آریا بانو

آخرين مطالب

آماده باش نظام وظیفه به لشکر کارآفرینان اجتماعي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - قدس آنلاین / «سربازی» را باید از مقاطع بسیار حساس در زندگی جوانان به شمار آورد. دوره‌ای که باید دو سال لباس مقدس سربازی را بر تن کرد و ضمن گذراندن آموزش‌های نظامی، آماده دفاع از استقلال و تمامیت ارضی کشور بود.
«سربازی» را باید از مقاطع بسیار حساس در زندگی جوانان به شمار آورد. دوره‌ای که باید دو سال لباس مقدس سربازی را بر تن کرد و ضمن گذراندن آموزش‌های نظامی، آماده دفاع از استقلال و تمامیت ارضی کشور بود. البته بعضی از مشمولان وظیفه هم با نگاه دیگری به این موضوع نگاه می‌کنند. آن‌ها معتقدند این مدت به‌ویژه در شرایطی که کشور درگیر جنگ نظامی با دشمن خارجی نیست، معنایی جز هدر دادن دو سال از بهترین سال‌های عمر و همچنین اتلاف بخشی از سرمایه‌های کشور نیست. به باور این عده تازه پس از گذراندن این زمان، آنچه می‌ماند یافتن بازار کار آن هم بدون داشتن مهارت فکر است.
این موضوع و همین دغدغه‌ها بود که مسئولان ستاد نیروهای مسلح کشور را بر آن داشت از خرداد ماه سال 1396 و در راستای فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر تعالی‌بخشی خدمات وظیفه‌عمومی و همچنین بهبود وضعیت اشتغال جوانان، اجرای طرح مهارت‌آموزی به سربازان را در دستور کار خود قرار دهند. طرحی که هر چند زمان زیادی از آغاز آن نمی‌گذرد، اما آن‌طور که شواهد نشان می‌دهد زندگی شماری از سربازان و جوانان را تحت ثأثیر قرار داده است.
این طرح مسیر زندگی‌ام را عوض کرد
سیدمسعود حسینی، یکی از هزاران سربازی است که حین خدمت با کسب مهارت در شاخه دام و طیور موفق به دریافت مدرک فنی و حرفه‌ای شده و یک واحد پرورش جوجه رسمی به روش ارگانیک را راه‌اندازی کرده است.
او که دانش‌آموخته رشته مکانیک از دانشگاه است در خصوص طرح مهارت‌آموزی می‌گوید: ابتدا نگاه مثبتی به این آموزش‌ها نداشتم. با این وجود پس از ارزیابی اظهارات مربیان و فرماندهان به این نتیجه رسیدم که در شاخه جهاد کشاورزی تجربیاتی کسب کنم، بنابراین در رشته دام و طیور نام‌نویسی کردم و وقتی در این کلاس‌ها شرکت کردم نگاهم به موضوع کاملاً عوض شد. یعنی با اینکه می‌خواستم در یک شرکت مهندسی مشغول کار شوم، پس از دریافت گواهی‌نامه فنی و حرفه‌ای در رشته دام و طیور مجوز تأسیس یک واحد پرورش جوجه رسمی به روش ارگانیک را هم دریافت کردم و اکنون ضمن انجام خدمت وظیفه در حال پرورش جوجه هم هستم. در واقع این طرح نه‌تنها نگرانی مرا بابت اشتغال پس از گذراندن خدمت برطرف کرد بلکه مسیر زندگی‌ام را هم کاملاً تغییر داد.
کسب مهارت در حین خدمت سربازی به جای مدرسه و دانشگاه
«حامد دلاور» یکی‌دیگر از افرادی است که این شانس را داشته تا با استفاده از فرصت طرح مهارت‌آموزی در دوره سربازی نه‌تنها برای خود بلکه برای تعدادی از دوستان و آشنایانش ایجاد اشتغال کند.
