آریا بانو

آخرين مطالب

سیاره مشتری زیر ذره‌بین تلسکوپ "جیمز وب" گوناگون

سیاره مشتری زیر ذره‌بین تلسکوپ "جیمز وب"
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / سیاره "مشتری" که نام آن برگرفته از نام پادشاه خدایان روم باستان است، بزرگترین سیاره منظومه شمسی است. مشتری دارای 79 قمر شناخته شده‌ است. اوایل قرن هفدهم حرکات اقمار این سیاره گالیلئو گالیله(Galileo Galilei)‏ را متقاعد کرد که زمین در مرکز جهان نیست. بیش از 400 سال بعد و در همین زمان ستاره شناسان قصد دارند از تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا برای رصد این اجرام معروف استفاده کنند و ابزارهای این تلسکوپ به حدی قدرتمند و کاربردی هستند که می‌توانند درک دانشمندان را بسیار ارتقا دهند.
یک تیم متشکل از بیش از 40 محقق به سرپرستی اخترشناسانی به نام "ایمکه دی پاتر"(Imke de Pater) از "دانشگاه کالیفرنیا ، برکلی" و "تیه ری فوش"(Thierry Fouchet) از رصدخانه پاریس، برنامه رصد بلندپروازانه‌ای را طراحی کرده‌اند که مشاهدات علمی مهمی را در منظومه شمسی انجام می‌دهد که از آن میان می‌توان به بررسی سیاره مشتری، سیستم حلقه آن و دو قمر آن به نام‌های آیو و گانیمد اشاره کرد.
دی پاتر گفت: این یک آزمایش واقعاً چالش برانگیز خواهد بود. مشتری بسیار روشن و درخشان است و ابزارهای این تلسکوپ به حدی حساس هستند که می‌توانند به راحتی به بررسی این سیاره درخشان و حلقه‌ها و قمرهای آن بپردازند.
سیاره مشتری
علاوه بر کالیبراسیون ابزارهای تلسکوپ جیمز وب برای رصد درخشش مشتری، ستاره شناسان باید چرخش این سیاره را نیز در نظر بگیرند، زیرا یک روز در مشتری تنها 10 ساعت طول می‌کشد. برای تصویربرداری کامل از یک منطقه خاص باید چندین تصویر در کنار هم قرار داده شود. یکی از پدیده‌های جذاب سیاره مشتری لکه سرخ بزرگ است. لکه سرخ بزرگ نام بزرگ‌ترین توفان عظیم چرخان در سطح سیاره مشتری است. این توفان در راستای کمربندها و منطقه‌های مشتری جریان دارد. در حالی که بسیاری از تلسکوپ ها مشتری و طوفان های آن را مطالعه کرده اند، آینه بزرگ و ابزارهای قدرتمند تلسکوپ جیمز وب، بینش جدیدی را به دانشمندان ارائه خواهند داد.
دی پاتر گفت: ما می دانیم که جو بالای لکه سرخ بزرگ سردتر از دیگر مناطق مشتری است، اما در ارتفاعات بالاتر در مزوسفر یا میان‌سپهر ، جو گرم تر به نظر می‌رسد. ما از تلسکوپ جیمز وب برای بررسی این پدیده استفاده خواهیم کرد. وب همچنین جو منطقه قطبی سیاره مشتری را بررسی خواهد کرد، جایی که فضاپیمای جونو ناسا خوشه‌هایی از چرخندها را کشف کرد. داده‌های طیف سنجی جیمز وب نیز جزئیات بیشتری از اندازه گیری باد، ذرات ابر ، ترکیب گاز و دمای این سیاره را نسبت به داده‌های گدشته در اختیار دانشمندان قرار خواهد داد.

