آریا بانو

آخرين مطالب

فرهنگ غذایی ایرانی‌ها برگ برنده کنترل بیماری کرونا است پزشکي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا / به گفته یک متخصص ویروس شناس با اینکه ایرانی‌ها در رعایت بهداشت فردی و اجتماعی چندان نمره قابل قبول نمی‌گیرند اما فرهنگ غنی تغذیه‌ای آنها که خوراک را در داخل خانه تهیه می‌کنند در کنترل کرونا بسیار موثر است.
این روزها بیماری کرونا در صدر اخبار داخلی و خارجی قرار گرفته است؛ بیماری واگیرداری که به شدت مسری است و در فاصله زمانی کمی از کشور چین به عنوان منبع اصلی بیماری به ایران و سایر کشورها رسیده است.
با اینکه میزان مرگ و میر این بیماری زیاد نیست اما شدت مسری بودن و احتمال مرگ آفرینی آن باعث ایجاد رعب و وحشت نسبت به این بیماری شده است.
این روزها بیشتر مردم در تکاپو تهیه ماسک، مواد ضدعفونی کننده و الکل هستند؛ بسیاری از برنامه های سطح جامعه تعطیل شده است؛ نمونه اش هم تعطیلی مدارس و دانشگاه ها است.
ظاهرا برای کنترل این بیماری چاره ای جز ترک برنامه های جمعی وجود ندارد حتی اگر این برنامه ها مذهبی باشند و در اماکن مقدس مذهبی بخواهد برگزار شود.
برای آگاهی از چند و چون ماجرای ویروس کرونا و راه‌های کنترل این بیماری خبرگزاری ایرنا به سراغ دکتر «برومند چهارآیین» مدرس ویروس شناسی پیشرفته در دانشگاه های کرمانشاه رفته است که در ادامه این گپ و گفت را می خوانید.
از این ویروس بگویید که یک دفعه از کجا پیدایش شد؟
چهارآیین: می شود گفت که ویروس کرونا بزرگترین ویروس با ساختار RNA است(همین موضوع باعث شده است که امکان جهش ژنتیکی زیادی داشته باشند) و از سال 1970 میلادی هم در حیوانات و هم در انسان ها منشاء مشکلاتی بوده به گونه ای که همواره یکی از عوامل سرماخوردگی در انسان محسوب می شده است.
پس بنابراین موضوع ویروس کرونا چیز جدیدی نیست اما موضوع اصلی تغییر ساختار ژنتیکی این ویروس است که در سال 2002 میلادی عامل بیماری «سارس» با علائم عفونت حاد شد.
بعد از سارس نیز دوباره با تغییر ژنتیک عامل ایجاد بیماری «مرس» در عربستان شد.
این ویروس در گذشته علائم مختصری داشت و خیلی ها متوجه آن نمی شدند اما چون به شدت مسری است برای همین تمام دنیا را درگیر خودش کرده است و البته شیوع آن به عوامل محیطی مربوط می شود.
ویروس کرونا از دسته ویروس های غشادار است و درمحیط های مرطوب ماندگاری بالایی دارد؛ ویروس آنفلوانزا هم غشادار است برای همین در فصول سرد بیشتر شاهد این بیماری ها هستیم.
این ویروس چقدر ترسناک است و چگونه کنترل می شود؟
چهارآیین: اگر هوا آفتابی باشد به شدت گستردگی ویروس کم می شود ضمن اینکه خطر این ویروس خیلی هم زیاد نیست به گونه ای که از بین 70 هزار چینی که به این ویروس آلوده شده اند؛ 2.5 درصد تلفات داشته است و آن هم از بین افرادی با سنین بالا و یا دارای بیماری های زمینه ای نظیر بیماری قلبی عروقی و دیابت بوده است
ضمن اینکه تاکنون تلفاتی در افراد زیر 9 سال گزارش نشده است.
این ویروس با بالارفتن دمای هوا شدت فعالیتش کاسته می شود برای همین هموطنانمان خیلی نگران و خیلی بی خیال نباشند.
رعایت بهداشت فردی و اجتماعی از اصول مبارزه با ویروس کروناست؛ در سطح فردی باید دست ها مرتب با آب و صابون شسته شود چرا که تمام سطوحی که لمس می شوند احتمال انتقال ویروس را دارند.
در سطح اجتماعی نیز از تمامی ترددهای غیرضروری نظیر خیابان گردی، مهمانی و تجمع های بیش از چند نفر تا زمان گرم شدن هوا باید پرهیز شود.
همچنین به محض اینکه کسی از اطرافیانمان گلودرد، سرفه های خشک و یا تب داشت به خصوص افرادی که در سنین بالا هستند باید بلافاصله به مراکز درمانی بروند.
هم اکنون نیز بیمارستان امام رضا برای مراجعه بیماران مشکوک به کرونا در نظر گرفته شده است و در صورت نیاز این افراد بستری خواهند شد.
نحوه عملکرد ویروس کرونا در بدن بیمار چگونه است؟
چهارآیین: این بیماری به سلول های کیسه های هوایی دستگاه تنفس شخص حمله می کند و توان ریه ها برای تبادل اکسیژن به شدت کاهش می یابد و اگر شخصی بیماری زمینه ای داشته باشد خطر مرگ افزایش پیدا می کند.
طول دوره بیماری به طور متوسط 14 تا 30 روز است که این میزان به سطح ایمنی و بهداشت فردی افراد بستگی دارد.
ضمن اینکه شدت بیماری به این موضوع بستگی دارد که ویروس به مقدار زیاد از طریق ورودی هایی نظیر چشم، بینی و دهان وارد بدن شده باشد یا مقدارش کم باشد.
