آریا بانو

آخرين مطالب

هریت؛ داغ بر پیشانی انسان فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو - «هریت» از جمله فیلم‌های مطرح سال 2019 بود که در اسکار هم در دو رشته بهترین ترانه و بهترین بازیگر زن با بازی سینتیا اریوو کاندیدا شد. «هریت» در ادامه فیلم‌هایی ساخته شده است که سینمای آمریکا در سال‌های اخیر نشان داده علاقه زیادی به پرداختن به آن‌ها پیدا کرده و به عبارتی انگار مد روز هالیوود هستند.
برترین‌ها: «هریت» از جمله فیلم‌های مطرح سال 2019 بود که در اسکار هم در دو رشته بهترین ترانه و بهترین بازیگر زن با بازی سینتیا اریوو کاندیدا شد. «هریت» در ادامه فیلم‌هایی ساخته شده است که سینمای آمریکا در سال‌های اخیر نشان داده علاقه زیادی به پرداختن به آن‌ها پیدا کرده و به عبارتی انگار مد روز هالیوود هستند: فیلم‌هایی درباره تبعیض‌های نژادی و برخورد نفرت‌انگیز سفیدپوستان در دهه‌های قبل‌تر با سیاهپوستان هم‌نوع خود. «هریت» به نزاع میان سیاه‌پوستان و سفیدپوستان می‌پردازد و خب طبیعتا به روال همه فیلم‌های دیگر و اصلا به روال تاریخ حق را به سیاه‌پوستان می‌دهد.
سفیدپوستان آدم‌های ظالم فیلم هستند و سیاه‌پوستان در مقابل آنان مظلوم و محتوم به بردگی. نقطه اوج چنین فیلم‌های ضد نژادپرستانه‌ای در سال‌های اخیر، «دوازده سال بردگی» بود. فیلمی که بسیار مورد توجه قرار گرفت و هم توسط تماشاگران دیده شد و هم در فصل جوایز توانست بسیار موفق عمل کند. استیو مک‌کویین کارگردان فیلم مورد توجه قرار گرفت و خود فیلم که براساس داستانی واقعی ساخته شده بود، جوایز زیادی را از آن خود کرد: این فیلم برندهٔ بهترین فیلم درام از هفتاد و یکمین مراسم گلدن گلوب و همچنین بهترین فیلم سال 2013 توسط آکادامی اسکار شده‌. جایزهٔ اسکار برای بهترین بازیگر زن در نقش مکمل هم به این فیلم رسید.
قضیه اول
بعد از «دوازده سال بردگی» تقریبا هرسال یک فیلم ضد نژادپرستانه این‌چنینی در رقابت‌های اسکار حضور یافت. از «تولد یک ملت» بگیرید تا «مون لایت» و «اگر خیابان بیل می‌توانست حرف بزند». «هریت» به کارگردانی کیسی لمونز فیلم این چنینی امسال هالیوود بود. این فیلم هم براساس داستانی واقعی ساخته شده است و روایتی است از رهایی «هریت تومن» از بردگی و تبدیل شدن او به یکی از بزرگ‌ترین قهرمان‌های آمریکا است. شجاعت، هوش و سرسختی او، هزاران برده را از بردگی آزاد کرد و مسیر تاریخ را تغییر داد.

آریا بانو


به‌شکل کلی در سال‌های اخیر دو مدل فیلم نژادی باب شده و درباره سیاهپوستان ساخته می‌شود: یکی جریانی که رویکردی محافظه‌کارانه نسبت به وقایع ضد نژادپرستی دارد و بیش از آن‌که بر جنایت سفید پوستان دست بگذارد، روی مظلومیت سیاه‌پوستان تاکید می‌کند و البته تنها به‌دنبال برانگیختن احساسات و ترحم تماشاگر است، بدون اینکه دغدغه تاریخی یا نمایش مبارزات ارزشمند آنان را داشته باشد هرچند داستان همه این فیلم‌ها درباره مبارزه سیاه‌پوستان برای حقوقشان است، اما زیر شدت احساس‌گرایی بی‌جا و لحن محافظه‌کارانه گم می‌شود.
قضیه دوم
رویکرد دیگر انتقادی و مبارزاتی است. «ما»، «گمشو بیرون» یا «مالکوم ایکس» و یا حتی «جنگوی از بند گسسته» چنین رویکردی دارند. هم جنبه انتقادی‌شان قوی است و هم سعی دارند در یک فرم سینمایی نامتعارف یا ژانری غیرقابل پیش‌بینی و همراه با نمادپردازی روایت‌گر رنج سیاه‌پوستان باشند. اما «هریت» و فیلمی مانند «دوازده سال بردگی» در دسته اول قرار می‌گیرند.«هریت» فیلمی محافظه‌کارانه است و البته رویکرد مثلا انتقادی‌اش، کهنه است و تاریخ مصرف گذشته. هرچند «دوازد سال بردگی» در میان فیلم‌های این‌چنینی نسبتا قوی‌تر بود اما جالب است که اسکار و فستیوال‌های رسمی اتفاقا به این دسته فیلم‌های محافظه‌کارانه بیشتر تمایل و علاقه نشان می‌دهند تا آن دسته‌ای که فیلم‌های بهتری در چنته دارد.

