آریا بانو

آخرين مطالب

یقه‌سفیدهایی که از بازار سیاه متادون می‌خرند پزشکي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - سلامانه: کارشناس اداره مواد و داروهای تحت کنترل سازمان غذا و دارو ضمن تشریح جزییات و چگونگی عرضه داروهای ترک اعتیاد در داروخانه‌ها، در عین حال درباره وضعیت قاچاق و نشت داروهایی چون متادون به بازار نیز توضیح داد. به نقل از ایسنا،دکتر علی بیرامی درباره نحوه توزیع داروهای مخدر در بین جمعیت هدف، گفت: در حال حاضر داروهای مخدر به صورت متمرکز از طریق دانشگاه‌های علوم پزشکی به مراکز ترک اعتیاد ارائه می‌شود. در سازمان غذا و دارو برنامه‌ای برای ایجاد کد رهگیری جهت رصد بهتر داروهای مخدر داریم که بر اساس آن بر روی داروهای مخدری که تولید می‌شوند، کد رهگیری نصب می‌شود که مختص آن داروست. در این زمینه زیرساخت‌های لازم در سازمان غذا و دارو فراهم شده است، اما متاسفانه در شرکت‌های توزیع داروهای مخدر، هنوز زیرساخت‌های مربوط به کد رهگیری وجود ندارد. بر همین اساس در حال حاضر نمی‌توانیم رهگیری را به طور کامل انجام دهیم.
وضعیت "ردیابی اصالت" و "رهگیری" داروهای ترک اعتیاد
وی با بیان اینکه البته برچسب اصالت بر روی همه داروهای مخدر وجود دارد و مردم می‌توانند با پیامک کردن کد اصالت دارو به شماره‌ای که بر روی آن درج شده، از اصالت دارو مطمئن شوند، افزود: برای ایجاد کد رهگیری داروهای ترک اعتیاد نیز جلساتی را با شرکت‌های توزیع برگزار کرده‌ایم. آنها برای این اقدام به سخت‌افزارهایی در سیستم توزیع‌شان نیاز دارند تا بتوانند این اقدام را انجام دهند. البته در حال حاضر داروهای مخدر یا ترک اعتیاد، از مبدا تا زمانیکه به مصرف‌کننده نهایی برسد، در سامانه‌ای که مرتبط با سامانه HIX است، رصد می‌شوند. به این صورت که یک کد رهگیری بر روی فاکتور داروها درج شده و از تامین‌کننده به توزیع‌کننده و از آنجا به دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور می‌روند، اما رصد دقیق‌تر و رهگیری الکترونیک این داروها به دلیل شکافی که در حوزه شرکت‌های پخش وجود دارد، امکان‌پذیر نیست؛ چراکه این اقدام باید به صورت الکترونیک باشد، اما هیچ‌یک از شرکت‌های پخش زیرساخت لازم برای انجام این کار را ندارند. یعنی شرکت‌های پخش داروهای مخدر، زیرساخت انتقال این کدهای یونیک را تا سطح عرضه و به صورت الکترونیک ندارند تا بتوانیم تا سطح مصرف‌کننده دارو را رصد کنیم. امیدواریم به زودی این زیرساخت‌ها فراهم شود. بنابراین در حال حاضر داروهای مخدر یا ترک اعتیاد قابلیت رهگیری ندارند تا متوجه شویم که دارو از کدام شرکت پخش دریافت شده و به کدام مصرف‌کننده ارائه شده است، اما اصالت آن از سوی مصرف‌کننده قابل ردیابی است.
جزییات عرضه داروهای ترک اعتیاد در داروخانه‌ها
بیرامی با بیان اینکه در نظر داریم که در این حوزه قدرت نظارتی دانشگاه‌های علوم پزشکی و معاونت‌های غذا و دارو را افزایش دهیم، افزود: بر همین اساس یکی از برنامه‌هایمان این است که در هر منطقه چند داروخانه را به عنوان داروخانه منتخب که استانداردهای لازم جهت توزیع داروهای مخدر اعم از انبار مناسب و... را دارند، ‌تعیین کنیم و مراکز ترک اعتیاد به جای اینکه بسته خدمتی دارو را از دانشگاه علوم پزشکی دریافت کنند، آن را از داروخانه منتخب منطقه خود بگیرند. این اقدام هم به اقتصاد داروخانه‌ها کمک می‌کند و هم نیروهای ناظر ما می‌توانند نظارت‌هایشان را در حوزه عرضه داروهای ترک اعتیاد افزایش دهند. البته تایید اینکه داروخانه منتخب چقدر دارو دریافت کند، با دانشگاه علوم پزشکی مربوطه و معاونت غذا و دارو است.
اجرای آزمایشی عرضه داروهای مخدر در داروخانه‌های 5 شهر
کارشناس اداره مواد و داروهای تحت کنترل سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در این زمینه هماهنگی‌های لازم را با کمیته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام داده‌ایم، اظهار کرد: پنج شهر را برای انجام پایلوت این برنامه در نظر گرفته‌ایم. در حال حاضر این برنامه در قم به صورت 100 درصد انجام می‌شود و دو داروخانه خصوصی دارو را به مراکز ترک اعتیاد ارائه می‌دهند. همچنین این اقدام به صورت ناقص و فقط برای بیماران صعب‌العلاج در کرمان هم انجام می‌شود و در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در منطقه یک شهرداری نیز در حال بررسی و انتخاب داروخانه‌هایی هستیم که ارزشیابی‌شان بالا بوده و استانداردها و ضوابط مورد نظر ما را مورد توجه قرار دهند.
داروهای ترک اعتیاد را چه کسی به بیماران می‌رساند؟
