تکثیر شوند.
پس از اینکه عفونتی را پاک‌سازی می‌کنیم، اغلب سطوح آنتی‌بادی‌ها در بدن ما کاهش پیدا می‌کند؛ اما حداقل تعدادی از آن‌ها در آن اطراف می‌مانند و آماده‌اند تا اگر همان عامل بیماری‌زا دوباره حمله کند، تولید را افزایش دهند. به‌همین‌دلیل، آزمایش آنتی‌بادی می‌تواند به شما بگوید در گذشته عفونی شده‌اید یا نه. وجود این آنتی‌بادی‌ها معمولا ‌از بیمارشدن مجدد ما با همان عامل عفونی جلوگیری می‌کند.
به‌گفته‌ی مارک جنکینز، ایمونولوژیست دانشکده پزشکی دانشگاه مینه‌سوتا، بدن درواقع فراموش نمی‌کند. معمولا وقتی دوباره دچار بیماری (عفونی) می‌شویم، به این علت نیست که بدنمان مصونیت خود را از دست داده است. دوباره به بیماری مبتلا می‌شویم؛ زیرا پاتوژن جهش پیدا کرده است و سیستم ایمنی ما دیگر نمی‌تواند آن را شناسایی کند یا اینکه بدن ما تمایل دارد پاسخ ایمنی بسیار ضعیف‌تری ایجاد کند.
آنفولانزا را در نظر بگیرید. ویروس آنفولانزا ویروسی است که می‌تواند ژن‌های خود را به‌سادگی تغییر دهد. درست وقتی سیستم ایمنی ما نسخه‌ای از ویروس را می‌کشد، نسخه‌ی دیگری ظهور می‌کند که سیستم ایمنی ما نمی‌تواند آن را تشخیص دهد. همه‌ی ویروس‌ها به این راحتی جهش پیدا نمی‌کنند. برای مثال، ویروس فلج اطفال نمی‌تواند به‌راحتی ژنوم خود را تغییر دهد؛ به‌همین‌دلیل تقرییا در ریشه‌کن‌کردن آن بسیار موفق بوده‌ایم.
مارک سلفیکا، ایمونولوژیست مرکز تحقیقات ONPRC در آمریکا، گفت ویروس‌های عامل سرماخوردگی و ویروس‌های دیگر که معمولا از دستگاه تنفسی فوقانی ما عبور نمی‌کنند، لزوما به این دلیل دوباره ما را عفونی نمی‌کنند که به‌سرعت جهش می‌یابند؛ بلکه به این دلیل است که بدن ما معمولا از اول آنتی‌بادهای زیادی علیه این پاتوژن‌ها تولید نمی‌کند. بدن ما بابت دستگاه تنفسی فوقانی نگران نیست. این چیزی است که ما در موارد خفیف کووید 19 می‌بینیم. ویروس به دستگاه تنفسی فوقانی می‌چسبد؛ جایی که بدن با آن مانند تهدید برخورد نمی‌کند. در مطالعه‌ی پیش‌چاپی که در سال جاری در MedRxiv منتشر شده است، از 175 فرد مبتلا به علائم خفیف بیماری، 10 نفر بدون توسعه‌ی آنتی‌بادی‌های تشخیص‌پذیر بهبود پیدا کردند.
برای بیماری‌هایی که در هیچ‌یک از این گروه‌ها قرار نمی‌گیرند؛ یعنی به‌سرعت جهش پیدا نمی‌کنند و معمولا پاسخ ایمنی قوی ایجاد می‌کنند، ایمنی معمولا برای مدت بیشتری ماندگار است. مطالعه‌ای که در سال 2007 در مجله‌ی New England Journal of Medicine منتشر شد، نشان می‌داد پس از عفونت سرخک یا اوریون، بیش از 200 سال طول می‌کشد تا نصف آنتی‌بادی‌های شما ناپدید شوند. همین مطالعه نتایج مشابهی برای ویروس اپشتین–بار پیدا کرده است که موجب بیماری مونو (مونو نوکلئوز عفونی) می‌شود.