او که دانش‌آموخته رشته ادبیات فارسی از دانشگاه است، می‌گوید: پس از اعزام از طریق یکی از دوستانم که پیشتر به خدمت سربازی اعزام شده بود، در جریان طرح مهارت‌آموزی قرار گرفتم، بنابراین در چند رشته نام‌نویسی کردم و در تمامی کلاس‌ها شرکت می‌کردم. پس از ارزیابی‌های دقیق توجه‌ام را به خیاطی متمرکز کردم و ظرف هشت ماه خیاطی را فراگرفتم و بعد در پادگان تعمیرات لباس سربازان را انجام می‌دادم. پس از خدمت هم بلافاصله با کسب مجوز و با همکاری سه نفر از دوستان و آشنایانم یک کارگاه تولید لباس در شهرستان راه‌اندازی کردم. خلاصه کلام اگرچه مدرک لیسانس ادبیات برایم شغلی ایجاد نکرد، اما کسب مهارت در خیاطی این فرصت را به‌وجود آورد تا زندگی‌ام را سروسامان بدهم.
نداشتن مهارت حلقه مفقوده دانش‌آموختگان
«سردار سیدمهدی فرحی»، فرمانده قرارگاه مهارت‌آموزی کارکنان وظیفه معتقد است: سربازان وظیفه یک ثروتی عظیم و سرمایه‌ای ملی هستند که می‌توانند نقش لکوموتیوی بسیار قدرتمند را در توسعه آینده کشور ایفا کنند. وی می‌گوید:در حال حاضر آمار جامعه سربازان 600 هزار نفر است که حداقل نیمی از این عده تحصیلات دانشگاهی دارند که حلقه مفقوده اکثر آن‌ها داشتن مهارت است. از سوی دیگر ساز و برگ نظامی ما هم روزبه‌روز پیشرفته‌تر می‌شود و این موضوع خود نیاز به مهارت‌های بالاتر دارد. بنابراین چون بیش از 50 درصد بدنه نیروهای مسلح کشور از سربازان است، برخورداری از سربازان ماهر هم برای نیروهای مسلح و هم برای آینده کارکنان وظیفه و کشور مفید است.
وی تشکیل قرارگاه مهارت‌آموزی کارکنان وظیفه را در خرداد ماه سال 96 در راستای اجرای هرچه بهتر طرح مهارت‌ورزی سربازان ارزیابی می‌کند و می‌افزاید: وظیفه این قرارگاه غنی‌سازی و ارتقای بهره‌وری سربازان در طول مدت سربازی است تا بتوان زمینه اشتغال سربازان را پس از خدمت سربازی فراهم کرد.
سردار فرحی می‌افزاید: 270 هزار نفر از سربازان در سال 96 مشمول طرح مهارت‌آموزی شدند که از این تعداد 103 هزار نفر موفق به دریافت گواهی‌نامه فنی و حرفه‌ای شده‌اند. وی می‌گوید:در سال 97 هم مهارت‌آموزی 200 هزار نفر از جامعه سربازان کشور را تدوین کردیم که از این تعداد 166 هزار نفر گواهی‌نامه فنی و حرفه‌ای را دریافت کردند و امسال هم 220 هزار نفر مشمول این طرح شده‌اند که تا امروز 100 هزار نفر از آن‌ها موفق به دریافت گواهی‌نامه فنی و حرفه‌ای شده‌اند که با توجه به پیشرفت کار، امیدواریم تا پایان سال این تعداد به رقم موردنظر ما برسد.
وی با بیان اینکه 65 درصد کارکنان وظیفه عمومی نیروهای مسلح کشور در سال آینده مشمول طرح یاد شده می‌شوند، تصریح می‌کند: این رقم در سال 1399 به 85 درصد می‌رسد و طبق نقشه راهی که به همه نیروهای مسلح ابلاغ شده، در سال 1401 همه سربازان باید مشمول طرح مهارت‌آموزی شوند. در واقع در این سال همه سربازان حداقل باید یکی از مهارت‌های 500 گانه‌ای را که در نیروهای مسلح آموزش داده می‌شوند فرا بگیرند و گواهی‌نامه فنی و حرفه‌ای رشته مورد نظر را دریافت کنند.
سردار فرحی سپس به بحث کیفیت در طرح مهارت‌آموزی سربازان می‌پردازد و می‌گوید: در حال حاضر با توجه به روند کاهشی جمعیت سربازان، از بحث کمیت طرح عبور کرده و به کیفیت برنامه رسیده‌ایم. به همین خاطر موضوع کدام مهارت یا چه مهارتی را باید سربازان فرا بگیرند مطرح کرده‌ایم. بنابراین برای کیفیت‌بخشی در طرح یاد شده پنج گام را برای خود تعریف کردیم که نخستین آن مطالعات میدانی بود که از طریق مراجع علمی داخلی و خارجی مهارت‌های کاربردی و کارآمد مشخص و انجام شد.
وی ادامه می‌دهد: در گام دوم موضوع مهارت‌های دو منظوره که هم برای نیروهای مسلح مفید باشد و هم در خارج از پادگان‌ها بازار کار داشته باشند، مورد توجه قرار گرفت. در این گام پس از بررسی‌های علمی 500 مهارت دو منظوره را انتخاب کردیم. به طوری که مثلاً مشخص است که در هر استان کدام یک از این مهارت‌ها بیشتر کاربرد دارند. اما در گام بعدی‌ مهارت‌های دو منظوره را از این جهت که کدام یک آینده‌دار هستند و بیشتر شانس اشتغال‌زایی دارند، دسته‌بندی کردیم به گونه‌ای که مثلًا اکنون مشخص است استان خراسان‌شمالی از 500 مهارت دومنظوره در 13 مهارت ظرفیت‌دار است. یعنی اگر سربازان این 13 مهارت را فرا بگیرند ضمن ارائه خدمات موردنیاز نیروهای مسلح، شانس اشتغال در این استان را دارند.
فرمانده قرارگاه مهارت‌آموزی ستاد نیروهای مسلح در پاسخ به این پرسش که آیا مشمولان وظیفه هنگام نام‌نویسی برای اعزام می‌توانند با مراجعه به سایت رشته مورد نظرشان برای مهارت‌آموزی را مشخص کنند، می‌گوید: بله، ما یک کار خوبی که با همکاری سازمان نظام وظیفه عمومی انجام داده‌ایم این است که وقتی فرد به پلیس + 10 می‌رود تا با ارائه مدارک آماده اعزام به سربازی شود در آنجا فرم هفت صفحه‌ای با عنوان مهارت‌نامه در اختیارش قرار می‌گیرد که در آن علایق، توانمندی‌ها، مدارک مهارتی و... ذکر می‌شود. این‌گونه ما توزیع سربازان را بهتر انجام می‌دهیم.
سردار فرحی در عین حال محدودیت زمانی برای مهارت‌آموزی را در دوره سربازی یکی از چالش‌های طرح یاد شده می‌داند و می‌گوید: 21 ماه ‌زمان کافی برای این کار نیست، چرا که مشغله در زمان خدمت و همچنین نیاز به سرباز در طول خدمت فرصت کافی را در حیطه مهارت‌آموزی به سربازان نمی‌دهد؛ بنابراین برای اینکه بتوانیم زمان بیشتری را برای مهارت‌آموزی قائل شویم، چتر مهارت‌آموزی را باز کردیم تا در این راستا پیش از زمان سربازی برای فرزندان ذکور 15 سال به بالا که هنوز وارد خدمت سربازی نشده‌اند شرایطی را ایجاد کنیم تا به طور اختیاری و براساس علاقه‌مندیشان از فرصت استفاده کرده و برای ورود به عرصه سربازی آماده شوند.
وی راه‌اندازی سامانه «سرباز ماهر» را در راستای برنامه یاد شده ارزیابی می‌کند و می‌افزاید: این سامانه برای پیش از سربازی است و جوانان پس از ورود به این سامانه با درج 40 تا 50 پارامتر اطلاعات که شامل مشخصات فردی، مهارتی و مدارکی‌شان است عملاً عضو این سامانه می‌شوند و سامانه نیز در یک رفتار تعاملی سه تا پنج مهارت را به هر یک از آنان معرفی می‌کند که شانس اشتغال و موفقیت فرد در آن‌ها بیشتر است. ضمن اینکه عضویت جوانان در این سامانه و بهره‌گیری آنان از مشاوره‌ها و کسب امتیازات در مراحل بعدی در غربالگری اولیه سربازان مثمرثمر خواهد بود، چرا که انتخاب سربازان متناسب با نیروهای مسلح و استفاده حداکثری از مهارت آن‌ها امکان‌پذیر می‌شود و شرایطی مهیا می‌شود که سربازان در طول دو سال سربازی نیز مهارت‌ورزی کرده و با داشتن سابقه کار بتوانند به راحتی وارد بازار اشتغال شوند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/240847/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار وزارت بهداشت به مادران باردار