طبق تحقیقات نیز تا 85 درصد افراد به صورت خفیف علائم بیماری کرونا رادارند ، تا 10 درصد به صورت شدید و پنج درصد نیز به صورت خیلی شدید علائم بیماری را بروز می دهند.
در نتیجه به طور قطع تعداد مبتلایان به بیماری خیلی بیشتر از موارد اعلامی است چرا که در بسیاری از افراد علائم بیماری خفیف است و احساس نمی شود.
کرونا چگونه تشخیص و درمان می شود؟
چهارآیین: متاسفانه امکان تشخیص این بیماری حتی در خود چین به عنوان کانون انتشار بیماری به قدر کافی نیست هرچند به تازگی کیت های تشخیص بیماری وارد کشور شده است و امکان خطای تشخیصی این کیت ها به شدت پایین است؛ ضمن اینکه اگر کیت های تشخیصی به اندازه کافی در کرمانشاه باشد تا هفت ساعت می توان به تشخیص نهایی وجود و یا عدم وجود بیماری رسید.
در خصوص درمان نیز با اینکه واکسنی وجود ندارد اما بیماران از طریق سرم تراپی برای دفع ویروس و نیز در صورت نیاز استفاده از دستگاه های کمک تنفسی برای تسهیل تنفس درمان می شوند.
ضمن اینکه درهوای گرم و نور مستقیم آفتاب به شدت میزان آلوده کنندگی ویروس کرونا کاهش پیدا می کند اما این به معنای از بین رفتن این بیماری نیست چرا که ما درطبیعت مخزن هایی نظیر جانداران، گیاهان و پرندگان داریم که عامل این بیماری را در طبیعت تا شروع مجدد فصل سرما نگهداری می کنند.
راهکارهای پیشگری از کرونا را هم بفرمایید
چهارآیین: برای پیشگیری به وسیله الکل سفید خوراکی 60 تا 75 درصدی می توان سطوحی را که بیشترین تماس را در طول روز داریم ضدعفونی کنیم و از آنجایی که کرونا یک ویروس غشادار و بسیار حساس است این کار این ویروس ها را از بین می برد.
ضمن اینکه استفاده از ماسک نیز فقط برای افرادی که آلوده هستند توصیه می شود که دیگران را آلوده نکنند اما برای سایر افراد استفاده از ماسک توصیه نمی شود چرا که ماسک ها باید هر روز تعویض شوند و استفاده روزانه 80 میلیون نفر در کشورمان از ماسک اصلا شدنی نیست.
استفاده از دستکش های یکبار مصرف نیز می تواند در کنترل انتقال ویروس کرونا موثر باشد چرا که دست ها یکی از عوامل انتقال این بیماری هستند.
همچنین افرادی که سیگار و قلیان استفاده می کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به کرونا هستند و حتی درصد کشندگی این بیماری در این افراد بالاتر است.
آیا امکان ریشه کن شدن بیماری کرونا وجود دارد؟
چهارآیین: به طور کل این نوع بیماری ها به 2 دسته نوپدیده و بازپدیده تقسیم می شوند که کرونا جزو دسته بیماری های نوپدیده است که قبلا وجود نداشته است؛ اما بیماری هایی نیز بوده اند که قبلا ریشه کن شده اند اما بعد از سال ها دوباره بروز داشته اند.
برای همین حتی اگر کرونا هم ریشه کن شود معلوم نیست که چند سال دیگر چه بیماری خطرناک تر از آن به وجود بیاید.
لذا لازم است به منظور کنترل بیماری ها در برخی از رفتارهای اجتماعی مان تجدید نظر کنیم رفتارهایی نظیر روبوسی، دست دادن و حتی در گوشی صحبت کردن از آن دسته آدابی است که باید متناسب با زمان تغییر کنند؛ مهم این است که قلب های ما به هم نزدیک باشد و وقتی که به هم رسیدیم با کلمات محبت آمیز همدیگر را خطاب کنیم.
چرا که در بیماری هایی مانند کرونا فرد آلوده ویروس را به هنگام صحبت کردن در شعاع کمتر از یک متر خودش پراکنده می کند و امکان انتقال به افرادی که در این فاصله از فرد قرار دارند بالا می رود.
پیام آخرتان در جمع بندی صحبت هایتان چیست؟
در جمع بندی نهایی باید تاکید کرد که داشتن استرس به شدت به نفع این بیماری عمل می کند لذا لازم است افراد نه خیلی نگران و نه بیخیال باشند ضمن اینکه باید خودمان را به بهداشت فردی و اجتماعی مقید بکنیم.
آنچه که به ما ایرانی ها در کنترل بیماری هایی نظیر کرونا می تواند کمک کند فرهنگ صحیح غذا خوردن ماست و الا در رعایت بهداشت فردی و اجتماعی نمره قابل قبولی نداریم نمونه اش هم هر روز در جامعه شاهدیم که افراد مراقب عطسه ها و سرفه هایشان در محیط اجتماعی نیستند.
باید گفت که فرهنگ غذایی ایرانی های خیلی غنی است چرا که در فرهنگ ما غذا در داخل خانه تهیه می شود و این موضوع خیلی به ما در کنترل بیماری ها کمک کرده است و الا در جنوب شرق آسیا اصلا اعتقادی به نگهداری یخچال در داخل منزل وجود ندارد و اکثرا غذایشان را دربیرون از خانه می خورند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/274532/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قطعه «سرگشته» از موسیقی متن سریال در چشم باد

