آریا بانو

آخرين مطالب

چیزهای مشترکی که ثابت می‌کند همه انسان‌ها از یک گونه اند گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
انسان‌ها گونه بسیار متنوعی هستند که از تفاوت‌ زیاد بین فرهنگ‌های سراسر جهان کاملا مشهود است. با وجود آداب و رسوم مختلف، سبک زندگی، تنوع غذا‌ها و زبان‌ها، برای یک ناظر خارجی سخت است که تشخیص دهد همه ما واقعا از یک گونه هستیم.
به گزارش برترین ها، از تفاوت‌ زیاد بین فرهنگ‌های سراسر جهان می‌توانیم نتیجه بگیریم انسان‌ها گونه بسیار متنوعی هستند. با وجود آداب و رسوم مختلف، سبک زندگی، تنوع غذا‌ها و زبان‌ها، برای یک ناظر خارجی سخت است که تشخیص دهد همه ما واقعا از یک گونه هستیم. با همه این تفاوت‌ها، هر کجای دنیا که باشیم چیز‌های مشترکی بین ما وجود دارد. چیز‌هایی که انتظار ندارید همزمان در بخش‌های مختلف دنیا وجود داشته باشد، به خصوص اگر فرهنگ‌ها با هم در ارتباط نباشند.
فلوت‌ها
کسانی که به صورت تخصصی موسیقی خوانده‌اند می‌دانند که مدارس و سبک‌های موسیقی متنوعی در سراسر جهان وجود دارد که تفاوت‌ زیادی با هم دارند. همه آن‌ها به تمرین و آموزش از سطح مقدماتی تا عالی نیاز دارند. حتی ساز‌های سنتی هم بسته به اینکه کجای دنیا باشید، تفاوت دارند، اما یک ساز هست که در همه فرهنگ‌ها با کمی تغییر وجود دارد: فلوت.
از «نی» ایرانی و «بانسوری» هندی تا «دیزی» چینی و فلوت بومیان آمریکا، همگی طراحی تقریبا یکسانی دارند. حتی بااینکه با مواد متفاوتی (نی، چوب، بامبو و...) ساخته شده‌اند و به صورت مستقل در فرهنگ‌های مختلف ابداع شده اند، به نظر می‌رسد طرح یکدیگر را ربوده اند. حتی یکی از قدیمی‌ترین ساز‌های کشف شده، همان طور که حدس می‌زنید، فلوتی کاملا شبیه فلوت‌های امروزی بوده است.
تکان دادن سر

اگر به کشور کاملا متفاوتی بروید که با فرهنگ آن هم آشنا نیستید، شرایط سختی را تجربه خواهید کرد، چون برای پرسیدن یا درخواست کردن ساده‌ترین چیزها هم دچار مشکل می‌شوید مگر اینکه زبان آن‌ها را بلد باشید یا روی مهارت اشاره خود حساب کنید. جالب است بدانید یک اشاره جهانی وجود دارد که حتی در دورافتاده‌ترین جای دنیا هم می‌توانید روی آن حساب کنید: تکان دادن سر به نشانه بله و خیر (البته به جز بلغارستان و یکی دو جای دیگر)
هیچکس نمی‌داند چرا، اما همه می‌دانیم که با این اشارات ساده می‌توانید منظورتان را به هرکسی در هرجای دنیا بفهمانید. اما تکان دادن سر فقط برای گفتن بله استفاده نمی‌شود و به معنای تصدیق و صمیمیت هم است که هیچکس در هیچ جای دنیا نیست که آن را نفهمد.
اژد‌ها

همه ما می‌دانیم زمانی دنیا جای خطرناک و پرتنشی برای زندگی بوده و مردم برای هرچیزی که با ابزارهای آن زمان نمی‌توانستند توضیح دهند، یک دلیل ماوراءالطبیعه پیدا می‌کردند. در اساطیر مختلف سراسر دنیا، موجودات افسانه‌ای زیادی وجود دارند که بیشترشان مسائل زمان خودشان را بیان می‌کنند و کاملا با هم تفاوت دارند. اما یک عنصر مشترک در همه آن‌ها وجود دارد :اژدها.
اژدها؛ موجود خزنده‌ای که می‌تواند پرواز کند و از دهانش آتش بیرون دهد؛ یک سوژه تکراری در اساطیر فرهنگ‌هایی که تا همین اواخر هیچ ارتباطی با هم نداشتند از اسکاندیناوی تا ژاپن. شاید علت آن را تا حدی با فسیل‌ها بتوان توضیح داد؛ استخوان‌هایی که یک خزنده بزرگ را نشان می‌دهند که گاها قدرت پرواز داشته و در کوه‌ها زندگی می‌کرده اند. اما نمی‌توان ویژگی‌های عمومی مشابه اژد‌ها در کشور‌های مختلف را کاملا توضیح داد.
ها؟

