آریا بانو

آخرين مطالب

به موقع احساساتتان را بروز دهید! روانشناسي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - به موقع احساساتتان را بروز دهید!
٤٣
٠
تبیان / نشان دادن عملکرد‌های مناسب هیجانی، قاطعیت، ابراز رضایت، خرسندی، پذیرش انتقاد و امثال آن‌همه شایستگی‌های هیجانی هستند که ارتباط فرد را با دیگران معنادارتر ساخته و از عناصر مهم و تعیین‌کننده کارآمدی در زندگی فردی و اجتماعی محسوب می‌شود.
خیلی خجالتی و تعارفی هستم و زمانی که باید احساساتم را بروز دهم نمی‌توانم. از این بابت خیلی در زندگی لطمه خورده ام لطفاً بفرمایید چگونه بر آن غلبه کنم؟
احساسات و هیجانات به لایه کودک درونی شخصی ما برمی‌گردد؛ لذا وقتی این لایه به خوبی فعالیت کند و مجال بروز داشته باشد می‌تواند به مرور ما را به سمت شادی و نشاط و سلامت روان بیشتر سوق دهد. بروز احساسات درونی چه در تنهایی و چه در جمع نیاز به پررنگ نمودن این لایه شخصیتی دارد و البته اکتسابی بوده و می‌تواند یاد گرفته شود. کافی است گام‌به‌گام قدم بردارید و به تدریج این تمرین را داشته باشید.
کسانی که بازداری‌های زیادی دارند همواره چه در غم و چه در شادی احساس و هیجان خو د را بروز نمی‌دهند و چنین امری موجب می‌شود تا گاه حتی خشم نیز ایجاد کند و یا در مورد برخی هیجانات به بیماری منجر شود.
با رعایت این سه گام می‌توانید به موقع احساساتتان را بروز دهید:
گام اول: خودآگاهی
خودآگاهی که کلید هوش هیجانی است به معنای آگاهی داشتن از احساسات خود، در زمان بروز آن‌ها است. خودآگاهی یعنی بازشناسی احساسات و تمایلات و عواطف خود، شناخت نقاط ضعف و قوت خود و عوامل به وجود آورنده احساسات است.
فردی را در نظر بگیرید که در ابتدای روز، یک ارباب‌رجوع خشن او را آزرده‌خاطر ساخته است، سپس ساعت‌ها پس از آن، تندخویی می‌کند، جایی که اصلاً مناسب نیست شروع به پرخاش می‌کند (مانند زمان رانندگی کردن) و بدون هیچ دلیلی از افراد خرده می‌گیرد. ممکن است او از علت اینکه به تندخویی خود ادامه می‌دهد کاملاً بی‌خبر باشد و حتی اگر کسی او را متوجه این امر کند شگفت‌زده شده و پاسخ تندی به وی بدهد.
اگر این فرد توانایی خودآگاهی داشته باشد می‌تواند مسائل را از نو ارزیابی کند، تصمیم بگیرد و خود را از احساساتی که از صبح بر او چیره شده رها سازد و نگرش و حالت روانی خود را تغییر دهد یعنی آغاز مدیریت بر هیجان خود که یکی دیگر از مؤلفه‌های هوش هیجانی است. این خودآگاهی می‌تواند شامل ارزیابی افکار، تعبیر و تفسیر از وقایع و... باشد.
گام دوم: مدیریت هیجان
خودکنترلی به این معنا نیست که شما احساسات واقعی خود را انکار یا سرکوب نمایید. همچنین به معنا‌ی کنترل بیش از حد و پنهان کردن همه احساسات هم نیست، بلکه به معنای این است که شما انتخاب کنید که هیجاناتتان را چگونه و در چه زمانی بروز دهید و بدین ترتیب قادر می‌شوید به‌گونه‌ای که به روابطتان با دیگران آسیب نرسد، هیجانات منفی خود را متعادل نموده و به اهداف خود نائل شوید. در بحث کنترل هیجان‌ها هدف، دستیابی به تعادل است نه سرکوبی هیجان‌ها.
هیجان مناسب مطلوب است، یعنی هیجانی که با موقعیت، تناسب دارد و در زمان مناسب به اندازه مناسب، در مقابل فرد مناسب و به روش مناسب ابراز می‌شود. در واقع کنترل هیجانی، کلید سلامت عاطفی شما است. در این حیطه از افکار تعمیم دهنده دوری‌کنید مثلاً در فلان زمان مرا تحویل نگرفتند نتوانستم احساساتم را به خوبی بروز دهم. دیگران در مورد من چه فکر می‌کنند؟ بی‌دلیل قضاوت نکنید و برچسب نزنید. برای دیگران بی‌دلیل قانون وضع نکنید مثل اینکه او باید در مقابل احساسات من چنین رفتار کند.
گام سوم: فراگیری مهارت‌های اجتماعی
مهم‌ترین مهارت شناسایی حقوق خود و احترام به حقوق شخصی است. در این صورت است که اگر خواسته شما بر خواسته دیگری ارجح است برای تحقق آن تلاش می‌کنید و یا زمینه‌ای را برای تحقق متعادل خواسته هر دو طرف فراهم می‌آورید. در این صورت است که به احساسات خود نیز جامه عمل می‌پوشانید و آن را در حد عرف و با توجه به موقعیت اجتماعی و مخاطبین خود برای بروز آماده می‌کنید.
بروز احساسات به باید‌ها و نباید‌های شما برمی‌گردد. وقتی شما آداب و قوانین انعطاف‌ناپذیری را برای احساسات خود وضع می‌کنید برای بروز آن دچار مشکل می‌شوید. در اصل قضیه باید برای خود مشخص کنید که چه احساساتی وزین و مجاز است و چه احساساتی غیرمجاز و سپس با تمرین سعی کنید آرام‌آرام بروز احساسات را به میزان مجاز آن نزدیک کنید.
شاید در وهله اول تمرین نتوانید به اندازه کافی ابراز احساسات داشته باشید، اما با پیشروی و تمرین به‌مرور بر این امر مسلط می‌شوید و این تسلط به میزان حقوقی که برای خود قائلید یا میزان احساساتی که مجاز می‌دانید و خواست و اراده شما بستگی دارد.
اگر بخواهید و بروز احساسی را غیرمجاز ندانید می‌توانید با تمرین به نتیجه برسید. پس لازم است در مورد میزان احساسات در رابطه با هر موضوع خوب تأمل‌کنید؛ و از تعصب و بازداری بی‌دلیل خودداری کنید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/205528/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شوخی‌های آزاردهنده در جاهای مختلف

