آریا بانو

آخرين مطالب

اجرایی که نشانگر یک ناتورالیسم آمریکائی است / نگاهی به نمایش "نفرین قحطی‌زدگان" اثر سام شپارد به کارگردانی اشکان خطیبی گفتگو

  بزرگنمايي:

آریا بانو - حسن پارسائی: نمایش "نفرین قحطی‌زدگان" یک درام خانوادگی – اجتماعی با پایان تلخ است که اشکان خطیبی اجرایی محتوادار و دیدنی از آن ارائه داده است.


سرویس تئاتر هنرآنلاین: کنش‌مندترین و تاًویل‌زاترین موضوع‌ها آن‌هایی‌اند که به ناهنجاری‌ها و معضلات زندگی خانوادگی و اجتماعی انسان می‌پردازند؛ این تم‌ها حتی چنانچه موضوع محوری‌شان سیاسی نباشد، باز به گونه‌ای تلویحی و الزامی سیاسی‌اند؛ در نتیجه، به علت حوادث و موقعیت‌های محرک و تنش‌زا، عمیقاً بر ذهن و عواطف تماشاگران تاثیر می‌گذارند. یکی از برآیندهای تضادها و تقابلات پرسوناژهای چنین نمایشنامه‌هایی به چرایی‌های وضعیت‌های موجود در متن مربوط می‌شود، حتی اگر نویسنده به طور روشن و یا مستقیم به آن‌ها اشاره نکرده باشد: ذهن مخاطب همیشه هنگام رویاروئی با شرایطی از این دست به تحلیل و علت‌یابی حوادث و موقعیت‌ها می‌پردازد و این نوعی وارد کردن تماشاگران به ساحت موضوع و درگیر نمودن ذهن آن‌ها با حوادث است.
نمایش "نفرین قحطی‌زدگان" اثر سام شپارد، به کارگردانی اشکان خطیبی که هم‌اکنون در سالن سمندریان از مجموعه ایرانشهر واقع در خانه هنرمندان اجرا می‌شود، در زمره این نوع نمایشنامه و نمایش‌هاست. در این اجرا وضعیت یک خانواده فقیر و از هنجار خارج شده مورد بررسی قرار گرفته و شدت موقعیت تنگنایی فوق به حدی است که در درون خود خانواده منجر به تضادها و تقابلات خواسته و ناخواسته شده است. از تعامل اعضاء خانواده نشانی نیست و اصولاً چیزی به نام وابستگی‌های عاطفی و انسانی معنا ندارد. آن‌ها دائم از طریق زبان و اعمال‌شان به هم آسیب می‌رسانند؛ این شرایط در جامعه‌ای که در آن پول، فریب‌کاری و زورگویی یک اصل محوری محسوب می‌شود، همه آن‌ها را آسیب‌پذیر کرده است. داشته‌های ضد فرهنگی این خانواده، فحاشی، دعوا، بی‌اعتنائی به زندگی و سرنوشت هم و تلاش یک سویه هر کدام از اعضاء خانواده در رابطه با یافتن راه و روشی فریبکارانه برای نجات خویش است. این خانواده در حقیقت از مدت‌ها قبل از هم پاشیده و پرسوناژها با این از هم‌پاشی از همان آغاز کنار آمده‌اند.
سام شپارد تاًکید زیادی بر مسائل اجتماعی و خانوادگی آمریکا دارد. او در نمایشنامه "غرب حقیقی" هم به همین موضوع، اما به گونه‌ای دیگر می‌پردازد و حتی نشان می‌دهد که چگونه این فاصله‌ها نهایتاً به برادرکشی می‌انجامد. آدم‌های نمایش "نفرین قحطی‌زدگان" همواره در حال خوداظهاری و برون‌فکنی‌اند؛ آن‌ها با خود، یا با اشخاص فرضی و یا با حیوانات (مثل بره بیماری که در آشپزخانه از او نگه‌داری می‌کنند) حرف می‌زنند؛ این نشان می‌دهد که تحت فشار روحی و روانی زیادی هستند. دیالوگ‌ها با بیانی تلویحی، تاویل‌دار و دراماتیک، تنش‌های خانوادگی را به خوبی و به گونه‌ای موجز نشان می‌دهند: "انگار ُتو خاک دشمنم"، "منم نخورمت، گرگ‌ها می‌خورنت"، "یه تنه می‌تونی آدمو دیونه کنی"، "دوره ساخت و سازه! این قطار داره رو به جلو می‌ره، هیچ‌کس نمی‌تونه جلوشو بگیره!"، "دیر یا زود باید بیائید توی این ساخت و ساز، وگرنه قطار از روتون رد می‌شه"، "ما نفرین شده‌ایم!، این نفرین نسل به نسل منتقل می‌شه !" و ... .
