آریا بانو

آخرين مطالب

12 اختلال نادر و اختلال خارق العاده در انسان‌ها گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو - برترین ها / دوست دارید قدرت تله پاتی یا پرواز داشته باشید؟! می‌دانم که می‌خواهید! خوب شاید تله پاتی زیاد خوب نباشد نباشد، اما پرواز عالی خواهد بود. به هر حال، جهش‌های ژنتیکی از این دست هنوز برای انسان‌ها غیرممکن است. اما انواع دیگری از این جهش‌ها وجود دارند که ظاهر افراد را فوق العاده و چشم نواز می‌کند. در ادامه با برترین‌ها همراه باشید تا ویژگی‌هایی نادر و منحصربه فرد را که در برخی از انسان‌ها شکل می‌گیرند را با هم بررسی کنیم.
1. چشمان چند رنگ
ما عادت کرده ایم که مردم را معمولاً با یک رنگ در هردو چشمشان ببینیم، بنابراین این نوع جهش که در آن هر کدام از چشم‌های فرد یک رنگ مختلف دارند، فوراً توجه ما را به خود جلب می‌کند. دانشمندان آن را هترو کروماتیک می‌نامند و سه نوع از آن وجود دارد:
کامل (وقتی که هر چشم دارای رنگ متفاوتی است)
مقطعی (هنگامی که یک چشم بخشی از یک رنگ متضاد در عنبیه دارد)
مرکزی (وقتی که رنگ مردمک چشم با عنبیه متفاوت است).
اما در واقعیت، همه این دسته‌ها می‌توانند به شکلی عجیب و زیبا ترکیب شوند. این ویژگی یا از طریق ژنتیک به افراد به ارث می‌رسد (وقتی که یکی از والدین هتروکروماتیک است) و یا به دلیل یک بیماری و یا آسیب دیدگی شدید در افراد به وجود می‌آید. در حالت اول، هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌کند و فقط یک ویژگی جالب است که باعث می‌شود که یک فرد در میان جمع منحصربه فرد باشد و بدرخشد.
2. ویتیلیگو (لک و پیس)

«ویتیلیگو» وضعیتی است که باعث از بین رفتن رنگ پوست، مو و حتی ناخن‌ها می‌شود، زیرا بدن به اندازه کافی ملانین تولید نمی‌کند. دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که چه عواملی باعث ایجاد این ناهنجاری ژنتیکی می‌شود. برخی تصور می‌کنند که این وضعیت، ارتباطی با اختلال سیستم ایمنی بدن دارد. عده‌ای دیگر فکر می‌کنند که وراثت عامل اصلی است، به این معنی که شخص ممکن است وقتی شخص دیگری در خانواده خود این وضعیت را داشته باشد، آن را به ارث ببرد. معمولاً فردی که ویتیلیگو دارد، از 10 تا 30 سالگی متوجه تغییرات رنگ پوست می‌شود. اما مواردی دیده شده است که افراد بعد از یک اتفاق ناگهانی، مانند آفتاب سوختگی یا پریشانی‌های عاطفی، دچار ویتیلیگو می‌شوند. تاکنون هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند رنگدانه‌ها را به پوست بازگرداند. با این حال، برخی از روش‌ها می‌توانند به جلوگیری از گسترش بیشتر ویتیلیگو کمک کنند. تخمین زده می‌شود که 2درصد از جمعیت جهان این بیماری پوستی را دارند.
3. آلبینیسم (زالی)

