آریا بانو

آخرين مطالب

مهارت زندگی/ 4 نکته درباره کاربرد و چگونگی ترسیم نقشه ذهنی گوناگون

مهارت زندگی/ 4 نکته درباره کاربرد و چگونگی ترسیم نقشه ذهنی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - بازده / کارآفرینان با یادگیری نحوه‌ی ترسیم نقشه ذهنی می‌توانند دستاوردهای بیش‌تری داشته باشند و چیزهای بیش‌تری – با سرعت بیش‌تر – یاد بگیرند. همه‌ی آدم‌ها در کلاس‌هایی شرکت کرده‌اند که وظیفه‌ی اولیه‌ی آن‌ها در این قبیل کلاس‌ها، حفظ و یادگیری حقایقی تازه‌ بوده است. تا وقتی که می‌توانستید این حقایق را به خاطر بیاورید و هم‌چنین، می‌توانستید – مثلا در زمان برگزاری آزمون – نحوه‌ی اثبات آن‌ها را نشان دهید، قادر بودید آن دوره‌ی تحصیلی را پشت سر بگذارید، ولی شاید آن‌چه را در حافظه‌تان ذخیره کرده‌ بودید، به طور کامل یاد نگرفته بودید. به احتمال زیاد مدتی بعد از آزمون، دیگر نمی‌توانستید بیش‌تر اطلاعات جدید را به یاد بیاورید.
نقشه ذهنی چیست
نقشه کشی ذهنی راه بهتری برای جذب دانش به شمار می‌رود. از این روش می‌توانید برای رسیدن به اهداف مختلف بهره‌ ببرید؛ از تهیه‌ی یک طرح برای ایجاد یک عادت سالم در زندگی گرفته تا تکمیل یک ایده‌ی کسب و کاری محوری. نقشه کشی ذهنی عبارت است از پر و بال دادن به ایده‌هایی که از قبل آن‌ها را می‌دانسته‌اید و درک کرده‌اید؛ به این ترتیب، شما می‌توانید مفاهیم جدیدی را با یک درک واقعی و قدرت حافظه‌ی بیش‌تر در ذهن‌تان جذب کنید.
نقشه ذهنی چیست؟
یک نقشه‌ی ذهنی می‌تواند کمک‌تان کند چارچوب گسترده و ناآشنایی از مفاهیم را یاد بگیرید. این تکنیکی است که در آن، از هر دو سمت چپ و راست مغز برای جذب ایده‌های جدید استفاده می‌شود. نشانه‌های کمک بصری که در حین فعالیت ترسیم نقشه‌ی ذهنی ایجاد می‌شوند، می‌توانند به سازمان‌دهی اطلاعات جدید کمک کنند؛ زیرا این نشانه‌ها با یک مفهوم مرکزی جدید مرتبط هستند. وقتی یک مفهوم مرکزی جدید را بنا می‌کنید، می‌توانید نقشه‌ی ذهنی‌تان را با شاخه‌هایی متشکل از مفاهیم زیر مجموعه و مرتبط رشد و توسعه دهید.
در نهایت، شما سلسله مراتبی ایجاد می‌کنید که نشان‌دهنده‌ی رابطه‌ی میان یک مفهوم – که از قبل، آن را درک کرده‌اید – و یک مفهوم جدیدتر است. ترسیم نقشه‌ی ذهنی یا همان نقشه کشی ذهنی می‌تواند فواید فراوانی داشته باشد، زیرا از مهارت‌های طبیعی ذهنی برای پردازش و جذب اطلاعات جدید استفاده می‌کند.
کاربردهای نقشه ذهنی
1. نقشه ذهنی می‌تواند به حفظ و یادگیری کمک می کند
ترسیم نقشه‌ی ذهنی باعث ایجاد شرایطی برای یادگیری معنادار می‌شود؛ یادگیری معنادار هنگامی رخ می‌دهد که دانش جدید را با اتصال آن‌ به دانش فعلی‌تان حفظ کنید. این نوع از یادگیری مغزتان را مجبور می‌کند میان آن‌چه از قبل می‌دانستید و آن‌چه به تازگی یاد گرفته‌اید، اتصالاتی را ایجاد کند. فرد یادگیرنده این اتصالات را از طریق ترسیم نقشه‌ برای تکه‌های مجزایی از اطلاعات حول محور یک موضوع اصلی (مرکزی) ایجاد می‌کند.