امدادرسانی هوایی در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

پاسخ ضرغامی به بحث گرانی ورودی موزه‌های ایران

داستان شنیدنی سعدی و پدرش را از زبان حجت الاسلام عالی

تو نمیتونی به دیگران عشق ببخشی، وقتی خودت اون رو نداری!

برخورد سخت کامیون و سواری سر تقاطع

آفرین به این دست فرمون

آموزش کیک ابری با طعمی متفاوت

یک غذای فوق العاده خوشمزه و اقتصادی

این 9 کار را بعد از 40 سالگی انجام ندهید

تا حالا دچار انجماد عملکردی شدید؟!

فرود فضانورد روسی با سرعت ونتاج کوپه استون مارتین بر روی قطب شمال!

گواردیولا: پارسال لوکاکو ما را قهرمان اروپا کرد

وضعیت مبهم سنگربان پرسپولیس؛ بیرانوند به بازی با سپاهان می‌رسد؟

حسینی یاد ذوب‌آهنی های محبوب را زنده نگه داشت

استقلال و پرسپولیس یک قدم تا واگذاری

کنایه تاج به باشگاه‌های معترض سقف قرارداد

استراتژی استقلال خوزستان برای بقا جواب داد

بارسلونا در اضطراب؛ الان وقت ال‌کلاسیکو نبود

تیموری: برای قهرمانی جام حذفی می‌جنگیم

در السد برای اولین بار خشم ژاوی را دیدم

محل برگزاری فینال جام حذفی مشخص شد

عماد گَند زد!

حسین رفیعی: سیامک حرف میزنه من میخندم

هنرنمایی زنده یاد رضا داوودنژاد در «زندگی به شرط خنده»

همکاری علی نصیریان و شبنم مقدمی در «نوروز»

هرجایی زالو درمانی نکنید!

خیام خوانی زیبا و تماشایی با خوانندگی آکا صفوی

واکنش سازمان ثبت احوال به حذف نام پدر از کارت هوشمند ملی

بهترین روش برای تشخیص هندوانه رسیده

نماهنگ نسخه طوفان

دستامو بگیر، آقای دلم

فراپه‌ی توت فرنگی را امتحان کنید

روش تهیه خورشت بادمجان

اقدامات لازم در زمان قفل شدن فک بیمار دچار تشنج

چطور بچه‌ای لوس و شکننده تربیت نکنیم!

کاردستی جذاب و سرگرم کننده

رابطه بین احساس کفایت با توانمندی و خودمختاری کودک

ابداع روش جدیدی برای نابودی سرطان

‌زبان فارسی‌ را مدیون زبان متعادل سعدی هستیم

ژاوی: براوو رئال، این صعود حلالشان باشد

انریکه: اول دورتموند را ببریم، به رئال هم می‌رسیم

تمدید قرارداد دی‌جورجی با ایتالیا

کناره‌گیری ویتالی هاینن از هدایت ژرمن‌ها در آستانه لیگ ملت‌ها

تاج: امروز آماری دادند که هزار و 8 نفر در لیگ ثبت نام شده‌ و 548 نفر داخل زمین رفته‌اند.

نام پتروشیمی‌های خریدار باشگاه استقلال مشخص شد

تاج : امیدوارم بتوانیم از کشور چین VAR را خریداری کنیم.

تاج: واگذاری باشگاه‌ها (استقلال و پرسپولیس) روز دوشنبه انجام می‌شود

پرفروش‌ترین و پرمخاطب‌ترین روز سینمایی فروردین 1403

دوست داشتی شوهرت گرگ بود یا بره؟!