آریا بانو

آخرين مطالب

مشکلات و معضلات زیست‌محیطی کیسه‌های پلاستیکی سازمان حفاظت محیط زیست

مشکلات و معضلات زیست‌محیطی کیسه‌های پلاستیکی
  بزرگنمايي:

آریا بانو - شاید به ظاهر کیسه‌های پلاستیکی کار را برای جابجایی وسایل راحت‌تر می‌کند اما ماندگاری بیش از 500 ساله آنها در طبیعت اثرات سوء جبران ناپذیری به جای می‌گذارد که قطعا به آن آسایش ظاهری نمی‌ارزد، امروز 21 تیر ماه که به نام روز بدون نایلکس نامگذاری شده بیاییم به این بهانه کاهش مصرف این مخربان محیط زیست را آغاز کنیم.

در سال های نه چندان دور که شیوع انواع بیماری های واگیردار در بخش های مختلف جامعه مخصوصا در میان خردسالان و سالمندان بسیار شایع بود یکی از مواردی که می توانست باعث کاهش شدید این امراض شود استفاده از وسایل شخصی بود، در واقع کارشناسان علوم سلامت به این نتیجه رسیده بودند که حتما در هنگام حضور در مراسم عمومی و حتی در خانواده هر فردی از وسایل شخصی خود استفاده کند و در هنگام صرف مواد غذایی و نوشیدنی ها از لیوان و قاشق دیگران استفاده نکنند، آنان به همه افراد جامعه گوشزد می کردند حتی در حوزه های بهداشتی نیز از سرنگ ها و وسایل جراحی دیگران استفاده نکنند.
آنان به دنبال راه حلی مناسب برای رفع این مشکل بهداشتی بودند که با ورود و استفاده ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در زندگی روزمره مردم تا حدودی خواسته این کارشناسان برآورده شد و از آن زمان احساس آرامشی خاص در حوزه بهداشت و سلامت جامعه حاکم شد اما متاسفانه این احساس آرامش زیاد دوام نیاورد زیرا در مدت چند سال تولید و استفاده ظروف یکبار مصرف ناگهان موجب بروز معضلات بهداشتی و مشکلات زیست محیطی زیادی شد این معضلات و مشکلات به قدری شدید شد که این بار به غیر از اعتراضات کارشناسان حوزه سلامت، اعتراضات کارشناسان و فعالان محیط زیست نیز بلند شد.
در بیان این تاریخچه باید بگویم که متاسفانه در کنار ظروف یکبار مصرف به تدریج سر وکله کیسه های نایلکسی هم پیدا شد و به علت استفاده راحت و راحت طلبی مردم، مصرف کسیه های نایلکسی به قدری در سطح جامعه افزایش یافت که بر اساس برخی آمارها، میزان مصرف کسیه نایلکسی در ایران بالای 20 میلیارد عدد است.
یکی از طرح‌های کاهش مصرف ظروف یکبار مصرف و کیسه های نایلکسی که فعالان محیط زیست در بیش از یک دهه پیگیر آن هستند طرح فرهنگی «حذف و ساماندهی ظروف یکبار مصرف پلاستیکی و کیسه های پلاستیکی» است، به طور کلی در حال حاضر مصرف مواد پلاستیکی که کیسه های نایلکسی هم شامل آن می شود سه مشکل و ایراد اساسی دارند که شامل بخش بهداشتی، زیست محیطی و اقتصادی می شود.
بخش بهداشتی: ظروف پلاستیکی از نظر بهداشتی نباید برای مواد غذایی گرم استفاده شوند چون از مواد نفتی ساخته می شوند و این مواد در دمای بالا آزاد شده و وارد مواد غذایی می شود که در نهایت بیماری زا هستند.
بخش محیط‌زیستی: مواد پلاستیکی از جمله نایلکس ها به علت طول عمر بالایی که دارند ماندگاری آنها در طبیعت بسیار زیاد است و به این زودی ها تجزیه نمی شوند، اگر در طبیعت رها شوند باعث آلودگی منابع طبیعی و خاک های کشاورزی می شوند و از طرفی سوزاندن زباله های پلاستیکی نیز باعث آلودگی شدید هوا خواهد شد.
بخش اقتصادی: با توجه به تولید بیش از حد ظروف یکبار مصرف پلاستیکی بویژه کیسه های پلاستیکی و عدم استفاده صحیح در بازیافت این مواد و از طرفی بالا بودن قیمت جهانی مواد پتروشیمی آیا صحیح است منابعی که این خدادادی که مقدار زیادی از آن به نسل های آینده تعلق دارد را با استفاده بی رویه از بین ببریم و برای نسل های بعدی چیزی جز شیوع انواع بیماری های خطرناک و پرهزینه و آلودگی محیط زیست باقی نگذاریم؟
اما مشکل اساسی این است که استفاده بیش از حد این ظروف و نایلکس ها، مشکلات زیادی را برای جامعه کنونی به ارمغان داشته است که اگر میزان تولید این ظروف به مقدار زیادی کاهش نیابد می تواند صدمات جبران ناپذیری به سلامت جامعه و محیط زیست وارد کند به همین مناسبت در چند سال گذشته فعالان حوزه سلامت و محیط زیست با تلاش جدی برای رفع مشکلات بهداشتی و زیست محیطی نایلکس ها و ظروف یکبار مصرف پلاستیکی اقداماتی انجام داده اند.
اطلاع رسانی در خصوص مشکلات ظروف یکبار مصرف پلاستیکی یکی از این اقدامات است، در واقع ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه بیماری زا هستند که برخی از انواع سرطان ها را به همراه دارد. رها سازی ظروف یکبار مصرف و نایلکس ها در معابر، نهر و کانال آب ایجاد آلودگی بصری در محیط شهری می کند و طول عمر بالا و ماندگاری آن در طبیعت موجب تخریب محیط زیست می شود.
اطلاع رسانی در خصوص مشکلات اقتصادی استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی از دیگر اقدامات این گروه است که در آن تاکید شده چون نایلکس ها سطح زیادی را اشغال می کنند پس امکان بازیافت آنها وجود ندارد و هزینه بالای نیروی انسانی مورد نیاز برای جداسازی این کیسه ها با ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در مراکز پردازش و دفن زباله ، موجب هدر رفت بخش زیادی از اقتصاد می شود.
توجه به هزینه‌ بالای کنترل عوارض زیست‌محیطی و بهداشتی ناشی از استفاده کیسه های پلاستیکی، هزینه‌ بالای پاکسازی کیسه های پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف از محیط‌زیست، هدر رفت مواد نفتی مورد نیاز برای تولید کیسه های پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف و هزینه‌ای که صرف جلوگیری از انتشار آلودگی کیسه های پلاستیکی به علت سبک بودن و به تبع آن جابجایی توسط باد می شود، از جمله دیگر مواردی است که باید در بخش اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
و حرف آخر اینکه دولت برای کنترل تولید کیسه های پلاستیکی هزینه مواد اولیه و تولید آنرا بالا ببرد تا نایلکس های کمتری تولید شود ، همچنین مردم نیز با تحمل یک مقدار سختی و برداشتن کیسه پارچه ای به جای کیسه های پلاستیکی به این کاهش مصرف نایلکس در کشور کمک کنند.
حسین عبیری گلپایگانی فعال محیط زیست 