اختلال سلوک چیست؟ انواع ، علل و درمان آن

راز چپ دست ها در چیست؟

مدیتیشن چیست؟

غـرور کاذب چیست و راهکارهای غلبه بر غرور کاذب کدامند؟

انواع دروغ و چگونگی تشخیص آن

ترس از رانندگی: علل و راهکارهای مقابله با آن

علت استرس روز اسباب کشی چیست و چگونه میتوان این استرس را کاهش داد؟

چگونه خشم خود را هنگام رانندگی کنترل کنیم؟

چگونه محترمانه موضوع گفت‌و‌گو را عوض کنیم؟

روش صحیح برخورد با افراد داغدیده چگونه باید باشد؟

18 درمان طبیعی اضطراب

چگونه می توانیم با مرگ همسر کنار بیاییم؟

گرفتگی زبان به چه دلیل است و درمان آن چیست؟

شناخت درمانی چیست و اصول و تکنیک های آن کدام است؟

درمان افسردگی با گیاهان دارویی

با فشار دادن نقاطی از بدن استرس خود را کاهش دهید

احساس تنفر از خود چیست و چگونه می توان از آن رها شد؟

دوست خوب چه خصوصیاتی دارد ؟

ارتباط بین افسردگی و رانندگی

5 راه برای غلبه بر ترس و رسیدن به موفقیت

با آدم های فضول‌ چگونه برخورد کنیم؟

آیا نصیحت کردن افراد کار درستی است یا خیر؟

هیجانات چه هستند و انواع هیجانات کدامند؟

روانشناسی رنگها

آسیب‌های آلودگی هوا بر سلامت روان چیست و چگونه برطرف می شود؟

خوب صحبت کنید تا همه عاشقتان شوند

تعبیر رنگ ها در خواب از دیدگاه روانشناسی

علت تیک عصبی و راههای درمان تیک عصبی

تک فرزندی چه مشکلاتی برای فرزندمان به همراه دارد؟

زنان شاغل سالم تر و شادترند یا زنان خانه دار

آلودگی هوا باعث افزایش افسردگی و خودکشی می شود

وابستگی کودکان به پدربزرگ و مادربزرگ خوب است یا نه ؟

از لحاظ روانی کودک هستید یا بالغ؟

با کسانی که دروغ می‌گویند چگونه برخورد کنیم؟

روانشناسی اجتماعی چیست؟ تعریف، اصطلاحات کلیدی و مثال ها

چرا برخی وقت ها نمی توانیم از صحبت کردن دست برداریم؟

عادات بدی که پیرتان می کند!

آسیب‌های وابستگی شدید به یک دوست و درمان

چگونه می توان 8 بیماری روانی عجیب را شناسایی کرد؟

9 نشانه عجیب استرس را به خاطر بسپارید

اختلال مو کنی چیست ؟علل و درمان آن

10 علامت که میتواند شما را آگاه کند افسردگی دارید

دمنوش هایی برای کاهش استرس و تقویت ایمنی بدن در برابر کرونا

چگونه بدون کلافگی و خستگی در خانه بمانیم؟

آیا نگرانی و استرس ،خطر ابتلا به ویروس کرونا را افزایش می دهد؟

آیا ویروس کرونا باعث افسردگی می‌شود

چگونه خود را قرنطینه کنیم؟

نحوه مدیریت کارمندان از راه دور

راه حل آشتی با دوست بعد از دعوا