آریا بانو

آخرين مطالب

روانشناسی/ نشانه‌های ساده‌ای که دروغگو‌ها را لو می‌دهد! روانشناسي

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
روانشناسی/ نشانه‌های ساده‌ای که دروغگو‌ها را لو می‌دهد!
١٥٨
٠
روزیاتو / واقعیت این است که همه مردم گاه و بی‌گاه در زندگی خود دروغ می‌گویند. این دروغ‌ها بعضا سفید هستند و با هدف لطمه نزدن به احساسات دیگران صورت می‌گیرند. برخی دیگر نیز بسیار کوچک و بی‌ارزش هستند. اما گاهی هم ممکن است دروغ‌ها بزرگ و ادامه‌دار باشند و حتی شاید به یک جرم یا جنایت بزرگ منجر شود.
مردم عموما نمی‌توانند نشانه‌های دروغگویی را تشخیص دهند
بسیاری از مردم بر این باور هستند که به خوبی می‌توانند دروغ را از واقعیت تشخصی دهند و متوجه شوند که چه کسی چه زمانی صادق نیست. از روی عقل و منطق می‌توان تا حدی عدم صداقت را متوجه شد. به طور مثال، رایج‌ترین نشانه‌ی غیرکلامی دروغگوها این است که عموما آرام و قرار ندارند و هنگام بیان حرف‌های نادرست در خود می‌پیچند و از فرم بدنشان می‌توان تشخیص داد یک مشکلی در کارشان است.
اما فارغ از این نشانه‌هایی که اغلب می‌دانیم، دانشمندان ثابت کرده‌اند بسیاری از مردم در تشخیص راست از واقعیت ضعف دارند. در تحقیقاتی که در سال 2006 میلادی صورت گرفت، مشخص شد مردم فقط در 54 درصد از موارد می‌توانند دروغ را از حقیقت تشخیص دهند و مهم‌تر این که در طول آزمایش مشخص شد 50 درصد از این افراد هم به صورت شانسی تشخیص درست داشته‌اند.
عجیب‌تر اینکه این محققان مدعی بودند حتی کارآگاه‌های دوره دیده و متخصصان تشخیص دروغ از راست هم در تشخیص صحیح دروغگوها با ضعف‌های زیادی مواجه هستند. واقعیت این است که تمیز دادن بین رفتار انسان‌های دروغگو از افراد صادق چندان آسان نیست و به هیچ عنوان هم معیار و مقیاسی برای اندازه‌گیری ندارد.
محققان از روش‌های مختلفی برای تشخیص افراد دروغگو استفاده می‌کنند. فارغ از موارد ساده‌ای که در بالا ذکر کردیم، در زیر برخی از نشانه‌هایی که می‌تواند دروغگو یا راست‌گو بودن فرد را نشان دهد برایتان نوشته‌ایم.
به زبان بدن فرد توجه کنید
وقتی موضوع سر تشخیص دروغگویی افراد است، مردم اغلب تمرکز خود را روی «زبان بدن» طرف مقابل می‌گذارند تا به نشانه‌های رفتاری و ظاهری بفهمند که آیا او دروغ می‌گوید یا خیر. نشانه‌های استاندارد دروغ، حرکت سریع چشم‌ها، بی‌قراری است.
با اینکه بسیاری از مردم این رفتارها را نشانه دروغگویی می‌دانند، اما واقعیت این است که خیلی از آنها لزوما در نتیجه دروغ گفتن بروز نمی‌کنند.
محققی به نام Howard Ehrlichman که متخصص روانشناسی است از دهه 1970 میلادی تاکنون در حال مطالعه و تحقیق روی حرکت چشم‌هاست. او متوجه شده حرکت سریع چشم‌ها همیشه نشانه‌ی دروغگویی نیست. در واقع چپ و راست کردن‌های متناوب چشم‌ها می‌تواند نشانه‌ی فکر کردن فرد باشد؛ یا ممکن است نشانه‌ی این باشد که فرد در تلاش است از حافظه بلندمدت خود خاطره یا موضوعی را بیرون بکشد.
تحقیقات دیگری نیز نشان داده با اینکه از روی سیگنال‌های فردی و رفتارها می‌توان برای تشخیص دروغ از واقعیت استفاده کرد اما در مورد تعدادی از آنها (مثل حرکت چشم‌ها) باورها و برداشت‌های غلطی وجود دارد. به همین خاطر بهتر است وقتی قصد دارید از روی زبان بدن راست را از دروغ تشخیص دهید، بدانید که دقیقا روی چه رفتارهایی باید تمرکز کنید.
چه سیگنال‌های به دروغ مربوط هستند؟