بیرامی ادامه داد: در عین حال شهرهای گیلان و بیرجند نیز اعلام آمادگی کردند که این اقدام را به صورت پایلوت انجام دهند. ما هم در حال انجام راستی‌آزمایی هستیم تا بررسی کنیم که آیا این واگذاری‌ها درست بوده یا خیر. قرار شده بازرسی‌هایی هم از داروخانه‌های منتخب انجام و گزارش‌های آن ارائه شود. چنانچه از نظر سازمان غذا و دارو این اقدام موفقیت‌آمیز باشد، آن را ادامه خواهیم داد و کشوری می‌شود. البته تاکید می‌کنم که فعلا برنامه‌ای برای اینکه داروهای مخدر را در داروخانه‌ها عرضه کنیم، نخواهیم داشت؛ یعنی اینطور نیست که دارو در داروخانه به بیمار عرضه شود، بلکه داروخانه داروی ترک اعتیاد را به مراکز ترک اعتیاد ارائه کرده و آن مرکز هم دارو را به بیمار می‌دهد؛ چراکه باید پوکه‌های دارو جمع‌آوری شود و بیمار به مراکز ترک اعتیاد مراجعه کند. با توجه به بررسی‌هایمان هم بهتر است که داروهای مخدر در مراکز ترک اعتیاد به بیماران ارائه شوند.
قاچاق داروهای مخدر
وی درباره میزان قاچاق داروهای مخدر نیز گفت: آمار دقیقی از قاچاق داروهای مخدر در دست نداریم، البته بعضا درباره نشت متادون صحبت می‌شود و این نشت می‌تواند از همه جا اعم از مراکز ترک اعتیاد یا از سوی تولیدکنندگان متادون اتفاق افتد. از طرفی متاسفانه با توجه به اختلاف قیمتی که در زمینه داروهای ترک اعتیاد وجود دارد، این داروها به صورت زیرپله‌ای، ‌ غیر مجاز و تقلبی هم تولید می‌شوند.
900 هزار نفر در کشور تحت درمان متادون هستند
کارشناس اداره مواد و داروهای تحت کنترل سازمان غذا و دارو تاکید کرد: البته در سازمان غذا و دارو آمارمان از نظر تعداد بیمارانی که در سامانه آیداتیس ثبت شده‌اند، با میزان دوز متادونی که ارائه می‌دهیم، برابری می‌کند، اما اینکه آیا مراکز ترک اعتیاد آماری که به ما ارائه می‌دهند، درست است یا خیر را نمی‌دانیم. اعلام می‌شود که متوسط دوز داروی متادون برای هر بیمار باید 100 میلی‌گرم باشد. طبق میزان دارویی که ما به مراکز می‌دهیم، حدود 900 هزار نفر در کشورتحت درمان با متادون هستند و این عدد با میزان متادونی که ما در سال 1397 تولید و ارائه کردیم که بالغ بر 23 تن بود، برابری می‌کند. پیش‌بینی می‌کنیم که امسال حدود 24 تن متادون در کشور تولید شود. باید توجه کرد که مراکز ترک اعتیاد، بیماران را در سامانه آیداتیس ثبت کرده و میزان دوز دارو را مشخص کرده و ما با توجه به این سامانه میزان مصرف داروها و ... را بررسی می‌کنیم.
وجود 7300 مرکز ترک اعتیاد در کشور
"یقه‌سفیدهایی" که از بازار سیاه متادون می‌خرند
بیرامی با بیان اینکه مراکز ترک اعتیاد داروهای مخدری را بین بیماران توزیع می‌کنند که از دانشگاه‌ها دریافت کرده‌اند و بنابراین این داروها اصالت دارند، گفت: نگرانی ما بابت افرادی است که اصطلاحا به آنها یقه سفید می‌گوییم و افرادی هستند که می‌خواهند داروی مخدری مانند متادون مورد نیازشان را مستقیما از بازار سیاه تهیه کنند و به مراکز ترک اعتیاد مراجعه نمی‌کنند. باید توجه کرد که در این موارد امکان تقلبی بودن دارو وجود دارد. در حال حاضر حدود 7300 مرکز ترک اعتیاد در کشور داریم که از دانشگاه‌های علوم پزشکی دارو دریافت می‌کنند.
بیماران فِیک
وی با بیان اینکه اگر بتوانیم بحث رهگیری الکترونیک را در تمام زنجیره تامین، توزیع و مصرف داروهای مخدر ایجاد کنیم، می‌توانیم از بخشی از نشت این داروها جلوگیری کنیم، اظهار کرد: ما اصلا آماری از میزان نشت داروهای مخدر نداریم. البته آنچه روی کاغذ می‌آید درست است، یعنی تعداد بیماری که به ما اعلام می‌کنند، با میزان دوزی که توزیع می‌کنیم، درست است، اما ممکن است تعدادی از افراد تحت درمان، فِیک باشند و برخی از مراکز از کد ملی افراد مختلف استفاده کنند و یا دوزهای بالاتری را استفاده کنند.
بیرامی درباره هزینه داروهای ترک اعتیاد برای بیماران نیز گفت: داروهای مخدر دارای تعرفه هستند و برای درمان هر بیمار تعرفه مشخصی در نظر گرفته شده است. در بسته درمانی این افراد، درمان دارویی هم دیده شده است. البته قرار بود درمان اعتیاد تحت پوشش بیمه قرار گیرد و بودجه‌ای هم در سال 1396 و 1397 برایش در نظر گرفتند که متاسفانه انجام نشده و بودجه برگشت. بنابراین در حال حاضر بیمار برای پکیج درمانی خود در مراکز درمانی ترک اعتیاد هزینه می‌پردازد که در این پکیج، درمان دارویی هم دیده شده است. به عنوان مثال اگر بیمار 176 هزار تومان پرداخت کند، معادل یک ماه دریافت دارو و چهار بار ویزیت پزشک و روان‌پزشک است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/183843/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برای خوب شدن سرفه آنتی‌بیوتیک بخوریم؟