این اختلال ژنتیکی منجر می‌شود که پوست، مو یا چشم‌ها با رنگ کم و یا بدون رنگ باشند. انواع مختلفی از این اختلال وجود دارد، و ما در این مطلب، یکی از شایع‌ترین آن‌ها را فقط به صورت مختصر برای شما بیان می‌کنیم. اما در ابتدا، دلیل اصلی آلبینیسم نقص در یکی از چندین ژن تولیدکننده یا توزیع کننده ملانین است. به دلیل این نقص، یا به طور کلی ملانین تولید نمی‌شود و یا تولید آن کاهش می‌یابد. افراد آلبینو معمولاً از مشکلات جدی سلامتی مانند ناشنوایی یا اختلال بینایی رنج می‌برند. در بیشتر موارد، آن‌ها باید نسبت به زمانی که در خارج از منزل می‌گذرانند بسیار محتاط باشند، زیرا پوست و چشم آن‌ها نسبت به خورشید بسیار حساس است.
4. مژه‌های مضاعف (دو ردیفه)

مژه‌های ضخیم و زیبا، چیزی است که بسیاری از مردم در آرزوی آن هستند؛ و برخی به راحتی به لطف یک جهش ژنتیکی به نام distichiasis که باعث به وجود آمدن ردیف دوم مژه در افراد می‌شود، به این آرزو می‌رسند. اعتقاد بر این است که جهش در ژن FOXC2 باعث به وجود آمدن این ویژگی می‌شود. این نوع جهش در نگاه اول چیز بی‌ضرری به نظر می‌رسد که باعث زیبایی بیشتر فرد می‌شود. اما در حقیقت، داشتن مژه‌های مضاعف ممکن است نشانه اختلالات جدی مربوط به قلب باشد. علاوه بر این، مژه‌های اضافی ممکن است به سمت درون چشم رشد کنند که می‌تواند دردناک و ناخوشایند باشد. به همین دلیل است که برخی تصمیم می‌گیرند از طریق جراحی و یا به کمک لیزر از شر این مژه‌های اضافی خلاص شوند. در ضمن، یکی از مشهورترین بازیگران زن دنیا، الیزابت تیلور این ناهنجاری را داشت که باعث می‌شد تا نگاهش اینقدر جذاب و زیبا باشد.
5. شکاف چانه

بسیاری از مردم فکر می‌کنند که شکاف چانه نشانه شخصیت قوی و مستقل است، اما این ویژگی در واقع یک جهش ژنی است که نتیجه عدم آمیختن درست استخوان‌ها یا ماهیچه‌های فک تحتانی در حین رشد کودک درون رحم مادر است. درست مانند بسیاری از ناهنجاری‌های دیگر، این ویژگی نیز از والدین به فرزندانشان می‌تواند به ارث برسد. با این حال، اگر فردی دارای شکاف چانه باشد، لزوماً به معنای آن نیست که فرزندان آن‌ها نیز این ویژگی را خواهند داشت، زیرا عوامل محیطی در رحم مادر و یا وجود ژن‌های اصلاح کننده (ژن‌هایی که روی ژن‌های دیگر تأثیر می‌گذارند) می‌توانند از بروز آن جلوگیری کنند.
6. سندرم واردنبورگ

افراد مبتلا به این سندرم معمولاً دارای چشمان آبی کم رنگ هستند و گاه لکه‌هایی سفید روی پوست و موهایشان ایجاد می‌شود. با این حال، این وضعیت ژنتیکی نیز با مشکلات جدی سلامتی مانند ناشنوایی ارتباط زیادی دارد. این اتفاق می‌افتد، زیرا جهش ژنتیکی که منجر به سندرم واردنبرگ می‌شود، نوع خاصی از سلول‌های پوستی به نام ملانوسیت را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این سلول‌ها نه تنها بر رنگ مو، پوست و چشم شما تأثیر می‌گذارند بلکه بر عملکرد گوش داخلی نیز تأثیر دارند. بیشتر اوقات والدین این سندرم را به فرزندان خود منتقل می‌کنند. اما در برخی موارد ممکن است این بیماری در یک نوزاد تازه متولد شده به طور خودبخودی ظاهر شود.
7. دوقلو‌های ناهمسان