فرهنگ‌های مختلف اشارات کلامی و غیرکلامی مختلفی برای بیان سریع احساساتشان دارند که بسیاری از آن‌ها به چگونگی تحول فرهنگ و تناسب آن‌ها با توانایی‌های فیزیکی افراد جامعه بستگی دارد. این اشارات به ما کمک می‌کنند هنگام ارتباط با مردم خودمان یکدیگر را درک کنیم، اما شاید نتوانیم با کسی که در جامعه ما بزرگ نشده ارتباط برقرار کنیم. با این حال یک اشاره کلامی هست که تقریبا در همه فرهنگ‌ها و زبان‌های دنیا یکسان است: «ها»
«ها؟» بیشتر صداست تا کلمه، همه از آن به یک منظور استفاده می‌کنند و فارغ از اینکه کجا باشید معنای آن را به صورت غریزی متوجه می شوید. از آنجا که این کلمه بسیار شایع است شاید از اجداد باستانیمان به ما رسیده باشد.
ماه

فرهنگ‌های باستانی به طرز عجیب و ترسناکی مجذوب ماه بودند. ما ماه را یک شیء آسمانی آرام می‌دانیم که به صورت دوره‌ای در آسمان دیده می‌شود، اما مردم گذشته ماه را با چیز‌های بدی مرتبط می‌دانستند. اگر فقط یک فرهنگ اینطور بود قابل قبول بود، اما در بیشتر فرهنگ‌های تاریخی از ماه به عنوان چیز ترسناکی یاد شده است. مثلا فکر می‌کردند ماه گرفتگی بدترین چیزی است که ممکن است در یک سرزمین اتفاق بیفتد. برای اینکا‌های باستان به این معنی بود که یک جگوار بزرگ روی ماه پریده و وقتی آن را خورد سراغ آن‌ها می‌آید، مردم بین النهرین آن را نشانه حمله مستقیم به پادشاه می‌دانستند. در بسیاری از فرهنگ‌های دیگر هم ماه گرفتگی یک اتفاق شوم بوده یا حداقل چیزی که آن‌ها را ناراحت می‌کرده است.
دامپلینگ

هیچ چیزی مثل غذا تنوع نژاد انسان را نشان نمی‌دهد. غذا نه تنها بسته به جایی که زندگی می‌کنید از مواد اولیه متفاوت و به شکل متفاوتی تهیه می‌شود، بلکه براساس نیاز‌های تغذیه‌ای جمعیتی است که از آن استفاده می‌کنند. همه این عوامل دست به دست هم می‌دهند تا غذا بخش قابل شناسایی فرهنگ ما باشد. به جز برخی همپوشانی‌ها به دلیل ترکیب فرهنگ‌ها، غذا‌ها معمولا در کشور‌های مختلف تفاوت زیادی باهم دارند.
یکی از استثنا‌های نادر دامپلینگ است. دامپلینگ جزو غذا‌های پیچیدنی‌ست مانند دلمه یا راویولی که مواد و خمیر اطرافش تنوع زیادی دارد. از مومو در تبت تا ونتون در چین و تورتلینی در ایتالیا یا قطاب خودمان، همه ما نوعی دامپلینگ در فرهنگمان داریم که اساس آن پیچیدن خمیر دور مواد و پختن آن است. همچنین یکی از قدیمی‌ترین غذا‌های تاریخ است که شاید به همین دلیل در سراسر جهان رایج است.
زبان

زبان بخش ذاتی فرهنگ ماست و تنوع گسترده زبان‌هایی که گونه انسان به آن دست یافته واقعا شگفت‌انگیز است. هرکس یک زبان مادری متمایز با خط، تلفظ، دستورزبان و همه پیچیدگی‌های دارد که یک زبان را تشکیل می‌دهند، که با توجه به پراکندگی انسان‌ها در سراسر جهان تعجبی ندارد. تفاوت‌ها بسیار است، بنابراین جالب است که تم‌های مشابه در زبان‌های مختلف ظاهر می‌شود. نام‌های مشابه زیادی در زبان‌های ظاهرا متفاوت وجود دارند، اگرچه معنای آن‌ها کاملا متفاوت است.
محققان 6000 زبان را بررسی کرده و دریافتند که صدا‌های بسیاری از کلمات برای راحتی، بسیار شبیه هستند و نتیجه گرفتند که هیچ ارتباطی با مجاورت جغرافیایی ندارد. این مشابهت بار‌ها در زبان‌های کشور‌هایی دیده شده که هیچ ارتباطی با هم ندارند و نشان می‌دهد همه ما درباره زبان مثل هم فکر می‌کنیم.
تیر و کمان