رویکرد سام شپارد را باید "ناتورالیسم آمریکائی" تلقی کرد. او در این اثر (حتی در نمایشنامه "غرب حقیقی") هیچ راه نجاتی باقی نمی‌گذارد و آنچه که پرسوناژها آن را راه نجات می‌پندارند، راهی بن‌بست، حتی پرمخاطره‌تر و به مراتب جبرآمیزتر از شرایط قبلی و اساساً ادامه همان وضعیت‌ها است.
در این اجرا دری که توسط پدر دائم الخمر شکسته و بعد از مدتی توسط خود او تعمیری نه چندان اساسی می‌شود و نیز لباس‌های کثیفی که شسته می‌شوند، دو تمثیل و نماد از تغییر و تحولی مثبت، اما بیهوده هستند؛ به شکلی متناقض و همزمان، ناتوانی، زبونیت و تلاش عبث پرسوناژ پدر و افراد خانواده را هم در مقایسه با قدرتمندان و زورگویانی که قصد تملک خانه را دارند، آشکار می‌نماید؛ ضمناً خود خانه، خانواده مورد نظر و زورگویان هم عملاً تمثیل و نمادی از جامعه و خود آمریکا است؛ نکته حائز اهمیتی هم از نظر چگونگی حدوث این حادثه وجود دارد: تغییر ناگهانی و مثبت ذهن پرسوناژ پدر، بسیار ناگهانی و بدون دلیل نشان داده شده است؛ چنین به نظر می‌رسد که نویسنده در این قسمت، ذهنیتی صرفاً قراردادی و شخصی داشته و یا نکاتی توسط کارگردان حذف شده است.
نمایش "نفرین قحطی‌زدگان" یک درام خانوادگی – اجتماعی با پایان تلخ است. طراحی صحنه آن به طور نسبی در راستای موضوع نمایش است: از طریق دو در و فضای آشپزخانه، امکان ورود، خروج و حرکت برای بازیگران فراهم شده، اما دکور به علت پر بودن تقریبی (به جز یخچال) اغلب قفسه‌ها از قوطی‌ها و چیزهای دیگر تا حدی در تناقض با فقر زیاد خانواده است. موسیقی که شامل ترانه‌هایی به زبان انگلیسی است با موضوع و مکان حوادث تناسب دارد. نور معمولی اجرا در راستای زندگی بی‌رونق پرسوناژهاست. چهره‌پردازی بازیگران خوب انجام نشده و مصنوعی بودن کلاه‌گیس مردان کاملاً مشهود است. طراحی لباس نسبتاً خوب انجام شده، اما در یک مورد نامناسب است؛ پالتو نظامی پرسوناژ پدر به علت کوچک بودن درجه‌اش کاملاً ایرانی جلوه کرده، در حالی که درجه روی قسمت بازویی پالتوهای نظامی ارتش آمریکا بزرگ و شاخص‌تر از حد معمول است. بازیگران، خوب بازی می‌کنند؛ به جز یک نفر (بازیگر نقش کلانتر) همگی انتخاب‌های خوبی هستند: اگر برای نقش کلانتر بازیگر نسبتاً چاق، قد بلند و درشت صورتی، انتخاب می‌شد، هیمنه و اقتدار مزاحم و تجاوزگرانه‌ای که از نظر تماتیک در موضوع نمایش محوریت دارد، برجسته‌تر می‌شد.
میزانسن‌ها به تناسب وضعیت‌های روحی پرسوناژها و موقعیت‌شان انتخاب و شکل‌دهی شده‌اند؛ کلاً کارگردانی، خوب و پذیرفتنی انجام شده و عملاً حوادث و آدم‌ها را کاملاً باورپذیر کرده که البته بازی بازیگران هم تاثیر زیادی در این امر داشته است. نمایش "نفرین قحطی‌زدگان" به کارگردانی اشکان خطیبی در کل، اجرایی محتوادار و دیدنی است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/171270/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برنامه‌ریزی ناسا برای تجدید قوای کاوشگر ستاره‌های نوترونی

