آریا بانو

آخرين مطالب

سیارک‌ها؛ تهدید بالقوه یا منابع ارزشمند؟ گوناگون

سیارک‌ها؛ تهدید بالقوه یا منابع ارزشمند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - دیجیاتو / 30 ژوئن یا 10 تیر هر سال به عنوان روز جهانی سیارک‌ها نامگذاری شده. اجرامی که هر از گاهی با سر و صدای زیاد در مورد احتمال نابودی زمین به سمت ما می‌آیند اما در نهایت از بیخ گوشمان رد می‌شوند. سیارک‌ها جدای از تهدید به عنوان منبعی غنی از مواد معدنی هم در نظر گرفته می‌شوند و در دهه اخیر اهمیتشان برای منجمان دو چندان شده است.
این مطلب نگاهی به تاریخچه و دلیل نامگذاری روز جهانی سیارک‌ها داریم. سپس به سراغ ارزش سیارک‌ها رفته و در نهایت به بررسی سیستم دفاعی ناسا می‌پردازیم که قرار است مانع از نابودی زمین توسط این اجرام شود.
تاریخچه نامگذاری روز جهانی سیارک‌ها
چندین سال قبل تعدادی از چهره‌های شاخص دنیای فناوری مثل «استیون هاوکینگ»، «دنیکا رمی»، رییس بنیاد B612، «گریگوری ریچرز» فیلمساز، «راستی شوایکارت»، فضانورد آپولو 9 و «برایان می»، اختر فیزیکدان و گیتاریست گروه «کویین» پیشنهاد انتخاب روزی جهانی برای سیارک‌ها را دادند. درخواست این گروه توسط بیش از 200 متخصص علوم هوا فضا و فناوری در سراسر دنیا امضا شد و سازمان ملل هم در سال 2016 رسما 30 ژوئن را به عنوان روز جهانی سیارک‌ها انتخاب کرد.

آریا بانو


دلیل انتخاب این تاریخ به عنوان روز جهانی سیارک‌ها به فاجعه‌ای برمی گردد که بیش از یک قرن پیش در روسیه روی داده بود. در 30 ژوئن 1908 سیارکی غول پیکر پس از ورود به آسمان «تونگوسکا» در ارتفاع 10 کیلومتری منفجر شد. برخورد آنقدر شدید بود که در اقصی نقاط دنیا حس شد و از آن به عنوان بزرگترین برخورد کهکشانی مشاهده شده توسط توسط انسان‌های مدرن یاد می‌شود.
سیارک‌ها به عنوان منبعی ارزشمند از مواد معدنی
آمریکا در اواسط دهه 2010 با تصویب قانونی استخراج مواد معدنی از اجرام آسمانی را مجاز اعلام کرد و کار تا جایی پیش رفت که گروهی از دانشمندان ایالات متحده به صورت جدی بررسی امکان احداث ایستگاه فضایی روی سیارک‌ها را کلید زدند. هدف از اینکار استخراج مواد معدنی ارزشمندی است که در این اجرام از گوشه‌ای از کهکشان به گوشه‌ای دیگر در حرکتند.
تنها ارزش پلاتینیوم موجود در یکی از سیارک‌های نزدیک به زمین در حدود 50 میلیارد دلار تخمین زده شده و چند سال پیش فیزیکدان مشهور «نیل دگراس تایسون» گفته بود اولین تریلیونر زمین فردی است که بتواند از منابع و معادن سیارک‌ها بهره برداری کند. علاوه بر این یافتن شواهدی از وجود آب در این اجرام در مطالعات کیهان شناسی اهمیت بسیار زیادی دارد.