در دوران باستان، زمانی که مناطق مختلف هنوز با هم ارتباط نداشتند، سلاح‌های زیادی به صورت مستقل و باتوجه به نوع درگیری و ویژگی‌های جغرافیایی ابداع شدند. بسیاری از این سلاح‌ها تا همین اواخر به مناطق دیگر نرسیده بودند (مثل سواره‌نظام‌ها که پدیده نسبتا تازه‌ای در تاریخ اروپا هستند) و اغلب این سلاح‌های منحصر به فرد، عوامل تعیین کننده در مرز‌های دائما در حال تغییر تاریخ بودند. سلاح‌ها معمولا در جاهای مختلف دنیا متفاوت بودند، به جز یکی که تقریبا در همه جا وجود داشته: کمان.
اگر فکر می‌کنید با وصل کردن نخ به یک چوب بلند، کمان خواهید داشت؛ روش‌های ساخت آن را دست کم گرفته اید. پیدا کردن چوب مناسب، آماده کردن آن، آزمون و خطا با ریسمان‌های مختلف برای دستیابی به قدرت موردنظر، کار آسانی برای مردم باستان نبوده است. با این حال کمان‌ها به شکل مشابهی در همه فرهنگ‌ها وجود دارند.
افسانه‌های عامیانه

هر فرهنگی داستان‌ها و باورهای عامیانه خود را دارد، بسیاری از آن‌ها داستان‌های جالب با درس‌های مهم هستند، و بسیاری از آن‌ها ماجرا‌ی هیولا‌های ترسناکی هستند که مردم آن زمان از آن‌ها می‌ترسیدند. بدیهی است که این داستان‌ها بسته به جایی که هستید بسیار متنوع باشند، چون بیشتر فرهنگ‌ها با هم در ارتباط نبودند.
آنچه بیشتر مایه تعجب است، این است که با وجود همه تفاوت‌های زبانی و جغرافیایی و فقدان ارتباط، شباهت‌های زیادی بین افسانه‌ها و باور‌های عامیانه مردم وجود دارد. مثلا موجود نیمه انسان-نیمه ماری که در بسیاری از افسانه‌های هندی وجود دارد بسیار شبیه به موجوداتی است که در افسانه‌های چینی و قبایل غرب آفریقا دیده می‌شود. شباهت‌های بسیاری مثل این در فرهنگ‌های مختلف وجود دارد که فراتر از آن است که تاثیر و نفوذ فرهنگ‌ها بر یکدیگر بپنداریم.
سیندرلا

«سیندرلا» یکی از معروف‌ترین داستان‌های غربی است. افراد کمی این داستان را نشنیده اند. اما خیلی از ما نمی‌دانیم این داستان فقط محدود به دنیای غرب نیست، سیندرلا یکی از قدیمی‌ترین داستان‌های دنیاست و با تغییرات کمی در کشور‌های مختلف وجود دارد.
قدمت داستان سیندرلا به شکل یک افسانه چینی به نام «یه شن» به سال 850 میلادی بازمی‌گردد. یه شن داستان دختری است که با والدین زندگی می‌کند که از او متنفرند و یک موجود سحرآمیز به او کمک می‌کند به مهمانی پادشاه برود. او هم دمپایی خود را جا می‌گذارد که به پادشاه کمک می‌کند او را پیدا کرده و در نهایت با هم ازدواج کنند. متوجه شباهت این داستان با سیندرلا شدید؟
این نسخه چینی سیندرلاست که اسناد آن موجود است؛ اما احتمالا داستان سیندرلا اولین بار 7 سال پیش از میلاد گفته شده است. تقریبا همه فرهنگ‌ها نسخه‌ای از این داستان را دارند که ثابت می‌کند مهم نیست چقدر با هم تفاوت داریم، داستان‌های ما الگوهای مشابهی را دنبال می‌کنند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/171205/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این استان ها امروز منتظر بارش باران باشند

خبری تازه از عرضه شیرخشک در داروخانه ها

تجلیل استاندار یزد از خانواده شهدای ارتش

مدیرکل بنیاد استان آذربایجان شرقی به مشکلات 50 نفر از مراجعا رسیدگی کرد

گشت و گذار دختران جوان در تهران 100 سال قبل

خلاقیت منحصر بفرد عاشقان باغ ارکیده در جزیره مالدیو / نفیسه روشن رونمایی کرد

حرف های دلی و عاشقانه بازیگر سریال پدر پسری برای همسرش در سالروز تولدش / به هر تپش قلبم جون دادی

امید اسماعیل خانی پسر گوهر خیراندیش و همسر در خانه ابدی پدرش با رونمایی از سنگ قبر بازیگر معروف

علایم افسردگی در سن یائسگی به چه شکل است؟

دیدار تشکل‌های شاهد و ایثارگر با معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری

اسرائیلی‌ها به میزان خسارت خود پس از حمله پهپادی_موشکی سپاه ایران اعتراف کردند!