اهمیت بجا آوردن شکر خدا در جلد هفتم کتاب «طعم شیرین خدا»

ترکیب تراکتور بدون خمس زیر و رو شد!

فلاح: دوست داشتم برای آقای گلی تلاش کنم

ترکیب هجومی نساجی مقابل تراکتور

رنکینگ توپ طلا؛ فرش قرمز برای بلینگام!

ادعای عجیب ویدال؛ دوست داشتم برای رئال بازی کنم!

نصیرزاده: سرمربی جدید تا پایان فصل بعد می‌ماند

جابه‌جایی 3 تراکتوری با جدایی خمس

نه فرانسه و نه پی‌اس‌جی؛ مقصد زیدان مشخص شد

باقری تک و تنها در جنگ با آلوز و حسینی

در آستانه ال‌کلاسیکو؛ کاپیتان رئال تمرین نکرد

این افراد ریواس نخورند

اجرای تماشایی از آهنگ «پینک فلوید» با گیتار الکتریک

تصاویر هوایی از وضعیت «زرآباد» در استان سیستان و بلوچستان بعد از بارندگی

واژگونی پراید حادثه آفرید

حکمت/ کجای مجلس بنشینیم؟

طرز تهیه خاگینه هویج

استفاده از سیر پخته شده برای کاهش ورم گلو

توصیه جالب دکتر عزیزی به مردها

یک بمب‌افکن میکرومقیاس برای مقابله با تومور سرطانی ساخته شد

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

واقعیت مصدومیت‌های جنجالی‌‌ترین تنیسور ATP

ترابی، اثرگذاری روی صد گل لیگ برتر!

معرفی تیم داوری بازی ملوان و سپاهان

اتلتیکومادرید، بارسلونا را پولدار می‌کند

با شگفتی‌سازان دقیقی علیه استقلال

پیام آماده بازگشت به ترکیب سپاهان

تلخ‌ترین حذف بارسلونا پس از 40 سال

تن‌هاخ: گارناچو از من عذرخواهی کرد

دروازه‌بان جنجالی بازی حساس را از دست داد

احضار دانیال اسماعیلی‌فر به کمیته انضباطی

فیلمسازی در حوزه اقوام یک گام بزرگ است

مهارت شگفت‌انگیز بازیگر مشهور سینما در کشیدن نقاشی

بازخوانی زیبا از ترانه دلنشین علیرضا افتخاری

پدر گلاب ایران درگذشت

سقوط جرثقیل در پتروشیمی رازی؛ 2 نفر فوت شدند

قانون اساسی برخاسته از نماز

گوناگون/ برج یاقوت کبود بعد از 20 سال گل داد!

4 گوشه دنیا/ پرموترین پسر جهان که مبتلا به «سندرم گرگینه» است

محافظت اردک مادر از جوجه اردک هایش در برابر حواصیل

درگیری حیوانات در طبیعت

قسمت هایی واقعی از کارتون تام و جری!

ابراز نگرانی سازمان جهانی بهداشت نسبت به گسترش آنفلوآنزای پرندگان در بین انسان‌ها

نقش «فرزند» در ارتباط زن و شوهر با یکدیگر

برای خوب شدن سرفه آنتی بیوتیک بخوریم؟

هزینه مومیایی جسد در سال 1403 اعلام شد

خانمم 3 ماه است که به جدایی فکر می کند

با این خوراکی های خوشمزه از کبد چرب رهایی می یابید

ری‌اکشن‌های جالب رضا عنایتی و مسعود شجاعی حین بازی