آریا بانو

آخرين مطالب

ایسنا به بهانه روز جهانی "زنان و دختران در علم" بررسی کرد

علومی که همچنان مردانه‌اند/ هشدار؛ از بین رفتن چهار میلیون شغل در جهان تا 2026 اجتماعي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - سازمان ملل متحد در راستای جلب توجه جهانی به اهمیت حضور زنان در عرصه علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات در سال 2016 قطعنامه‌ای را تصویب و از آن سال به بعد 11 فوریه را روز جهانی زنان و دختران در علم نامگذاری کرد، با این وجود اما بسیاری از پژوهشگران و سیاست‌گذاران بر این باورند که هنوز این حوزه‌ها با درصد پایین مشارکت زنان از چهار دهه پیش تاکنون همچنان مردانه باقی‌مانده‌اند.

لیلا فلاحتی مدیر کل امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در گفت‌وگو با ایسنا، بیان کرد: موضوع زنان در حوزه علوم، فنی و مهندسی و ریاضیات از اواسط سال 2006 مورد توجه عموم قرار گرفت و در برخی از اسناد و تحلیل­‌های یونسکو به آن اشاره شد. این موضوع تا اواسط دهه اخیر به صورت فرعی مورد توجه بود تا اینکه در سال 2016، به منظور جلب توجه جهانی به اهمیت حضور زنان در این عرصه، قطعنامه‌ای در سازمان ملل به تصویب رسید و به این منظور 11 فوریه به عنوان روز جهانی زنان در علم نامگذاری شد و بر این اساس حوزه STEM (علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات) مورد توجه جدی قرار گرفت.
اگرچه این روز به عنوان روز جهانی زنان و دختران در علم نام‌گذاری شده است اما به گفته فلاحتی بسیاری از پژوهشگران و سیاست‌گذاران بر این باورند که در جهان حوزه‌های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات با درصد پایین مشارکت زنان از چهار دهه پیش تاکنون همچنان مردانه باقی‌مانده‌اند. بر اساس گزارش یونسکو سال 2015، زنان 53 درصد از دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته‌های علوم، فناوری و مهندسی و ریاضیات را تشکیل می‌دهند، این در حالیست که به طور کلی میانگین حضور زنان در رشته‌های فنی و مهندسی حدود 22 درصد است که این علت اختلاف (53 درصد تا 22 درصد) این است که سهم زنان در رشته‌های علوم پایه بالاست اما در رشته‌های فنی و مهندسی که ارزش آفرینی اقتصادی بیشتری دارد سهم زنان کمتر است.
البته فلاحتی معتقد است که بر اساس آخرین گزارش یونسکو (سال 2015)، سهم زنان فارغ التحصیل در کشورهای آفریقای سیاه، کشورهای عربی و بخش‌هایی از آسیا در حوزه فنی و مهندسی افزایش یافته است. از میان 13 کشور آفریقایی زنان فارغ‌التحصیل هفت کشور بنین، بوروندی، اریتره، اتیوپی، ماداگاسکار، موزامبیک و نامیبیا رشد چشمگیری (بیش از پنج درصد) در رشته‌های مهندسی از سال 2000 داشتند، البته هنوز کمتر از 20 درصد زنان کشورهای آفریقا در رشته‌های مهندسی فارغ‌التحصیل می‌شوند.
مدیرکل امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری ادامه داد: همچنین از میان هفت کشور عربی چهار کشور شاهد رشد یک درصدی پایدار بودند که بیشترین رشد متعلق به امارات متحده عربی و فلسطین با 31 درصد، الجزایر با 31 درصد و عمان 53 درصد بود البته کشور عمان در مجموع کشورهایی با بالاترین نرخ مشارکت زنان در رشته‌­های فنی و مهندسی قرار دارد. برخی کشورهای آسیایی همچون ویتنام با 31 درصد، مالزی با 39 درصد و برونئی دارالسلام با 42 درصد نیز نرخ مشارکت بالاتر از 30 درصد دارند.
وی تصریح کرد: بررسی روند حضور زنان در این رشته­‌ها نشان می‌دهد که از سال 2000 به بعد در برخی از کشورهای جهان همچون استرالیا، نیوزلند، جمهوری کره و آمریکا سهم زنان فارغ التحصیل در این رشته‌­ها کاهش یافته است. در برخی از کشورها همچون منطقه آمریکای لاتین و کارائیب سهم زنان فارغ التحصیل در رشته علوم کامپیوتر بین 2 تا 13 درصد کاهش یافته است. در عین حال بسیاری از کشورها همچون مالزی و هند با استفاده از شیوه‌­های ترویجی و اختصاص مشوق‌­های اقتصادی موفق شده‌­اند سهم بالایی از زنان را در این رشته‌­ها وارد کنند.
وضعیت زنان ایران در حوزه فنی و مهندسی
مدیرکل امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه در کشور ایران در حال حاضر 56 درصد کل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه‌­های دولتی را زنان تشکیل می‌دهند، گفت: همچنین 69 درصد از دانشجویان علوم پایه، 23 درصد از دانشجویان فنی و مهندسی، 52 درصد رشته­‌های کشاورزی و 53 درصد از دانشجویان رشته‌­های پزشکی را نیز زنان تشکیل می‌دهند. دولت تلاش فراوانی برای حضور زنان در این عرصه‌ها از جمله در شرکت‌های دانش بنیان و همچنین حضور در مراکز آموزشی فنی و حرفه‌ای انجام داده است؛ به طوریکه طی دهه گذشته تعداد مراکز آموزش فنی و حرفه‌­ای در کشور چهار برابر شده و زنان در حال حاضر به آموزش 784 رشته فنی از جمله مکانیک، کامپیوتر، الکترونیک و فناوری دسترسی دارند.
فلاحتی خاطرنشان کرد: همچنین به منظور ارتقاء مهارت­‌های زنان در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات، برنامه جامعی برای توانمندسازی زنان توسط وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران طراحی شده و در 96 نقطه کشور به اجرا درآمده و هزاران زن و دختر روستایی با شرکت در این برنامه علاوه بر کسب مهارت، با فرصت­‌های کسب و کار دیجیتالی آشنا شده­‌اند. این اقدامات در کنار توسعه مراکز رشد و همچنین حمایت از مراکز نوآوری که توسط زنان ایجاد شده نوید حضور بیشتر زنان در این عرصه را می‌دهد.
وی افزود: در حالی که جهان در آستانه انقلاب چهارم صنعتی قرار گرفته و توسعه سریع فناوری‌­های نوین و هوشمند نوید بخش آینده­‌ای متفاوت است، اما زنان همچنان نابرابری­‌های مختلفی را تجربه می‌کنند. شکاف جنسیتی عمیق در حوزه اقتصاد، شکاف جنسیتی در عرصه تکنولوژی و رسانه و آسیب‌­پذیری شدید زنان در این عرصه نگران‌کننده است. بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، با توسعه فناوری­‌های نوین و هوشمند تا سال 2026 نزدیک به چهار میلیون شغل از بین خواهند رفت که بیشترین بخش آن شامل مشاغل مربوط به زنان است. این امر هشداری است که اگر به آن توجه نشود باعث بازماندگی مضاعف زنان از روند پرشتاب اقتصاد در دهه­‌های آتی خواهد بود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/266539/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