اولین واکنش ژیلا صادقی به ماجرای ممنوع الکار بودنش در برنامه تلویزیونی برمودا!

پیش بینی جدید درباره قیمت مسکن در سال 1403| تا آخرسال قیمت آپارتمان به این اعداد می‌رسد!

جشن تولد نیلوفر پارسا بیتای آوای باران در 33 سالگی / رونمایی از بارداری دوقلوهایش

خاطرات ناصرالدین‌شاه؛ خرس‌ها ول می‌شدند می‌رفتند توی مردم؛ خنده داشت

استایل جدید و متفاوت بهنوش طباطبایی بازیگر سینما و تلویزیون با شعری معنادار

دابسمش زیبای الهه حصاری کیمیا زخم کاری و دوستش با آهنگ چاوشی در خودروی لاکچری اش

لو رفتن اسم واقعی سیدجواد هاشمی در برنامه «صداتو»/ محسن کیایی افشاگری کرد

چهره جدید نیکا فرقانی دختر نقی و همای پایتخت در شهربازی استکهلم

رونمایی از تغییرات جدید چهره بهنوش طباطبایی خانم بازیگر همیشه خوشتیپ در آسانسور

دورهمی دوستانداران عارف لرستانی در سالگردش / بازیگر طنزی که در بهار مرگی تلخ داشت

فلزات سنگین تهدید جدی رژ لب های تقلبی

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «دهنوی»

رونمایی سیدحسین حسینی دروازه بان استقلال از چهره عروسکی دخترش / این کوچولوی ریزه میزه ماشاالله داره

ماجرای عمل جراحی رهبر انقلاب بدون بیهوشی عمومی و آخرین وضعیت سلامتی ایشان | رهبر انقلاب رژیم غذایی خاصی دارند؟

بهترین راه برای داشتن همسری بهتر: نگاهی به تجربه‌ی یک زن ایرانی

10 نکته برای بهبود کیفیت خواب

پاتوق معتادان متجاهر در عمق 10 متری زمین در تهران

جدیدترین عکس منتشر شده از محمدرضا گلزار و همسرش آیسان آقاخانی بعد از ازدواج!

رفع تیرگی زانو، آرنج و قوزک پا با 5 روش موثر خانگی ارزان قیمت!

قانون فرزندآوری با آن همه بودجه و اعتبار و اصرار شکست خورد

از کجا بفهمیم آب مروارید داریم؟

رژیم تخم مرغ، یک رژیم سریع و آسان برای لاغری

جلوگیری از چین و چروک دور لب با چند پیشنهاد ساده

اثبات یک رابطه میان سدیم و بیماری های قلبی و عروقی

واکنش جالب و متفاوت ژیلا صادقی مجری مشهور به حمله سپاه پاسداران به اسرائیل

تعطیلی پنجشنبه ها قطعی شد؟ | خبر مهم و جدید درباره کاهش ساعت کاری ادارات

ابلاغ دستورالعمل دانشگاه آزاد درباره حجاب

مدیرکل بنیاد شهید کرمانشاه بر شناساندن سبک و سیره عملی شهدا به جوانان تآکید کرد

اقدامات سازمان اقتصادی کوثر منجر به خودکفایی‌های بزرگ در حوزه اقتصادی شد

افزایش تعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران با آموزش و پرورش برای توسعه فعالیت های فرهنگی

صبر و ایثار خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر درس آموز است

افشاگری مجری جنجالی زن تلویزیون: شهروند آمریکا هستم!

شیطنت‌های دختر با نمک سروش رفیعی در تمرین پرسپولیس / روزمو ساختی عمر بابا

تصویر تازه نوه ی اکبر عبدی که مثل پدر بزرگش بانمک و توپوله / ماشالا به هردوشون

رونمایی از چهره جدید هانده ارچل «کیمیا خاتون» فیلم مست عشق در ژاپن

نیوشا ضیغمی از بزرگترین راز زندگی اش پرده برداشت / دلنوشته تلخ بازیگر معروف 2 سال بعد از جدایی همسرش

خرید شیرخشک بدون تغییر قیمت از داروخانه ها

آیا تهوع و استفراغ شدید در دوران بارداری مضر است؟

برگزاری جلسه شورای معاونان و اطلاع رسانی بنیاد استان سمنان