آریا بانو

حلقه‌ها
هر چهار سیاره غول گازی منظومه شمسی دارای حلقه‌هایی هستند که برجسته ترین آن سیاره زحل است. مشتری دارای سه حلقه باریک در اطراف استوای خود است. این حلقه‌ها بسیار کم‌نورتر از حلقه‌های زحل هستند. به نظر می‌آید حلقه‌های مشتری بیشتر از ذرات ریز غبار ساخته شده باشند.
سیستم حلقه سیاره مشتری از سه قسمت تشکیل شده است: یک حلقه اصلی مسطح، یک هاله در داخل حلقه اصلی و یک حلقه نازک بیرونی. سیستم حلقه مشتری به طرز خارق العاده‌ای ضعیف است زیرا ذراتی که حلقه‌ها را تشکیل می‌دهند به قدری کوچک و پراکنده هستند که نور زیادی منعکس نمی‌کنند. در کنار روشنایی سیاره، آنها ناپدید می‌شوند و این موضوع چالشی برای ستاره شناسان به وجود می‌آورند.
"مایکل ونگ"(Michael Wong) محقق دانشگاه کالیفرنیا، برکلی گفت: ما واقعاً در حال افزایش قدرت برخی از ابزارهای این تلسکوپ هستیم تا بتوانیم مجموعه جدید و منحصر به فردی از مشاهدات را بدست آوریم. محققان این تیم به دنبال کشفیات جدیدی درباره حلقه‌های این سیاره هستند.

آریا بانو

قمر گانیمد
چندین ویژگی خاص درباره قمر یخی گانیمد مشتری آن را برای ستاره شناسان جذاب کرده است. گذشته از اینکه گانیمد بزرگترین قمر منظومه شمسی و حتی بزرگتر از سیاره عطارد است، تنها قمری است که میدان مغناطیسی خاص خود را دارد. این تیم برای درک بهتر تعامل این قمر با ذرات موجود در میدان مغناطیسی مشتری، قسمت‌های بیرونی جو گانیمد، بخش خارجی این قمر را بررسی خواهند کرد. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد گانیمد ممکن است در زیر سطح ضخیم یخی خود یک اقیانوس آب شور مایع داشته باشد که این موضوع را تلسکوپ جیمزوب با دقت بررسی خواهد کرد.
قمر آیو
علاوه بر قمر گانیمد، قمر دیگری که این تلسکوپ به بررسی آن خواهد پرداخت قمر آیو خواهد بود. آیو از نظر اندازه اندکی بزرگ‌تر از ماه است و با 400 آتشفشان فعال، آیو فعال‌ترین جرم از نظر زمین‌شناختی در سامانهٔ خورشیدی است. علت فعالیت آتشفشانی بیش از حد آیو انرژی و اثر جزر و مدی مشتری و سایر قمرهای گالیله‌ای این سیاره بر این قمر است. اخترشناسان قصد دارند از تلسکوپ جیمزوب استفاده کنند تا در مورد تأثیر آتشفشان‌های آیو در جو آن اطلاعات بیشتری کسب کنند. آیو اندکی از ماه زمین بزرگ‌تر است. با سطحی پر از حفره و لرزش‌های مداوم ناشی از فورانات آتشفشانی، آیو یک جهنم آتشین در سامانهٔ خورشیدی محسوب می‌شود. به رغم سرمای کافی برای پوشاندن سطح قمر با لایه‌هایی از دی‌اکسید گوگرد منجمد وجود دارد، این قمر داخلی بزرگ مشتری، آتشفشانی‌ترین دنیای شناخته شده سامانه خورشیدی است.