در گذشته‌های دور، مردم روم از تکنیک بصری لوکی برای جذب و کاربرد مفاهیم جدید استفاده می‌کردند. تکنیک لوکی عبارت است از ایجاد یک تصویر ذهنی که افراد را قادر می‌سازد مجموعه‌ی بزرگی از اطلاعات، نظیر متن یک سخنرانی، را به خاطر بیاورند.
نقشه کشی ذهنی نیز درست به همین شکل عمل می‌کند، و فواید مثبت مشابه‌ای نیز به همراه دارد. این مسئله تا حدودی به این دلیل است که اشکال و طرح‌هایی که در نقشه کشی ذهنی به کار می‌روند، حفظ اطلاعات را آسان‌تر می‌کنند.
درگیری ذهنی معنادار برای یادگیری عمیق اطلاعات بسیار ضروری است. با وجود این، روش‌های سنتی یادگیری معمولا درگیری ذهنی معنادار را ترویج نمی‌کنند. نقشه کشی ذهنی نسبت به حفظ کردن مطالب نتیجه‌ی بهتری به همراه خواهد داشت، زیرا فرد یادگیرنده کاملا در فرایند طوفان فکری، ایجاد ایده‌ها و اتصال مفاهیم، و هم‌زمان، در ایجاد تصاویری که یادآوری را تسهیل می‌کنند، حضور فعال دارد.
برخی از پیچیده‌ترین جنبه‌های یک کسب و کار شامل طراحی پروژه‌ها، ایجاد پایگاه‌هایی برای جستجوی اطلاعات، و طراحی استراتژی هستند. نقشه کشی ذهنی این قبیل از وظایف کسب و کار پیچیده را آسان می‌کند. این روش مدیران را قادر می‌سازد، مسائل پیچیده را به سرعت دریافت، درک، و حفظ کنند.
یک نظرسنجی که توسط یک فرد متخصص در زمینه‌ی نقشه کشی ذهنی، به نام چاک فری، برگزار شد، نشان می‌دهد بیش از نیمی از شرکت کنندگان در این نظرسنجی از این روش برای مدیریت پروژه‌ها و اطلاعات خود، و تقریبا 40 درصد از آن‌ها نیز از این روش برای طراحی استراتژی استفاده می‌کنند. حدود 92 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی چاک فری اعتقاد داشتند، ترسیم نقشه‌ی ذهنی در درک سریع‌تر و شفاف‌تر مفاهیم به آن‌ها کمک می‌کند. این روش هم‌چنین، به آن‌ها کمک می‌کند بتوانند دانسته‌های‌شان را نیز با دیگران به اشتراک بگذارند.
در مجموع، 80 درصد از شرکت کنندگان باور داشتند نقشه کشی ذهنی به آن‌ها کمک می‌کند ایده‌های جدیدشان را به شیوه‌ای واضح و شفاف برای دیگران توضیح دهند، و 81 درصد از آن‌ها نیز معتقد بودند، این روش در مدیریت پروژه‌ها به شکلی کارآمد به آن‌ها کمک می‌کند. هم‌چنین، 67 درصد از شرکت کنندگان نیز باور داشتند نقشه کشی ذهنی به آن‌ها کمک می‌کند علت‌های ریشه‌ای تنگناهای عملیاتی را کشف کنند.
2. نقشه کشی ذهنی بهره‌وری را بهبود می‌بخشد
برجسته‌ترین فایده‌ی نقشه کشی ذهنی برای مدیران و صاحبان کسب و کار‌ها افزایش بهره‌وری است. بر اساس گزارش‌های شرکت کنندگان در نظرسنجی، ترسیم نقشه‌ی ذهنی بهره‌وری آن‌ها را 20 الی 30 درصد افزایش می‌دهد. آمار به دست آمده ظرف بیش از 8 سال مطالعات چاک فری نتایج ثابت و مشخصی را نشان می‌دهد.
به گفته‌ی نزدیک به 70 درصد از شرکت کنندگان، نقشه کشی ذهنی باعث صرفه‌جویی حدود بیش از 7 ساعت از زمان کار و آموزش آن‌ها می‌شود. حدود 30 درصد باقی‌مانده نیز معتقد بودند، این کار باعث صرفه‌جویی 3 الی 7 ساعت از زمان‌شان در هفته می‌شود؛ هم‌چنین، 40 درصد نیز اظهار داشتند، نقشه کشی ذهنی دست‌کم باعث صرفه‌جویی 1 الی 3 ساعت از وقت‌شان در طول یک هفته می‌شود.