آریا بانو


یکی دیگر از مزایای سیارک‌ها که دانشمندان را به بررسی چنین پروژه‌ای ترغیب کرده امکان بهره‌گیری از چرخش سریع این اجرام برای تأمین گرانش مورد نیاز تجهیزات استخراج است. همچنین جنس صخره‌ای سیارک سپر مناسبی در مقابل امواج کیهانی است که ایمنی پروژه‌های استخراجی را افزایش خواهد داد. از سوی دیگر با معدنکاری در فضا می‌توان از محیط زیست کره زمین محافظت کرد.
این ایده‌ها تنها روی کاغذ نمانده و کمپانی «Planetary Resources» با تکیه بر سرمایه اشخاصی مانند «جیمز کامرون» کارگردان فیلم‌هایی مانند تایتانیک و آواتار و «لری پیج» هم‌مؤسس گوگل را به عنوان سرمایه گذار، سال 2018 نخستین ماهواره خود را که برای یافتن منابع آب در فضا به رادار موج کوتاه مجهز شده بود، به خارج از جو زمین فرستاد. هرچند این شرکت عاقبت چندان درخشانی پیدا نکرد اما این باعث نشده شرکت‌های Bradford, Ispace, Kleos Space S.A., Moon Express, Planetary Resources, Spacefab.Us و بسیاری دیگر از منابع ارزشمند موجود در سیارک‌ها چشم بپوشند.
سیستم‌های دفاع در برابر سیارک‌ها
نابودی سیارک‌هایی که به زمین نزدیک می‌شوند سخت‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنید اما این باعث نشده سازما‌ن‌های فضایی دست روی دست گذاشته و منتظر روز موعود نابودی زمین توسط یک جرم فضایی بمانند.
جدیدترین روشی که برای رفع خطر سیارک‌ها پیش نهاد شده شامل استفاده از سیارک‌های کوچکتر برای هدایت نمونه‌های بزرگ و خطرناک می‌شود. در این روش از یک کابل عظیم استفاده می‌شود و نگرانی بابت خرد شدن سیارک وجود نخواهد داشت. به باور دانشمندان سیارک کوچک می‌تواند مرکز جرم سیارک بزرگتر را به سمت دیگر بکشد که نتیجه آن، دور شدن آنها از زمین خواهد بود. ناسا قصد دارد در سال 2020 فناوری انحراف را برای بررسی تاثیر آن روی حرکت سیارک‌های نزدیک زمین آزمایش کند.
اگر به نظرتان این روش کسل کننده است بد نیست بدانید روش‌های هیجان انگیزتری هم وجود دارد. تا کنون سازمان‌های نظامی مختلفی امکان پرتاب موشک به سوی سیارک‌ها را بررسی کرده‌اند. در برخی از این طرح‌ها پیشنهاد شده که ابتدا موشکی برای شناسایی به سمت سیارک ارسال شده و پس از به دست آوردن اطلاعات کافی موشک پر قدرت و مجهز به کلاهک هسته‌ای به سوی هدف شلیک شود. با این حال مشخص نیست این روش تا چه اندازه عملی و کارآمد باشد.
کنگره آمریکا در سال 2005 با تشخیص خطرات بالقوه سیارک‌های تلاقی کننده با زمین از ناسا خواست سیستمی را برای شناسایی 90 درصد این اجرام توسعه دهد. این سازمان تا یک دهه موفقیت چندانی نداشت اما دو سال قبل گزارشی با عنوان «راهبردها و برنامه عملی برای آمادگی در برابر اجرام نزدیک به زمین» اهداف خود را مدون کرد.
سال گذشته آژانس فضایی اروپا (ESA) و ناسا ماموریت 320 میلیون دلاری خود برای انهدام یک سیارک را تایید کردند که طی آن برخورد یک فضاپیما به سیارک بررسی شده و امکان از بین رفتن آن سنجیده شود.

آریا بانو


این آژانس فضایی طی ماموریت DART یا «آزمون هدایت دوگانه سیارک» قصد دارد با کوبیدن فضاپیما به سیارک‌ها در زاویه و سرعتی خاص آنها را از مسیر برخورد به زمین منحرف کند. شاید این پروژه شبیه فیلمهای هالیوودی به نظر برسد اما یک مجموعه دوتایی سیارک به نام دیدیموس (Didymos) و دیمورفوس (Dimorphos) به عنوان اهداف آن انتخاب شده‌اند. سیارک دیمورفوس که در واقع ماه دیدیموس محسوب می‌شود، تا هفته گذشته نام مشخصی نداشت اما ناسا آنرا دیمورفوس نامیده که به معنی دارای دو شکل است: اشکال قبل و بعد از برخورد.
سازمان فضایی اروپا ابعاد دیمورفوس را در حد اهرام ثلاثه تخمین زده اما با توجه به سرعت بالا و فاصله آن زمین احتمالا برخورد فضاپیمایی با ابعاد یخچال از زاویه مناسب کافی است تا سایه این تهدید را از سر زمین کم کند.
این نخستین باری است که انسان سعی در تغییر اندازه گیری شده دینامیک یک شی در سیستم خورشیدی دارد. پرتاب از تیر ماه سال آینده شروع شده و احتمالا DART یکسال بعد به مقصد خواهد رسید. DART با سرعت خیره کننده 23760 کیلومتر در ساعت به هدف برخورد می‌کند و در صورتی که ماموریت آن با موفقیت همراه باشد، راه برای هدف گرفتن سیارک‌های با ابعاد بزرگتر نیز هموار خواهد شد.