می‌دانم که به نظر عجیب و غریب به نظر می‌رسد، زیرا احتمالا تاکنون تمام دوقلو‌هایی که دیده اید، همسان بوده اند. اما همانطور که قبلاً مشاهده کرده اید، ژنتیک یک شگفتی تمام عیار است. به همین دلیل ممکن است دوقلو‌های با ویژگی‌های ظاهری کاملاً متفاوت را نیز ببینید. ما فقط در مورد رنگ چشم یا مو صحبت نمی‌کنیم بلکه حتی رنگ پوست هم ممکن است در این دوقلو‌ها با هم متفاوت باشد! چنین بچه‌هایی غالباً در بین زوج‌هایی با نژاد مختلط متولد می‌شوند. به عنوان مثال، یک کودک ژن پوست سفید را از یکی از والدین و دیگری ژن پوست تیره را از والد دیگر به ارث می‌برد.
8. پیبدالدیسم (Piebaldism)

تقریباً 90درصد از افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، ممکن است مو‌های جلویی سفید به همراه یک لکه سفید روی پوست پیشانی آنها، تنها علامت موجود باشد. معمولاً افراد از بدو تولد این مو‌های سفید را دارند و محل قرارگیری آن در بیشتر مواقع در مو‌های نزدیک پیشانی است.
با این وجود، سایر قسمت‌های بدن مانند ابرو، وسط بازو‌ها و پا‌ها و مژه‌ها نیز ممکن است تحت تأثیر پیبدالدیسم قرار گیرند. دقیقاً مانند بسیاری از جهش‌های مرتبط با پوست، این یکی از نیز زمانی ایجاد می‌شود که فرد در حال از دست دادن سلول‌های ملانین ساز است.
9. مو‌های قرمز در افراد آفریقایی تبار

همانطور که قبلاً اشاره کردم، انواع مختلف آلبینیسم وجود دارد. نوع خاصی از آلبینیسم به همراه جهش در ژن MC1R منجر به این می‌شود که افراد با تبار آفریقایی و آسیایی دارای موی قرمز، کک و مک و یا چشم آبی باشند.
10. آلبینیسم چشمی

نوع دیگری از آلبینیسم وجود دارد که تنها چشم‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث می‌شود رنگدانه‌ها از عنبیه و بعضی اوقات نیز از شبکیه چشم از بین بروند. این وضعیت نادر چشمی، اغلب در مردان مشاهده می‌شود. داشتن آلبینیسم چشمی معمولاً به این معنی است که فرد باید از چشمان خود مراقبت زیادی کند. این مراقبت‌ها شامل پوشیدن عینک مخصوص یا لنز‌های تماسی است و فرد باید از قرار گرفتن در مکان‌هایی که دارای نور زیاد هستند، خودداری کند، زیرا چشمان آن‌ها واقعاً حساس اند. در دوران کودکی، فردی که آلبینیسم چشمی دارد ممکن است حرکت‌های غیرقابل کنترل چشمی داشته باشد، مانند حرکات سریع از یک طرف به سمت دیگر یا بالا و پایین. معمولاً این علامت با بزرگ شدن فرد از بین می‌رود.
11. چشم‌های آبی

احتمالا با خود می‌گویید: «یک دقیقه صبر کن! چشمان آبی چیزی نادر نیستند!» بله آن‌ها نادر نیستند، اما داشتن آن‌ها هنوز هم نتیجه جهش ژنتیکی است که حدود 10000 سال پیش اتفاق افتاده است. در آن زمان، همه‌ی مردم چشم قهوه‌ای داشتند. به عبارت دیگر، چشمان آن‌ها حاوی ملانین زیادی بود. ژن کنترل کننده ملانین OCA2 نام دارد. سال‌های سال پیش یک ژن نزدیک به رنگ آبی، جهش یافته و در نهایت توانایی OCA2 در تولید ملانین در عنبیه را محدود کرد. این امر مانع از رنگ آمیزی چشم‌ها توسط ملانین می‌شود. در نتیجه اگر هیچ رنگدانه‌ای در چشم نباشد، رنگ چشم‌ها به صورت آبی در می‌آید.
12. کک و مک