آریا بانو


بعد از دیدن چند فیلم محافظه‌کارانه نژادی در سینمای آمریکا، دیگر تماشای فیلم‌های بعدی کسل‌کننده به‌نظر می‌رسد. الگو همان الگوی ثابت است و مسئله همان و انگار تنها اسم و چهره کاراکترها عوض شده است. بزنگاه‌ها و اتفاقات داستانی قابل پیش‌بینی می‌شود و داستان تکراری می‌نماید.
در «هریت» هم داستان آشنا و کلیشه‌ایست. شبیه به دیگر فیلم‌های این‌چنینی قطب شر که سفیدپوستان هستند، زیادی تیپیکال و نمایشی است و به‌راستی عمقی در شخصیت‌پردازی‌شان وجود ندارد. اتفاقاتی هم که برای قهرمان زن روی می‌دهد قابل پیش‌بینی و بارها دیده شده است. همه این‌ها باعث می‌شود درنهایت «هریت» هرچند فاخر اما فیلمی معمولی و کلیشه‌ای باشد. حتی سیر تغییر و تحول قهرمان هم چیز جدیدی و بدیعی برای تماشاگر تدارک نمی‌بیند.

آریا بانو


در این میان بازی قهرمان بسیار جالب توجه است و ترانه فیلم برخلاف کهنگی کل فیلم، از لحاظ موسیقایی غنی و در کنار این بسیار هم مدرن و امروزی است. اما باتوجه به رنجی که بر سیاه‌پوستان رفته و ظلمی که آمریکایی‌ها در طول تاریخ بر آن‌ها روا داشته‌اند، سینمای هالیوود هرچندتا فیلم ضدنژادپرستانه هم که بسازد کم است و نه تنها کافی نیست که نمی‌تواند عذاب وجدان تاریخی دور و درازش را کمی تسکین دهد.
مدیسا مهراب پور

آریا بانو

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/287543/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای آهنگ «شاید یه شب بارون» توسط مهدی دارابی

ترانه «نیمه گمشده» با صدای حامیم

رئیس سازمان سنجش: اینترنت در روزهای کنکور قطع نمی‌شود

میانگین سن مادران و پدران ایرانی در تولد اولین فرزند

هشدار زرد هواشناسی؛ وزش باد شدید در مناطق جنوبی کشور تا هفته آینده

محاکمه پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به یک دلیل سنگ زدن به مردم!

طرز تهیه پای چوپان

طرز تهیه بریانی مرغ هندی

بهترین زمان برای تولد نوزاد

ترفندها برای صمیمی شدن با نوجوان بد اخلاق

شروط یک عروس خانم برای آقا داماد، مجازی را ترکاند

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

اوسمار برای شاگردانش جلسه فنی گذاشت

اخراج امید ابراهیمی در دیدار الشمال و السد

وزیر ورزش و جوانان: به زودی پاداش ورزشکاران پرداخت می‌شود

صحبت های وزیر ورزش در مراسم اختتامیه جشنواره قهرمان ایران

چالش متفاوت برای گلر پرسپولیس؛ حذفی و پنالتی!

هاشمی: در حال تدوین آیین نامه حق پخش تلویزیونی هستیم

زیباترین صحنه ورزشی در سال 1402 مشخص شد

بهترین گل ورزش ایران در سال 1402 مشخص شد

برترین تیم ملی ایران در سال 1402 به انتخاب مردم

شبیه سازی دیدار رئال مادرید - بارسلونا با لگو

چهره ها/ عکس متفاوت بهنوش طباطبایی در حرم رضوی

اعتصاب غذا به روش "مهران غفوریان"

مار نیشش زد به جای اینکه خودش بمیره مار مرد!

چیزی که تورو نکشه قوی‌ترت میکنه!

اجرای زیبای علیرضا افتخاری با شعری از سعدی

پرش خیره کننده کروکودیل برای گرفتن طعمه

گوناگون/ رمزگشایی از حیات وحش؛ چطور گرگ، روباه و شغال را از یکدیگر تشخیص دهیم؟

حضور نجم الدین شریعتی در چایخانه حضرت در حرم مطهر رضوی

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برار گله گاومیش‌های عصبانی

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

روش تهیه مربای توت فرنگی

بهترین روش تشخیص کبد چرب

پونه کوهی، 30 برابر قوی تر از لیمو و سیر

راهکارهایی برای مراقبت از سلامت روان

تأثیر عمل لازک بر تنبلی چشم

روابط صمیمی بلند مدت چه فوایدی دارد و چگونه ایجاد می شود؟

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

واکنش میلاد تقوی به عدم حضور سه بازیکن در اردوی تیم ملی والیبال

مهدی میرجلیلی: ما بدون حواله خودرو هم قهرمان میشیم

نساجی: ساکت باشید، ساکت حرف می‌زند

چلسی دیگر تحمل پوچتینو را ندارد؛ تحقیرمان کردی!‏