اولین واریزی مالک جدید به بازیکنان پرسپولیس

سندروم ژاوی همه‌گیر شد؛ تمدید 3ساله کونسیسائو

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

علی مصفا: فیلیمو عمدا «نبودن» را تبلیغ نکرد و سرم منت گذاشت!

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مرگ دردناک مرد تبریزی زیر چرخ های قطار مسافربری

آتش سوزی گسترده در هند؛ شش نفر کشته شدند

اقدام شیطانی مرد شیاد به زنان در نقش شرکت در مراسم ترحیم

شاخ به شاخ عجیب دو ماشین در آزادراه!

نتیجه حواس پرتی پشت فرمون؛ کنترلش و از دست داد!

کتک‌کاری یک مسافر با راننده اتوبوس در آمریکا

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

سالگرد زادروز یوهان کرویف؛ منتخب حرکات دوران بازی نابغه هلندی

ستاره چلسی فصل را از دست داد، آرژانتین نگران کوپا!‏

ژاوی اشک خوان لاپورتا را در آورد

به حذف رئال از لیگ قهرمانان باور دارم

شاگردان محرم آماده برای جدال با پیکان

عنایتی با پیکان جوانان مقابل تیم محرم

غیرمنتظره؛ چه بلایی بر سر صلاح آمده!

غیبت ادامه‌دار عراقی‌ها در اردوی مس رفسنجان

زمان بازگشت بهترین گلر دنیا مشخص شد

پیکان رکورد کاهش سن فوتبال ایران را جابجا کرد!

شوخی با سیدجواد هاشمی در فضای مجازی!

رونمایی از فصل جدید «آقای قاضی» با بازی بهزاد خلج

توضیحات جالب سیدجواد هاشمی درباره مد در ایران

آهنگ زیبای «شهر بارونی» از سیامک عباسی

تصادف زنجیره‌ای عجیب در ارومیه

سردار رادان: موضوع حجاب اصلا موضوع امنیتی نیست

آخرین وضعیت سیل در سیستان‌وبلوچستان؛ راه‌ ارتباطی 70 روستا همچنان مسدود است

"کینه خونین" کارگر قهوه‌خانه شهر ری را قربانی کرد

قلعه جزیره مونت سن میشل در فرانسه

گناهان زبان؛ بداخلاقی

دره ای زیبا در ایسلند

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون

الویه مهمانی ها رو اینطوری تزئین کنید

نکاتی که خوب است در مورد قلیان کشیدن بدانید

هر دختری باید کفش سفید داشته باشد

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!