با‌این‌حال، پاسخ‌های آنتی‌بادی همیشه تا آخر عمر دوام ندارند. مطالعه‌ی مذکور نشان داد برای ازبین‌رفتن نیمی از آنتی‌بادی‌های آبله‌مرغان حدود 50 سال زمان نیاز است و 11 سال طول می‌کشد تا نیمی از آنتی‌بادی‌های کزاز را از دست بدهیم. این بدان‌معنا است که ازنظر تئوری، بدون تزریق تقویت‌کننده می‌توانید در بزرگ‌سالی به این بیماری‌ها مبتلا شوید.
دانشمندان هنوز مطمئن نیستند چرا پاسخ آنتی‌بادی‌های ما برای برخی از بیماری‌ها درمقایسه‌با بیماری‌های دیگر به مدت بیشتری حفظ می‌شود. جنکینز گفت ممکن است برخی از این بیماری‌های شایع‌تر مانند آبله‌مرغان و مونو درواقع بیش از حد تصور دوباره ما را عفونی کنند؛ اما آنتی‌بادی‌های ما موجب شوند عفونت قبل از تشخیص‌پذیرشدن برای ما از بین برود. در این مواقع، به‌علت عفونت‌های مجدد سیستم ایمنی دوباره به ظرفیت کامل خود می‌رسد. به‌گفته‌ی جنکینز، این امر سیستم ایمنی ما را هوشیار نگه می‌دارد. درمقابل، در کزاز احتمالا ما به‌ندرت درمعرض آن قرار می‌گیریم.
سلفیکا گفت دانشمندان دیگر خاطرنشان می‌کنند سیستم ایمنی انسان در جهتی آموزش دیده است تا پاتوژن‌هایی را هدف قرار دهد که شکل ظاهری خاصی دارند. باکتری‌ها و ویروس‌ها به‌‌علت الگویی تکراری از پروتئین‌ها که در سطح خود دارند، معمولا متقارن به‌نظر می‌رسند. به ویروس عامل کووید 19 فکر کنید. این ویروس مانند توپی است که برجستگی‌هایی به‌طور یکنواخت روی آن را پوشانده‌اند. یکی از تئوری‌ها پیشنهاد می‌کند که پاسخ ایمنی ماندگارتر و بزرگ‌تری دربرابر پاتوژن‌های دارای ظاهر تکراری تدارک می‌بینیم. به‌عنوان مثال، آنتی‌بادی‌هایی که علیه واریولا تولید می‌کنیم، برای یک عمر باقی می‌ماند. ویروس آبله (واریولا) ساختار بسیار تکرارشده‌ای دارد؛ در‌حالی‌که کزاز اصلا ساختار تکراری ندارد. آنچه موجب بیماری ما می‌شود، توکسینی است که باکتری کزار تولید می‌کند و نه خود باکتری. براساس این تئوری، ممکن است بدن‌های ما برای هدف‌قراردادن این پروتئین نامتقارن ساده به‌خوبی آموزش ندیده باشند.
در اینجا، این سؤال مطرح می‌شود: آیا مصونیت دربرابر ویروس کرونای جدید (چه ازطریق ابتلا به عفونت، چه از راه واکسن) مانند ایمنی دربرابر آبله ماندگار خواهند بود یا اینکه هر سال به واکسن جدیدی نیاز خواهیم داشت؟
درحالی‌که این موضوع حقیقت دارد که برخی افراد پاسخ‌های آنتی‌بادی درخورتوجهی تدارک نمی‌بینند، جنکینز هنوز به مورد اول امیدوار است. او گفت تمامی شواهد هم از عفونت‌های طبیعی و هم از کارآزمایی‌های واکسن نشان می‌دهند که بیشتر افراد در حال ساختن آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده هستند که نوعی از آنتی‌بادی‌ها محسوب می‌شوند که از ورود ویروس به سلول‌های ما مانع‌ می‌شوند. برخلاف آنفولانزا، ویروس عامل کووید 19، یعنی SARS-CoV-2، به‌سرعت جهش پیدا نمی‌کند. جنکینز معتقد است: «این ویروس ویژگی‌های ویروس‌هایی را دارد که ما در واکسیناسیون علیه آن‌ها بسیار موفق بوده‌ایم.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/377206/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود

حردانی: هواداران سنگ تمام گذاشتند