روانشناسان و محققان در دانشگاه UCLA برای تعیین رفتارهایی که به دروغ مربوط می‌شود علاوه بر آزمایشی که خود روی تعدادی داوطلب انجام دادند، 60 آزمایش مطالعاتی دیگر را نیز مورد برسی قرار دادند. یافته‌های آنها شامل موارد زیر بود:
پرچم‌های قرمز و هشداردهنده کسانی که ممکن است دروغ بگویند:
مبهم و کلی صحبت کردن و ارائه ندادن جزئیات
تکرار سوال قبل از پاسخ دادن به آن
صحبت‌ کردن با جملات کوتاه و پراکنده
عدم توانایی در ارائه جزئیات وقتی صحبت‌ها به چالش کشیده می‌شوند
نمایش رفتاری تیک مانند همچون بازی کردن با موها، فشار دادن انگشتان دست یا گاز گرفتن لب‌ها
سرپرست این تیم تحقیقاتی، «آر.ادوارد گایسلمن» در این رابطه گفته: تشخیص افراد دروغگو به هیچ عنوان کار آسانی نیست اما با تمرین و ممارست می‌توان غیرواقعی بودن حرف‌ها را تشخیص داد.
نشانه‌های زبان بدن اغلب ضعیف‌ترین علایم هستند
محققان ثابت کرده‌اند که بر خلاف باور عموم، از روی نشانه‌های زبان بدن نمی‌توان به صحت یا سقم سخنان یک فرد پی برد. مساله این است که برخی از این نشانه‌ها لزوما علامت انحصاری دروغگویی نیستند و ممکن است در موقعیت‌های دیگری هم پدیدار شوند.
مبهم و مرموز بودن: اگر فرد به طور عمدی و از قصد از بیان جزئیات خودداری کند، ممکن است که در حال دروغ گفتن باشد.
لحن غیرمطمئن: اگر فردی با لحن نامطمئن و لرزان صحبت کند، احتمال اینکه در حال دروغ گفتن باشد زیاد است.
بی‌اعتنایی و بی‌تفاوتی: وقتی فرد قصد دارد خود را بی‌تفاوت و بی‌علاقه نشان دهد احتمالا سعی دارد تا با چنین رفتار اغراق‌شده‌ای، احساسات واقعی خود را پنهان کند.
زیاد فکرکردن: وقتی از کسی خواسته می‌شود تا جزئیات داستان را شرح دهد و او برای توضیح دادن زیاد از حد فکر می‌کند، احتمال اینکه دروغ بگوید زیاد است.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگرچه بدن می‌تواند نشانه‌های دروغگویی را بروز دهد اما شما باید سراغ علایم واقعی بروید و از روی حدس و گمان فردی را به دروغگویی متهم نکنید.
از او بخواهید تا داستانش را برعکس تعریف کند
با اینکه بیشتر مردم برای تشخیص دروغگویی دیگران روی زبان بدن و حالت‌های صورت آنها تمرکز می‌کنند اما متخصصان این امر بر این باور هستند که این کار به کنکاش بیشتر و دقت بالاتری نیاز دارد
یکی از روش‌های تشخیص دروغگوها این است که از آنها بخواهید داستان‌های خود را برعکس، از زاویه‌ای دیگر یا با تغییر ترتیب زمانی تعریف کنند.
محققان می‌گویند نشانه‌های کلامی و غیرکلامی که نشان دهنده راست از دروغ هستند در چنین شرایطی بیشتر می‌شوند و راحت‌تر می‌توان واقعیت ماجرا را تشخیص داد.
دروغ گفتن نه تنها یک فرایند شناختی دشوار است، بلکه فرد دروغگو انرژی زیادی از مغز مصرف می‌کند تا بتواند رفتار و حرکات خود را تحت کنترل داشته باشد تا دیگران متوجه دروغ او نشوند.
آنها برای اینکه مطمئن شوند مردم داستانشان را باور کرده‌اند همه حواس خود را جمع می‌کنند. همه این کارها انرژی زیادی از فرد می‌گیرد و مسلما اگر قرار باشد داستان خیالی را سر و ته تعریف کند، به انرژی مضاعفی نیاز خواهد داشت و همین کمبود نیرو سبب می‌شود تا فرد دچار اشتباه شده و دروغش لو برود.
این روش یعنی درخواست از مظنون برای تعریف کردن برعکس ماجرا در چندین تحقیق روانشناسی مورد بررسی قرار گرفته و ثابت شد پلیس‌ها در چنین حالتی بهتر می‌توانند دروغگو را تشخیص دهند.
به غریزه خود اعتماد کنید