و دوباره ژن MC1R از آنجا که مسئولیت تولید ملانین را بر عهده دارد، وارد بازی می‌شود. اما کک و مک بدون خورشید ظاهر نمی‌شوند. به همین دلیل شما نوزادانی را پیدا نخواهید کرد که دارای کک و مک باشند، زیرا هنوز در معرض آفتاب قرار نگرفته اند؛ بنابراین هنگامی که در معرض نور آفتاب قرار می‌گیرید، بدن، شما را به سمت تولید ملانین بیشتر برای محافظت از پوست سوق می‌دهد. اگر ملانوسیت‌های شما (سلول‌های پوستی که در تولید رنگدانه دخیل هستند) به طور مساوی گسترش پیدا کرده اند، به احتمال زیاد شما یک پوست برنزه عالی خواهید داشت. اما در بعضی از افراد تراکم ملانوسیت‌ها در نواحی مختلف پوست متفاوت است که در نهایت موجب تجمیع رنگدانه‌ها در نواحی مختلف و در نتیجه باعث ایجاد کک و مک می‌شوند!

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/237155/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدای این خواننده دل همه رو برد!

کاهش 14 درصدی جانباختگان حوادث رانندگی در سفرهای نوروزی

رادان: تمام آبرویمان را برای دین و ارزش‌های اسلامی می‌گذاریم و از این راه عقب‌نشینی نخواهیم کرد

پورعباس: کنکور در سلامت کامل برگزار شد

لحظات حساس از نجات نوزاد سه روزه توسط اپراتور هلال احمر

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

عطر کیک هل و گلاب تمام خانه را پر کرد!

آشنایی با سندرم حساسیت ناشی از دارو (DRESS)

چطور شوهر بی عاطفه ام را درمان کنم؟

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

اولین واریزی مالک جدید به بازیکنان پرسپولیس

سندروم ژاوی همه‌گیر شد؛ تمدید 3ساله کونسیسائو

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

علی مصفا: فیلیمو عمدا «نبودن» را تبلیغ نکرد و سرم منت گذاشت!

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مرگ دردناک مرد تبریزی زیر چرخ های قطار مسافربری

آتش سوزی گسترده در هند؛ شش نفر کشته شدند

اقدام شیطانی مرد شیاد به زنان در نقش شرکت در مراسم ترحیم

شاخ به شاخ عجیب دو ماشین در آزادراه!

نتیجه حواس پرتی پشت فرمون؛ کنترلش و از دست داد!

کتک‌کاری یک مسافر با راننده اتوبوس در آمریکا

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

سالگرد زادروز یوهان کرویف؛ منتخب حرکات دوران بازی نابغه هلندی

ستاره چلسی فصل را از دست داد، آرژانتین نگران کوپا!‏

ژاوی اشک خوان لاپورتا را در آورد

به حذف رئال از لیگ قهرمانان باور دارم

شاگردان محرم آماده برای جدال با پیکان

عنایتی با پیکان جوانان مقابل تیم محرم

غیرمنتظره؛ چه بلایی بر سر صلاح آمده!

غیبت ادامه‌دار عراقی‌ها در اردوی مس رفسنجان

زمان بازگشت بهترین گلر دنیا مشخص شد

پیکان رکورد کاهش سن فوتبال ایران را جابجا کرد!

شوخی با سیدجواد هاشمی در فضای مجازی!

رونمایی از فصل جدید «آقای قاضی» با بازی بهزاد خلج

توضیحات جالب سیدجواد هاشمی درباره مد در ایران

آهنگ زیبای «شهر بارونی» از سیامک عباسی

تصادف زنجیره‌ای عجیب در ارومیه

سردار رادان: موضوع حجاب اصلا موضوع امنیتی نیست

آخرین وضعیت سیل در سیستان‌وبلوچستان؛ راه‌ ارتباطی 70 روستا همچنان مسدود است