خلاقیت در طول هر دوره‌ای از زندگی مسئله‌ای بسیار ضروری و مهم است، و ترسیم نقشه‌ی ذهنی ابزاری ایده‌آل برای شکوفایی خلاقیت به شمار می‌رود. شرکت کنندگان در نظرسنجی چاک فری نشان دادند، نقشه کشی ذهنی به افزایش 50 درصدی خلاقیت‌شان منجر می‌شود.
به گفته‌ی متخصصان نقشه کشی ذهنی، این تکنیک به آن‌ها کمک می‌کند افکارشان را به خوبی منظم کنند و در حین انجام پروژه‌های خلاقانه، اتصالات معناداری در ذهن خود به وجود بیاورند. به علاوه، این تکنیک به کاربران امکان می‌دهد ایده‌های‌ خود را به سرعت روی کاغذ پیاده کنند؛ به این ترتیب، آن‌ها می‌توانند پیش از آن‌که جرقه‌های خلاقانه‌شان فروکش کنند، بتوانند مفاهیم ایجاد شده را در ذهن‌شان ثبت کنند.
3. نقشه کشی ذهنی شما را به یک متخصص کسب و کار ماهرتر تبدیل می‌کند
با استفاده از نقشه کشی ذهنی، به آسانی می‌توانید یک ایده‌ی کسب و کاری پیچیده را در قالب یک مفهوم منسجم سازمان‌دهی کنید. با استفاده از نرم‌افزار نقشه کشی ذهنی می‌توانید توانایی‌تان را برای انتقال ایده‌ها به سهامداران سازمانی به طرز قابل ملاحظه‌ای بهبود ببخشید.
هیچ محدودیتی در روش‌های استفاده از تکنیک‌های نقشه کشی ذهنی وجود ندارد. برای مثال، مدیران پروژه با استفاده از ترسیم نقشه‌ی ذهنی ایده‌ها را با وضوح و شفافیت دو چندان برای اعضای گروه توضیح می‌دهند؛ هم‌چنین، بازاریاب‌ها نیز با استفاده از نقشه کشی ذهنی کمپین‌های تبلیغاتی و برنامه‌های زمانی خود را برای ارسال محتوا ایجاد می‌کنند.
4. نتیجه گیری
طیف گسترده‌ای از نرم‌افزارهای رایگان یا غیر رایگان وجود دارند که در ایجاد و استفاده از نقشه‌ی ذهنی به شما کمک می‌کنند. برای مثال، MindMeister یک ابزار نقشه کشی ذهنی قدرتمند است که با استفاده از آن می‌توانید ایده خلق کنید، آن را تصویرسازی کنید، و به اشتراک بگذارید. ConceptDraw نیز یکی دیگر از ابزارهای نقشه کشی ذهنی است که برای صاحبان و مدیران کسب و کار‌ها خدمات ارائه می‌کند؛ هم‌چنین، MindNode ابزار نقشه‌ی کشی ذهنی دیگری است که انواع مختلفی از کارکردهای پیشرفته را به همراه دارد.
به نظر می‌رسد، در دنیای کسب و کار، هر روز چیزهایی جدیدی برای یادگیری به وجود می‌آیند. ترسیم نقشه‌ی ذهنی می‌تواند استرس یادگیری و آموزش مستمر را کاهش دهد و کمک‌تان کند سلامت عمومی و هم‌چنین، سلامت روان‌تان را نیز حفظ کنید.
امروزه، دنیای کسب و کار به یک محیط دیجیتالی تبدیل شده است که به سرعت در حال حرکت و پیشرفت است. سرعتی که با آن، جریان اطلاعات بر نحوه‌ی یادگیری آدم‌ها تاثیر قابل ملاحظه‌ای پیدا کرده است. نقشه کشی ذهنی به شما کمک می‌کند به سرعت ایده‌های پیچیده را دریافت کنید؛ به این ترتیب، می‌توانید مفاهیم جدیدی یاد بگیرید که شما را برای به دام انداختن فرصت‌های زودگذر آماده می‌کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/353238/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویژگی افراد درون گرا چیست؟ راههای درمان درون گرایی