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/351682/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آقای مدیر پرسپولیس! فقط لایک نبود

سلیمان‌زاده: با نویدکیا تاکتیکی و ذهنی رشد کردیم

خداحافظی کوه عضله آمریکایی پیش از رسیدن به اسنایدر

تصمیم انتحاری ویسی بعد از شکست تلخ

اعلام آتش‌بس گوندوغان پیش از ال‌کلاسیکو

فاطمه مجلل به فینال روئینگ قهرمانی آسیا راه یافت

دختر قایقران ایران سهمیه المپیک نگرفت

وقتی کارگردان مشهور قلیان چاق می‌کرد

لباس عروسی لاکچری بر تن خانم بازیگر

اولین سالگرد ازدواج ساده و خلوت آرین بهاری خواننده پازل بند و همسرش / خوشبخت باشید

پیرزن 81 ساله بعد از 60 سال به اولین عشق خود بله گفت / دود از کنده بلند میشه

تغییر چهره عسل امیرپور همسر سام درخشانی 9 سال بعد از ازدواجش / چقدر ساده و مهربون

رونمایی از استایل دامادی احمد مهرانفر ارسطو سریال پایتخت در ششمین سالروز ازدواجشان

علائم هشداردهنده حمله قلبی

به یاد مرتضی پاشایی، در کنسرت «محسن ابراهیم زاده»

درمان سرطان در کشور رایگان می‌شود

اجرای آزمایشی طرح متمرکز سازی چاپ و صدور شناسنامه در 5 استان

حذف کامل کروکی‌های کاغذی تا پایان خرداد ماه

تفال/ تاب بنفشه می دهد طره مشک سای تو

تقویم تاریخ/ درگذشت "ملک‏ الشعراء بهار" ادیب و سیاستمدار

این دستور پخت مرغ زعفرانی را از دست ندهید

3 روغن طبیعی که به تسریع رشد مو کمک می‌کند

اهالی این استان‌ ها از امروز منتظر بارش باران باشند

زباله های فضایی در مریخ

اهمیت مدح و ثنای الهی در جلد هشتم «طعم شیرین خدا»

محرومیت سنگین برای دروازه‌بانی که لیزر انداخت!

دربی در اسپانیا برای انتقال آردا گولر!

نامعادله تبلیغات در سینمای ایران

ورود سامانه بارشی به کشور طی دوشنبه

آلگری: می‌خواستم خودم را هم تعویض کنم!

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید