آریا بانو

آخرين مطالب

باورهای نادرست در مورد روغن‌های نباتی را بشناسید خانه داري

  بزرگنمايي:

آریا بانو - جام جم / امروزه تنوع روغن‌های نباتی مایع و مخصوص سرخ کردن به قدری زیاد شده که مصرف‌کننده در انتخاب بهترین نوع آن دچار سردرگمی می‌شود و جالب‌تر این‌که برخی متخصصان و کارشناسان علوم غذایی نیز در مورد فواید یا مضرات احتمالی این روغن‌ها اتفاق نظر ندارند. مثلا عده‌ای معتقدند روغن‌های غنی شده با ویتامین دی تامین‌کننده نیاز بدن هستند و در مقابل تعدادی با رد این ادعا روغن‌های غنی شده را بی‌فایده عنوان می‌کنند. این تناقض‌گویی در‌خصوص روغن‌های مخصوص سرخ کردن در انواع حاوی پالم و بدون پالم هم صدق می‌کند و برخی روغن پالم را بهترین و کم‌عارضه‌ترین و حتی درمان‌کننده بیماری‌های قلبی ــ عروقی معرفی می‌کنند! اما برعکس، تعدادی این روغن را آسیب زننده به سلامت مطرح کرده و انواع روغن‌های سرخ کردنی بدون پالم را در اولویت مصرف قرار می‌دهند و این نظرات ضد و نقیض و چندگانه باعث بلاتکلیفی و سردرگمی مصرف‌کننده شده است. اهمیت موضوع ما را بر آن داشت برای دستیابی به پاسخی علمی و منطقی با دکتر آراسب دباغ‌مقدم، متخصص علوم و صنایع غذایی و عضوهیات علمی دانشگاه گفت‌وگویی انجام دهیم.
در مبحث غنی‌سازی مواد غذایی به‌خصوص روغن‌ها چند نکته مهم مطرح است. افراد باید بدانند با غنی‌سازی روغن کل نیاز روزانه بدن به ویتامین دی تامین نخواهد شد و این غنی‌سازی برای حدود یک‌سوم تا یک‌دوم نیاز روزانه لحاظ شده، زیرا دریافت این ویتامین از نور خورشید و مواد غذایی دیگری که روزانه مصرف می‌شود
امکان‌پذیر است، در غیر این‌صورت با مازاد دریافت ویتامین دی مواجه خواهیم شد.
نکته دیگر این‌که روغن می‌تواند به عنوان پرمصرف‌ترین و موثرترین محصول برای غنی‌سازی در نظر گرفته شود، چون قدرت جذب ویتامین دی - که محلول در چربی است - را در بدن بالا می‌برد.
اما موضوع قابل تامل این‌که امکانات سنجش و اندازه‌گیری میزان ویتامین دی افزوده شده به روغن‌ها در اغلب آزمایشگاه‌های سطح کشور وجود ندارد و این‌که گفته می‌شود روغن‌های غنی شده با ویتامین دی می‌توانند جبران‌کننده کمبود بدن باشند عملا در حد یک ادعا بوده و افراد دچار کمبود این ویتامین که طبق آمارها حدود 80درصد افراد جامعه را تشکیل می‌دهند باید با مراجعه به پزشک از مکمل‌های ویتامین دی استفاده کنند. اما در مجموع غنی‌سازی روغن بی‌تاثیر نخواهد بود و می‌تواند تا حدودی در پیشگیری از بروز کمبود این ویتامین موثر باشد.
روغن بدون پالم یک ادعاست
طبق استاندارد ایران، روغن‌های مخصوص سرخ کردن باید تا دمای 200 درجه سانتی گراد به مدت یک‌ساعت در برابر حرارت مقاوم بوده و نقطه دود بالایی داشته باشند. در غیر این‌صورت حرارت سبب سوختن روغن و تولید ترکیبات سرطانزای آکریلامید می‌شود. برای ایجاد این ویژگی در روغن‌های مخصوص سرخ کردن باید حداقل از روغن پالم که به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب اشباع مقاومت حرارتی بالایی داشته به انضمام چند روغن با مقاومت‌های مختلف همچون سویا، آفتابگردان یا ذرت جهت بالا بردن نقطه دود محصول استفاده کنند. ضمن این‌که برای بالا بردن مقاومت و پایداری این روغن‌ها به آنها آنتی اکسیدان هم افزوده می‌شود.
اما در مورد روغن‌های بدون پالم موضوعی مبنی بر عدم مصرف پالم در آنها مطرح است که عملا در حد یک ادعاست. در واقع به دنبال تبلیغاتی که در‌خصوص مضرات پالم رسانه‌ای شد برخی شرکت‌ها با ادعای تولید روغن بدون پالم مصرف‌کنندگان را به سمت خود جلب کرده‌اند. واقعیت این است که روغن پالم دارای دو جزء مایع با نام پالم اولئین و جزء جامد با نام پالم استئارین
است.
در روغن‌های به اصطلاح بدون پالم از پالم اولئین بادرصد پایین‌تر اسید چرب اشباع استفاده می‌شود و این ادعا که گفته می‌شود این روغن‌ها فاقد روغن پالم هستند صحت ندارد. به یاد داشته باشید روغن‌های مخصوص سرخ کردن اگر حاویدرصد متعارفی از اسید چرب اشباع نباشند در مجاورت با حرارت به سرعت به نقطه دود رسیده و می‌سوزند و تبدیل به ترکیبات خطرناک و سرطانزای آکریلامید می‌شوند. در نتیجه فعلا هیچ چاره‌ای جز استفاده از روغن پالم نداریم. این روغن‌ها در مقایسه با روغن‌های هیدروژنه ‌(جامد شده) در اولویت مصرف قرار دارند.
بی‌خطر بودن روغن پالم صحت ندارد
برخی متخصصان، روغن‌های حاوی پالم را به دلیل بالا بودن اسیدهای چرب اشباع مضر و آسیب زننده به قلب و عروق و در مقابل عده‌ای این نوع روغن را با این ادعا که فاقد دو اسید چرب مضری است که عامل بروز بیماری‌های قلبی ــ عروقی و سکته و غنی از ویتامین‌های آ و دی و آنتی‌اکسیدان است بی‌ضرر و حتی درمان‌کننده عنوان می‌کنند. دکتر دباغ مقدم می‌گوید، در مقالات علمی ارائه شده از کشوری همچون مالزی که از تولیدکنندگان بزرگ روغن پالم است این محصول تمام قد مورد حمایت قرار گرفته و هر چه مطرح می‌شود از فواید و ارزش‌های تغذیه‌ای و درمانی آن است. اما در مقالات ارائه شده از کشورهای آمریکایی که روغن پالم مالزی و اندونزی جای روغن ذرت و سویای آنها را گرفته و تولیدات روغنی آنها را دچار رکود کرده، هر مطلبی در‌خصوص پالم و روغن آن منتشر می‌شود در مورد مضرات و معایب این روغن است.
اما واقعیت این است که این روغن نه آن‌قدرها مضر و خطرناک است و نه آن‌قدرها مفید و بی‌ضرر. در کشورهای مالزی و اندونزی روغن پالم مصرفی اغلب از نوع خام و قرمز رنگ و حاوی بیشترین میزان آنتی‌اکسیدان و ویتامین ای است که می‌تواند تا‌حدودی ارزش تغذیه‌ای داشته باشد. اما در کشور ایران روغن پالم مصرفی تصفیه می‌شود و عملا ارزش غذایی پالم خام را ندارد و به دلیل دارا بودن اسید چرب اشباع شده مصرف بیش از حد آن می‌تواند سبب بروز بیماری‌های قلبی ــ عروقی شود. در میان انواع روغن پالم، نوع پالم اولئین و بهتر از آن سوپر پالم اولئین کمترین میزان ضرر را داشته و برای مصرف مناسب است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/239078/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خواستگاری کاظم نوربخش بازیگر معروف «نون خ» از تیفانی دختر ترامپ که وایرال شد!

مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند

نماهنگ «نحن المقاومون» با صدای ابوذر روحی منتشر شد

جزئیاتی تکان دهنده از قتل یک جوان توسط 4 برادر

تکنیک حیرت‌انگیز یک عنکبوت برای شکار یک مورچه بزرگ در حال حرکت!

گوناگون/ ماجرای طعم شیرین آخرین دعای کمیل شهید زین الدین

کل کل اتوبوس مسافربری و یک پژو که منجر به تصادفی شدید شد!

پناهگاه فیل ها در کنیا

روش تهیه خمیر پیتزای رستورانی

ریشه کنی مالاریا در ایران دچار اختلال شد

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر

خواهش لاپورتا از ژاوی؛ مربی بزرگ نیست، بمان!

فیلیپین نخستین حریف دختران والیبالیست در آسیا

تیم رویایی 4 نفره لامین یامال ستاره جوان بارسلونا

حضور در بازی‌های 2024 چقدر هزینه دارد؟

14 گل رونالدینیو که جهان را شوکه کرد

دریبل دیدنی «امباپه» در بازی شب گذشته مقابل لوریان

10 گل شگفت انگیز آرسنال توسط تیری آنری

درخواست ژاوی از ستاره بارسا

لیورپول با این کاپیتان به جایی نمی‌رسد

ستاره ناکام رئال در ترکیب اصلی

اعتراف جالب خانم مجری جنجالی صداوسیما جلوی مردم

ادامه واکنش‌ها به سخنان جنجالی مدیر «نماوا»

«تشریفات ساده»، تلفیقی از تئاتر و سینما

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

مهاجرت با ویزای جعلی

رقص دیدنی حامد آهنگی و یوسف صیادی با آهنگ معروف مایکل جکسون که پربازدید شد

رونمایی ستاره سادات قطبی از پسر همسرش شهرام شکیبا / این همه شباهت پدر پسری مگه داریم باورتان نمی شود

نگاهی به پوشش متفاوت مبینا نصیری در جشن تولد 34 سالگی اش / ست لباسش جلب توجه کرد

اولین صحبت های سینا مهراد درباره سکانس صیغه با شکلات در «آقازاده» که جنجالی شد!

اعلام محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته جاده‌های کشور

کشف سکه‌های دوره اشکانی از مسافر قطار

آخرین آمار توزیع کارت کنکور اعلام شد

نحوه مصاحبه ایلان ماسک با افراد جدید هنگام استخدام

ویدیویی با بازدید میلیونی؛ تمساح‌ها از چه چیزی وحشت دارند؟

ویدیویی از کاوشگر کنجکاوی که مناطق رسوبی در مریخ را نشان می دهد

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

لیورپول با این وضع جایی در کورس قهرمانی ندارد

رکورد لیگ برتر شکست؛ بیشترین گل زده تاریخ

خیابانی: در مورد ساخت ورزشگاه، به مردم راست بگویید

هشدار تن‌هاخ به ستاره یونایتد

خیابانی: استقلال و پرسپولیس بی‌صاحب هستند

خیابانی: از جان استقلال و پرسپولیس چه میخواهید؟

فصل رویایی امباپه؛ رئال منتظر فوق ستاره

ستاره لیورپول تحمل دیدن باخت را نداشت

عیادت رئیس فراکسیون ورزش مجلس از غلامحسین پیروانی

بازگشت حسن یزدانی به تشک به تعویق افتاد