آر تی ام اس (rTMS) یا تحریک مغناطیسی مغز چیست؟

مثلث کارپمن چیست؟ خروج از مثلث کارپمن

هیپنوتراپی چیست؟ موارد استفاده از هیپنوتراپی

کلمات و عبارات نشان دهنده افسردگی

روش صحیح قطع داروهای افسردگی

رشد فردی چیست؟ تاثیرات رشد فردی

قانون لاگوم چیست و چگونه سوئد را به شادترین مردم تبدیل کرده است؟

نقشه مغزی چیست؟ نحوه تهیه نقشه مغزی

آموزش انجام تمرین های مدیتیشن + نکاتی برای تازه کارها

دلایل، مزایا و معایب تغییر شغل

افسردگی در محیط کار و راههای رهایی از آن

تفاوت استرس و اضطراب و راههای درمان آنها

خسته شدن از زندگی به چه معناست و چه تاثیری دارد؟

مزایا و معایب ادامه تحصیل در سن بالا

چاکرا و خواص آن + معرفی هفت چاکرا

بی ارادگی چیست؟ راههای مقابله با بی ارادگی

کتاب درمانی چیست و چگونه انجام می شود؟

منشور برقراری ارتباط چیست + روش ساخت منشور برقراری ارتباط

رفتار حرفه ای چیست؟ چگونه رفتار حرفه ای داشته باشیم

ایده آل گرایی چیست و خطرات آن چیست؟

بلوغ فکری چیست و چه نشانه هایی دارد؟

اختلال سلفیتیس چیست و چگونه درمان می شود؟

سندرم قلب شکسته چیست؟ علل و علائم و درمان آن

دروغگویی پاتولوژیک چیست؟ علائم و درمان آن

ترس از سگ یا سگ هراسی چیست و چگونه درمان می شود؟

صدابیزاری یا میسوفونیا چیست و چگونه درمان می شود؟

سندرم آسپرگر چیست و چگونه درمان می شود؟

بی ثباتی عاطفی چیست و علائم و درمان آن کدام است؟

نردبان انتزاع چیست و کاربرهای آن برای سخن گفتن جذاب کدامند؟

اعتیاد به تلویزیون چه مضراتی دارد و چگونه می توان برآن غلبه کرد؟

اعتیاد به قمار چیست؟ نشانه ها، علل و درمان آن

استرس و ناراحتی در هنگام پرواز

وسواس کمک به دیگران چیست و چگونه به آن غلبه کنیم؟

اختلال تجزیه ای چیست ؟ انواع آن و درمان آن

اختلال اضطراب یا استرس پس از سانحه یا ptsd

روانکاوی چیست و تکنیک های روانکاوی کدامند؟

چگونه بر خجالت و کمرویی هنگام مکالمه تلفنی غلبه کنیم؟

تبعیضِ جنسیتی چیست و انواع آن کدامند؟

پت تراپی چیست و چه مزایایی دارد؟

مایندفولنس یا ذهن آگاهی چیست و چه فوایدی دارد؟

روانشناسی مهاجرت چیست؟ دلایل مهاجرت و مشکلات فرد مهاجر

در چه سنی بیشتر احساس بدبختی میکنیم

منطقه امن ذهنی چیست و چگونه می توان از آن خارج شد؟

خودانگاره چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

خنده های بی اختیار و غیر ارادی

خیانت به خود چیست و چگونه می توان از آن رها شد؟

چرا بعضی از افراد همیشه سر قرار دیر می رسند

با گریه نخوابید

گم شدن در مسیر زندگی چگونه است و چه باید کرد؟