کمالوند: بعد از بازی تراکتور حرف های مهمی دارم

خلاصه بازی وستهم 1 - بایرلورکوزن 1

برتری رئال مادرید مقابل منچسترسیتی در ضربات پنالتی به روایت کارتون

خنده های یورگن کلوپ در لحظات پایانی بازی آتالانتا و لیورپول و حذف از لیگ اروپا

سیو برتر هفته 29 لیگ برتر پرتغال 2023/24

جراحت سنگین داور، بازداشت و حکم جلب؛ فرجام تلخ کشتی نونهالان

آاس رم (3) 2-1 (1) میلان؛ شیطان در جهنم المپیکو سوخت

خلاصه بازی آاس رم 2 - آث میلان 1

نماشی دیگر از گلر دیوانه با دو کارت زرد!

آخرین بازی اروپایی کلوپ و لیورپول

لورکوزن ادامه می‌دهد؛ نیمه نهایی و رکورد

واکنش آتالانتا به صعود تاریخی

خاطره تیری آنری از بهترین گلی که لیونل مسی به ثمر رسانده است

وقتی آنتونیو رودیگر جهت ضربه پنالتی متئو کواچیچ را به آندری لونین نشان می‌دهد!

گل اول میلان توسط گابیا در دقیقه 85

خلاصه بازی آتالانتا 0 - لیورپول 1

محمد عباس‌زاده دوباره در نقش رهبر نساجی

24 هفته صبر و یک تغییر تیم برای گلزنی!

شروع قوی رم؛ میلان آچمز شد!

دو مصدوم و یک اخراجی، امیدواری میلان به کامبک

پیروزی یوزهای ایرانی در گام نخست آسیا

عملکرد تیم ملی فوتسال ایران مقابل افغانستان از زبان رعدی

جریمه 10 درصدی پس از باخت به پرسپولیس

استفاده حداکثری از غیبت تورس و زنده‌روح

سیو تک دست دیدنی آلیسون در دیدار برابر آتالانتا

گل دوم آاس رم به میلان با ضربه تماشایی دیبالا

واکنش اوسمار به تحریم کنفرانسش در آبادان

صلاح امید را به لیورپول برگرداند

سنگ تمام مردم آبادان برای گلزن پرسپولیس

گل اول وستهم توسط آنتونیو در دقیقه 12

ویدئویی که سایت رهبری برای مدال آوران تیم ملی کشتی آزاد و فرنگی منتشر کرد

اخراج چلیک و ده نفره شدن آاس رم مقابل میلان

آهنگ بی نظیر The magus اثری از یانی

آیفون‌های سرقت شده سر از چین درآوردند!

عملیات انتقال بیمار 300 کیلویی به بیمارستان مسکو!

تلاوت دلنشین سوره قیامت با صدای استاد عبدالباسط

ماکارونی رو فقط با این دستور ویژه بپزید

یک توصیه برای کاهش تاثیر استرس بر قلب

برای مادربزرگتان سجاده جیبی بدوزید

ساخت گلدانی خوش آب و رنگ به شکل توت فرنگی

زومی حیرت آور درون صورت فلکی اوریون

زیبایی شناسی معشوق در شعر فارسی

جنجال در لیگ کنفرانس؛ مربیان معروف درگیر شدند

نصرتی: دوست داریم سهمیه آسیا بگیریم

تحریم نشست خبری اوسمار ویرا توسط خبرنگاران

نجات مهم در کامبک بزرگ آبی‌ها

گل مارادونایی لیونل مسی به ختافه

ژوزه مورینیو: من محمد صلاح را برای چلسی خریدم!

نظر تیری آنری در مورد انتقادات ژاوی از داور دیدار بارسلونا و پاری سن ژرمن