الزام تزریق واکسن های روتاویروس و پنوموکوک در کشور

تلفات بارندگی و سیل در پاکستان به حدود 100 تن رسید

وقتی در لاین خودت رانندگی نمی کنی!

هدفش اینکه ببینه چند نفر زنده میان بیرون

حرکت خفن این راننده کامیون پربازدید شد

طرز تهیه ترشی بادمجان

فکت های بامزه درباره غذا

میکروپلاستیک ها از روده به سایر اندام حرکت می کنند

شش اشتباه رایج درباره واکسن اچ‌پی‌وی/ واکسن گارداسیل را فقط زنان باید دریافت کنند؟

همسرم برای بیرون رفتن مرا محدود می کند!

‏از جمله ماجراهای دوقلوی همسان داشتن

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

انیمیشن دیدنی ناسا از قمر سیاره مشتری

یک لرزه‌سنج مسافر ماه می‌شود!

به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و نویسنده بزرگ قرن هفتم، سعدی شیرازی

به دنیا دل مبند ای دل به فکر توشه ره باش ‏

به بهانه اول اردیبهشت یادروز سعدی شاعر بلند آوازه ایران و جهان‌

اعلام برنامه بازی‌های شهرداری گرگان در فینال بسکتبال غرب آسیا

تارتار: کسی فکر نمی‌کرد ملوان روزی با سپاهان رقابت کند

معرفی کادر فنی تیم ملی دارت برای قهرمانی آسیا

گل سعید واسعی به فولاد بوی انتقام می‌داد!

بیانیه هیات مدیره باشگاه تراکتور

تصمیم سخت ستاره چلسی؛ تردید برای جراحی

10 سال از یکی از سوپرگل‌های دیمیتار برباتوف با پیراهن موناکو گذشت

پس از یک سال؛ ستاره ناکام لیورپول جدا می‌شود

آنچلوتی: اگر نیاز باشد با 7 مدافع و دو گلر بازی می‌کنیم

آمار نیما کار پیام برای بازگشت را سخت کرد

سروش رفیعی: حاشیه ندارم چون فیلم بازی نمی‌کنم!

فصل سوم «پدرخوانده» ابوطالب آماده پخش شد

تیزر جدید شب‌آهنگی با حضور بازیگر زن جوان

ترفندهای بچه برای درآمدزایی!

تولد هجده سالگی دختر تام کروز در غیاب پدرش / شباهت باور نکردنی سوری به مادرش کیتی هولمز

نیم قرن از عمر مهران احمدی بازیگر نقش بهبود پایتخت گذشت/ پنجاه سالگی ات مبارک

دورهمی دوستانه مهرانه مهین ترابی و رابعه اسکویی بعد از مدت ها | تعطیلات آخر هفته دلچسب بازیگران

آوازی از استاد شجریان بر شعر سعدی

آرزوی پسر بچه ای که پشت در کنسرت معین فلوت می زد

تصاویری از خسارت سیل امارات

امدادرسانی‌ نیروهای بسیج و سپاه در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

فیلمی از لحظه انفجار مغازه عطرفروشی

حمله شرور قمه‌به دست به خودروی پلیس

امدادرسانی 112 روستا در سیستان و بلوچستان

‏ویدئویی از سرقت با خونسردی کامل و بدون ماسک از پارکینگ و انباری یک مجتمع

قتل راننده تاکسی ترکیه‌ای به دست مسافر ایرانی

صحنه ای جالب از تخم گذاشتن شاهین پشت پنجره

ایده های جالب یک آدم خوش ذوق!

سعدی‌خوانی مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی

دسر رولت شکلاتی یک عصرانه خفن

طرز تهیه تست مرغ و پپرونی

یک روش راحت برای درست کردن باقلوا