آریا بانو

تلسکوپ فضایی "جیمز وب"
تلسکوپ فضایی "جیمز وب" جایگزین تلکسوپ فضایی هابل خواهد بود. تلسکوپ جیمز وب با اندازه‌ای بزرگ‌تر و قدرتی بالاتر و البته هدف‌هایی متفاوت در دست طراحی است. این تلسکوپ دارای آینه‌ای عظیم خواهد بود که بر قدرت رصدگری آن می‌افزاید و به علاوه نسبت به هابل دورتر از زمین مستقر خواهد شد. بودجه 8.8 میلیارد دلاری تلسکوپ تلسکوپ فضایی جیمز وب آن را به یکی از بزرگترین و پرهزینه‌ترین پروژه‌های تاریخ ناسا مبدل ساخته است. چهار ابزار علمی بسیار پیشرفته برای تلسکوپ فضایی جیمز وب در نظر گرفته شده است.
آینه اصلی جیمز وب که عنصر بصری این تلسکوپ است، از 18 قسمت آینه شش ضلعی تشکیل شده که آینه‌ای با قطر 6٫5 متر را تشکیل می‌دهند. این آینه بسیار بزرگتر از آینه هابل با قطر 2٫4 متر است. بر خلاف هابل که طیف‌های اشعه فرابنفش، طیف مرئی و مادون قرمز (0٫1 تا 1 میکرومتر) را مشاهده می‌کند، تلسکوپ جیمز وب در محدوده فرکانس پایین‌تری از نور مرئی با طول موج بلند از طریق مادون قرمز (0٫6 تا 27 میکرومتر) رصد خواهد کرد که به آن اجازه می‌دهد اجرام بزرگ انتقال به سرخ را مشاهده کند که برای هابل بیش از حد دور و بسیار قدیمی هستند.
این تلسکوپ باید بسیار سرد نگه داشته شود تا بتواند اشعه مادون قرمز را بدون تداخل دریافت کند، بدین منظور تلسکوپ در فضا در نزدیکی نقطه لاگرانژی خورشید قرار خواهد گرفت و یک آفتابگیر بزرگ آینه و دیگر قطعات تلسکوپ را در دمای زیر 223/2- درجه سانتی‌گراد نگه می‌دارد. تلسکوپ "جیمز وب" توسط ناسا با مشارکت آژانس فضایی کانادا و آژانس فضایی اروپا توسعه داده شده است و به افتخار "جیمز ای. وب" که از سال 1961 تا 1968 به عنوان مدیر ناسا مشغول به کار بوده و نقش مهمی در برنامه فضایی آپولو داشته، نامگذاری شده است.
اکنون تلسکوپ فضایی "جیمز وب" سرهم بندی شده و برای سپری کردن مجموعه نهایی آزمایش های خود آماده است. این تلسکوپ هنگامی که در مدار مقرر قرار بگیرد، سپر خورشیدی پنج لایه خود را باز خواهد کرد که مساحت آن به اندازه یک زمین تنیس می رسد. ناسا هم اکنون 31 اکتبر 2021(مهر 1400) را به دلیل تأثیرات ناشی از بیماری همه گیر کروناویروس جدید(کووید-19) و همچنین چالش های فنی برای پرتاب تلسکوپ فضایی "جیمز وب" از گویان فرانسه هدف قرار داده است. پیش از این قرار بود این تلسکوپ فضایی در ماه مارس 2021(اسفند 99) روانه فضا شود.
"توماس زوربوچن" مدیر ماموریت های علمی ناسا در دفتر مرکزی آژانس در واشنگتن گفت: تلسکوپ فضایی "جیمز وب" پیچیده ترین رصدخانه فضایی در جهان و اولین اولویت علمی ما است و ما بسیار سخت کار کرده ایم تا پیشرفت این پروژه را در طول همه گیری بیماری کووید-19 ادامه دهیم. تیم عملیاتی همچنان بر رسیدن به نقاط عطف و رسیدن به راه حل های فنی که ما را به این تاریخ پرتاب جدید در سال آینده برساند، متمرکز شده است.
آزمایش این رصدخانه فضایی همچنان در شرکت "نورثروپ گرومن"(Northrop Grumman) که شریک اصلی این ماموریت است در ساحل ردوندوی کالیفرنیا با وجود چالش های مربوط به کووید-19 ادامه دارد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/371079/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهاجرت با ویزای جعلی

رقص دیدنی حامد آهنگی و یوسف صیادی با آهنگ معروف مایکل جکسون که پربازدید شد

رونمایی ستاره سادات قطبی از پسر همسرش شهرام شکیبا / این همه شباهت پدر پسری مگه داریم باورتان نمی شود

نگاهی به پوشش متفاوت مبینا نصیری در جشن تولد 34 سالگی اش / ست لباسش جلب توجه کرد

اولین صحبت های سینا مهراد درباره سکانس صیغه با شکلات در «آقازاده» که جنجالی شد!

اعلام محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته جاده‌های کشور

کشف سکه‌های دوره اشکانی از مسافر قطار

آخرین آمار توزیع کارت کنکور اعلام شد

نحوه مصاحبه ایلان ماسک با افراد جدید هنگام استخدام

ویدیویی با بازدید میلیونی؛ تمساح‌ها از چه چیزی وحشت دارند؟

ویدیویی از کاوشگر کنجکاوی که مناطق رسوبی در مریخ را نشان می دهد

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

لیورپول با این وضع جایی در کورس قهرمانی ندارد

رکورد لیگ برتر شکست؛ بیشترین گل زده تاریخ

خیابانی: در مورد ساخت ورزشگاه، به مردم راست بگویید

هشدار تن‌هاخ به ستاره یونایتد

خیابانی: استقلال و پرسپولیس بی‌صاحب هستند

خیابانی: از جان استقلال و پرسپولیس چه میخواهید؟

فصل رویایی امباپه؛ رئال منتظر فوق ستاره

ستاره لیورپول تحمل دیدن باخت را نداشت

عیادت رئیس فراکسیون ورزش مجلس از غلامحسین پیروانی

بازگشت حسن یزدانی به تشک به تعویق افتاد

گفت و گوی دو خواهر کول بر در سریال نون خ 5

اختلافی که پس از سال‌ها فیتیله‌اش روشن شد!

فرهاد قائمیان: تبعات منفی فرسودگی جمعیت برای جامعه مخرب است

چهره ها/ نجم الدین شریعتی در چایخانه حرم امام رضا(ع)

خنده‌دارترین و عجیب ترین زیرنویس صداوسیما در سریال هفت سر اژدها شبکه سه

قابی دیدنی و متفاوت که بهنوش طباطبایی بازیگر پُرحاشیه از خود در حرم امام رضا(ع) منتشر کرد

الان خودرو بخریم یا نه؟/ پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو در سال 1403

از دلنوشته غم‌انگیز آقای پژوهشگر تا قصه یک پل موسیقایی در روسیه!

خوانندگی اختصاصی محسن یگانه برای طرفدار کوچکش

رییس سازمان سنجش: برخی ابزارهای جاسوسی کنکور را در بدن کار گذاشتند

قوه قضاییه: حکم اعدام توماج صالحی بدوی و قابل فرجام خواهی در دیوان عالی است

گوناگون/ در این شهر هیچ کولری روشن نمی‌شود!

کشتن کفتار توسط شیرهای عصبانی

تصاویری زیبا از ایجاد یک دریاچه در کویر «تل شیطان»

ظرز تهیه مرغ و سماق فلسطینی

مشاغل ذهنی خطر زوال عقل را کاهش می دهند

ویدئو مهسا جاور به مناسبت صعود تیم دو نفره روئینگ زنان ایران

راه‌و‌رسم مقابله با قُلدرها

ناراحتی سپاهانی‌ها از موضع‌گیری جدید در آنتن

نیمه‌نهایی با ازبکستان: همه چیز به نفع ایران

از قدرت و جذابیت لیگ ایتالیا غافلگیر شدم!

گل قیچی دیدنی جانلوکا اسکاماکا به فیورنتینا

استعلام مهم تراکتور منفی شد

شمسایی: ازبکستان رویای فراتر از آسیا دارد

آنچه امام علی (ع) به عقیل آموخت

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

دلنوشته احساسی مژده خنجری مجری تلویزیون برای تولد 6 ماهگی مهدیار پسرش / مبارکا باشه

پست عاشقانه‌ نوید محمدزاده برای تولد 27 سالگی فرشته حسینی / این زن و شوهر هر روز متفاوت تر از دیروز