آریا بانو


لحظه برخورد این اجسام توسط ماهواره مکعبی ساخت ایتالیا با عنوان LICIACube ثبت خواهد شد این ماهواره پیش از فضاپیما به سیارک رسیده و در مکان مورد نظر مستقر می‌شود. 3 سال پس از برخورد هم سازمان فضایی اروپا برای بررسی دقیق نتیجه تصادف فضاپیمای Hera را روانه دیمورفوس می‌کند.
اطلاعات به دست آمده از این ماموریت داده‌های ارزشمندی را برای تعیین استراتژی مناسب دفاع در برابر سیارک‌ها در اختیار دانشمندان قرار می‌دهد و با استفاده از آن می‌توانند نیروی لازم برای مقابله با این تهدیدات فضایی را برآورد کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/344383/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نروژ بزرگترین کشتی‌های هیدروژنی جهان را می‌سازد

تمجید گواردیولا از لیورپول

آخرین وضعیت کشتی آزاد برای المپیک

قرقیزستان از شکست برابر تاجیکستان گریخت

مدیرروستا: منافع برخی کشیدن ترمز پیشرفت لیگ است

اتفاق عجیب برای ژیمناست تاریخ‌ساز ایران

واکنش‌های برتر مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا

ستاره بارسلونا تهدید به مرگ شد!

کشتی ایران رکورد تاریخش را در مسابقات قهرمانی آسیا شکست

داوران هفته 28 لیگ دسته اول مشخص شدند

عالیشاه بازی آلومینیوم را از دست داد

بچه بال مگسی رو واکس زده!

چرا «گناه فرشته» نظر مخاطب را جلب نکرد؟

رابطه تازه سحر دولتشاهی و پیمان معادی صدای برخی‌ها را درآورد!

اجرایی زیبا و جذاب در برنامه «صداتو»

آزار و قتل زن جوان توسط مرد همسایه؛ متهم: جسد مقتول را به آتش کشیدم

آمار نهایی داوطلبان نوبت دوم کنکور اعلام شد

دره انجیرک تا مرخیل؛ تصاویری زیبا از بکرترین نقاط زاگرس

نسبت به ادامه زندگی تا ابدیت چه آمادگی باید داشته باشیم؟

شگفت‌زدگی جالب یک بلاگر خارجی بعد از دیدن شیراز

دمنوش خوشمزه‌ای که روز شما را متفاوت می‌کند

تشخیص بیماری مرگبار از روی دست‌ها

غربالگری بیماری SMA از امسال با کیت تشخیصی ایرانی

ترفند آویزان کردن شلوار

اصلا حوصله کارکردن در این روزهای بهاری را ندارم

احتمال افزایش 25 درصدی اعتبار طرح امنیت غذایی کودکان

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

روشی برای نقشه‌برداری از نانوحفره‌های روی غشاء ارائه شد

کناره‌گیری نویسندگان از «انجمن قلم آمریکا» در حمایت از غزه

روایتی متفاوت از دیدار سپاهان و ذوب‌آهن

دبل شهاب زاهدی در بازی امروز آویسپا فوکوکا مقابل جوبیلو ایواتا

فیلم کوتاه تغییر چهره با حضور کریستیانو رونالدو

تصمیمات احساسی و ذوب شدن آهسته فولاد

احتمال لغو سفر ملی‌پوشان ووشو به چین

سرمربی سابق تیم ملی ولز در آستانه حضور در تراکتور

زمان حضور بازیکن پرسپولیس در کمیته انضباطی مشخص شد

تصاویری از لحظات خداحافظی جیدن کاکس از تشک کشتی

فیلم شهرک در بخش مسابقه جشنواره بین‌المللی «کازابلانکا»

چهره ها/ شوخی جالب شاهرخ استخری با بازپخش سریال هایش

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

سینی غذای خوشمزه یک ساندویچ رژیمی از نگار فرهمند همسر پژمان جمشیدی +ویدیو / برای یک دورهمی دوستانه

ست روسری و کیف فوق العاده جذاب و سنتی المیرا شریفی مقدم / خانم مجری قوانین طلایی ست کردن رو بلده

فیلم موزیک «آمده ام تو به داد دلم برسی» با صدای علیرضا قربانی

ارسلان کامکار: خودمان را با پررویی تحمیل کرده‌ایم؛ ما را نمی‌خواهند!

لحظه انفجار مهیب بر اثر نشت گاز

جزئیاتی تازه درباره حذف اسم پدر و مادر از کارت ملی

دستگیری روانشناس روانی که با اسلحه و بی‌سیم از زنان اخاذی می‌کرد!

رقص زیبای ماهی های کوچولوی آبی

مناظر خیره کننده از دریاچه قلبی شکل

طرز تهیه کیک صورتی دخترونه