آریا بانو

آخرين مطالب

«خسرو سینایی» همسفر کوچه های عشق فرهنگی هنری

«خسرو سینایی» همسفر کوچه های عشق
  بزرگنمايي:

آریا بانو - اعتماد / جواد طوسی در یادداشتی برای مرحوم خسرو سینایی نوشت:
 نمی دانم چرا وقتی خبر وخامت حال خسرو خان سینایی را از قول حبیب احمدزاده در فضای مجازی خواندم، حس بدی به وجودم راه یافت و انگار همان موقع آخر خط را خواندم. غروب شنبه که خانم تینا جلالی در تماس تلفنی اش بی مقدمه گفت «نمی خواهید صحبتی در مورد استاد خسرو سینایی داشته باشید؟»، تعبیر زودهنگام آن حس ناگوار را دیدم. حالادر این ترافیک انبوه پیام های تسلیت رسمی و کلیشه ای و دلنوشته های جورواجور که حکم نوشدار و... را دارد، چه بگویم که رنگ و بوی مرده پرستی نداشته باشد؟
 طی دو، سه بار دعوتی که از این عزیز شریف برای حضور در میزگردهای سینمایی مجله «سینما و ادبیات» داشتم، همواره با انسانی اخلاق مدار و سلیم النفس و دلبسته فرهنگ و هنر روبرو بودم که بی ادعا دلش برای این آب و خاک می تپید و عشق زایدالوصفی به «مردم شناسی و هویت بومی» و ثبت و ضبط تاریخی با نگاهی منصفانه و واقع بینانه داشت. در کارنامه سینمایی اش در حوزه های مستند و داستانی، نمونه هایی از این دست همچون «یار در خانه» (1366)، «در کوچه های عشق» (1369)، «کوچه پاییز» (1369)، «عروس آتش» (1378)، «جزیره رنگین» (1393) و مستند «مرثیه گمشده» (1362-1349) کم نیستند. حضور معاصر و به موقع و زمانه شناس یک هنرمند ریشه دار ایرانی و مسوول را در جزو این آثار می توان حس کرد. در کوران ساخت «جزیره رنگین» با خوشبینی یک برنامه گسترده برای خودش گذاشته بود تا در سراسر ایران روی فرهنگ ها، جغرافیا، بازیگران و قصه های محلی و... با هزینه اندک کار کند که ورشکستگی اش در این پروژه، همه آن اهداف و برنامه ها و آرزوها را نقش بر آب کرد. «گفت وگو با سایه» (1384) او باهمه مخالفین جدی اش، نشانه ای از شهامت یک انسان فرهنگی دغدغه مند که وصله ای به او نمی چسبد است، در مواجهه با یک شخصیت معتبر و شناخته شده ادبی که به قدر کافی در سایه روشن تاریخی (مبتنی بر دو نوع نگاه روشنفکرانه و ایدئولوژیک) قرار دارد. این چند سال آخر همواره آرزوی ساختن فیلمنامه تاریخی «قطار زمستانی» را داشت که قرار بود زنده یاد عزت الله انتظامی نقش اصلی آن را ایفا کند. ولی متاسفانه به لحاظ برآورد هزینه سنگین تولید آن، امکان ساختش (به رغم برخی مذاکرات اولیه و وعده و وعیدها...) فراهم نشد.
در همین اوضاع و احوال افسرده حالی، دو کلیپ از شعرخوانی شاعر محبوبم هوشنگ ابتهاج را از طریق دوست و همکار منتقد پیشکسوتم احمد امینی دریافت کردم. دیدم یکی از اشعار چقدر وصف حال خودم در آن غروب دلگیر و دم گرفته است: «خانه دلتنگ غروبی خفه بود/ مثل امروز که تنگ است دلم.../ آری آن روز چو می رفت کسی/ داشتم آمدنش را باور/ من نمی دانستم معنی هرگز را/ تو چرا بازنگشتی دیگر؟/ آه ای واژه شوم/ خو نکرده است دلم با تو هنوز/ من پس از این همه سال/ چشم دارم در راه/ که بیایند عزیزانم آه».
در این سرای بی کسی و بدعهدی ایام، این مرثیه سرایی را باید تا کی و در مورد چه افراد دیگری همچنان ادامه دهیم؟ بخش هایی از حرف های آن غریب آشنای سفر کرده در یکی از همین میزگردهای مجله «سینما و ادبیات» می تواند تصویری واقعی و شفاف از این انسان بی غل و غش و دل سپرده و به شدت «اینجایی» که در این سال ها مورد بی مهری قرار گرفت، ارایه دهد: «خدا سهراب شهید ثالث را بیامرزد. یک روز در کافه باهم نشسته بودیم، گفت خسرو کی می خواهی فیلم سینمایی ات را بسازی؟ گفتم سهراب من فکر می کنم آدم باید 40 سالش بشود تا فیلم بلندش را بسازد. قبل از آن آدمی خام است و آرتیست بازی در می آورد. آرتیست بازی هایم را ترجیح می دهم با فیلم های کوتاه در بیاورم. گفت این برای جایی است که حساب و کتابی دارد. در این مملکت هر وقت شد باید بسازی، که عملا ثابت کرد حق با او بود. برای اینکه من 37 سالم بود انقلاب شد و اصلا تمام آن برنامه ام که 40 ساله شوم و اولین فیلم سینمایی ام را بسازم منتفی شد... الان من یک جا ایستاده ام. یا فقط یک فیلم می سازم که حاصل همه این 50 سال است(1)، یا دیگر نمی سازم. همه چیز آن حاضر است، ولی ناامیدانه می گویم که به احتمال 95 درصد ساخته نخواهد شد. طی این سال ها همواره به من می گویند بودجه نیست. با ده برابر این بودجه فیلم ساخته شده است... یک زمانی گفتم چون جیوه در آب /صیقل پیکر من را نتوانید آلود / و جز این بود، اگر جیوه نبود. خیلی ها کوشیدند مرا وارد مجراهایی کنند که به آنها نه گفتم.. از هیچ کس درخواستی ندارم. فقط در مورد این پروژه (2) گفته ام که اگر ساخته شود به نفع این مملکت است... آدم خیلی خوش شانس است، وقتی احساس می کند که به دیگران و قبل از همه به خودش دروغ نگفته است.» (3)
1و2- فیلمنامه «قطار زمستانی» که به سرانجام نرسید.
3- مجله سینما وادبیات، شماره 68 تیر و مرداد 1397، صفحه 98.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/370712/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درباره اتانازی چه می دانید؟

آزار و اذیت خیابانی چیست و چگونه با آن رفتار کنیم؟

توهم فرگولی چیست؟ علل و درمان آن

فردگرایی چیست و شیوع فردگرایی در میان افراد جامعه

افسردگی غیر معمول یا آتیپیک

سندروم بیت المقدس چیست؟

آشنایی با خصوصیات زنانی که تیپ شخصیت مردانه دارند

آدم های پرتوقع چه ویژگیهایی دارند و چگونه باید با آن‌ها رفتار کرد؟

اختلال افسردگی اساسی چیست؟ دلایل و درمان آن

بیماری وسواس فکری OCD

بی اشتهایی عصبی چیست و چگونه درمان می شود؟

چگونه به شخصی بگویید که بوی بد دهان یا بدن دارند

آگورافوبیا یا ترس از فضای باز چیست؟ علل و درمان

بی‌گوشی‌هراسی (نوموفوبیا)

راههای غلبه بر افسردگی

ادیتیوولتافوبیا چیست و چگونه درمان می شود؟

افراد آب زیر کاه چه کسانی هستند؟

کربوفوبیا چیست؟ علت و درمان آن

نئوفوبیای غذایی چیست و چگونه درمان می شود؟

تراپیست کیست؟ معرفی انواع تراپی

اختلالات خلقی چیست؟ انواع اختلالات خلقی

نشخوار ذهنی چیست؟ درمان نشخوار ذهنی

ویژگی افراد درون گرا چیست؟ راههای درمان درون گرایی

آر تی ام اس (rTMS) یا تحریک مغناطیسی مغز چیست؟

مثلث کارپمن چیست؟ خروج از مثلث کارپمن

هیپنوتراپی چیست؟ موارد استفاده از هیپنوتراپی

کلمات و عبارات نشان دهنده افسردگی

روش صحیح قطع داروهای افسردگی

رشد فردی چیست؟ تاثیرات رشد فردی

قانون لاگوم چیست و چگونه سوئد را به شادترین مردم تبدیل کرده است؟

نقشه مغزی چیست؟ نحوه تهیه نقشه مغزی

آموزش انجام تمرین های مدیتیشن + نکاتی برای تازه کارها

دلایل، مزایا و معایب تغییر شغل

افسردگی در محیط کار و راههای رهایی از آن

تفاوت استرس و اضطراب و راههای درمان آنها

خسته شدن از زندگی به چه معناست و چه تاثیری دارد؟

مزایا و معایب ادامه تحصیل در سن بالا

چاکرا و خواص آن + معرفی هفت چاکرا

بی ارادگی چیست؟ راههای مقابله با بی ارادگی

کتاب درمانی چیست و چگونه انجام می شود؟

منشور برقراری ارتباط چیست + روش ساخت منشور برقراری ارتباط

رفتار حرفه ای چیست؟ چگونه رفتار حرفه ای داشته باشیم

ایده آل گرایی چیست و خطرات آن چیست؟

بلوغ فکری چیست و چه نشانه هایی دارد؟

اختلال سلفیتیس چیست و چگونه درمان می شود؟

سندرم قلب شکسته چیست؟ علل و علائم و درمان آن

دروغگویی پاتولوژیک چیست؟ علائم و درمان آن

ترس از سگ یا سگ هراسی چیست و چگونه درمان می شود؟

صدابیزاری یا میسوفونیا چیست و چگونه درمان می شود؟

سندرم آسپرگر چیست و چگونه درمان می شود؟