بر اساس یک تحقیق علمی که در سال 2014 میلادی صورت گرفت، ثابت شد اولین واکنش افراد در برابر فردی که دروغ می‌گوید، درست‌ترین تشخیص است.
در این تحقیق، دانشمندان از 72 شرکت کننده درخواست کردند تا مصاحبه با مظنونین ساختگی را مشاهده کنند. شماری از آنها یک چک یکصد دلاری را از قفسه کتابخانه دزدیده بودند و بقیه این جرم را مرتکب نشده بودند. اما از آنها درخواست شده بود تا همه به بازپرس دروغ گفته و بگویند که آنها پول را برنداشته‌اند.
بیشتر شرکت‌کننده نتوانستند دروغ را از راست تشخیص دهند. داوطلبین فقط 43 درصد از دروغگوها و 48 درصد از راست‌گوها را تشخیص دادند.
البته محققان وقتی توجه خود را روی واکنش‌های ذاتی و حدس‌های قلبی داوطلبین گذاشتند، متوجه شدند که مردم فقط به دل خود رجوع می‌کنند، پاسخ‌های درست‌تری می‌دهند.
حالا این سوال پیش می‌آید که اگر انسان می‌تواند به صورت ذاتی و از روی حدس و گمان عدم صداقت و دورویی را تشخیص دهد، چرا از این استعداد استفاده نمی‌کند؟
پاسخ دانشمندان این است که تشخیص‌های ذاتی انسان‌ها با مسایل جاری در جامعه تداخل پیدا می‌کند و به همین خاطر در هاله‌ای از ابهام فرو می‌رود. اغلب ما انسان‌ها به جای اعتماد کردن به قوه‌ی درونی خود تمرکزمان را روی رفتارهای کلیشه‌ای مثل توجه کردن به دو دو زدن چشم‌ها یا بی‌قراری طرف مقابل می‌گذاریم تا تشخیص دهیم که آیا راست می‌گوید یا دروغ. همین حواس‌پرتی‌ها باعث می‌شوند تا به دل خود اعتماد نکنیم و نتوانیم به درستی دروغ را از راست تشخیص دهیم.
کلام آخر در مورد تشخیص دروغگو بودن یا نبودن افراد
بدن شک مقاله‌های زیادی در اینترننت و مجله‌های چاپی در مورد روش‌های تشخیص دروغ وجود دارد. اما اغلب آنها فقط روی رفتارها و واکنش‌های بدنی دروغگوها تمرکز دارند.
بهترین روش برای تشخیص دروغگو چیست؟ واقعیت این است که نشانه یا علامت صد در صد ثابت‌شده‌ای برای این امر وجود ندارد. تمامی رفتارها، واکنش‌ها و شاخصه‌هایی که محققان به نشانه‌های دروغگویی ربط داده‌اند ممکن است مفاهیم دیگری داشته باشند و در واکنش به شرایط خاصی ایجاد شده باشند.
شاید بهتر باشد برای تشخیص دروغگوها و مچ‌گیری آنها اول از همه به ندای اولیه دل خود گوش کنید و سپس با سوال پرسیدن‌های هوشمندانه و درخواست جزئیات ببینید که آیا طرف دروغ می‌گوید یا خیر. اما ترجیحا از توجه کلیشه‌هایی که گفته می‌شود دست بردارید. اگر کسی موقع صحبت زیاد پلک می‌زند شاید فقط استرس دارد و دلیل نمی‌شود که دروغگو باشد. یا ممکن است اعتمادبه‌نفس پایینی داشته باشد و هنگام حرف زدن ناخن‌هایش را بکند. بر اساس ظاهر افراد و رفتارهای ظاهری آنها را قضاوت نکنید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/154767/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صادق قطب زاده، یک انقلابی که قصد کودتای نظامی داشت

ماجرای گران شدن شیرخشک؛ سازمان غذا و دارو پاسخ دهد / داروخانه‌ها حق گران کردن خودسرانه ندارند

نقاط حساس بدن متولدین هر ماه !

برای جلوگیری از سرطان روده مسواک بزنید

گردهمائی بزرگ و صمیمی جانبازان 70 درصد همدان با مسئولان استان

48 میلیون ایرانی‌ تمایل به مهاجرت از ایران دارند!/ ویدئو

ادای احترام معاون رییس جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام والای شهدای شهر بوشهر

سفر رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به استان بوشهر

ماجرای ماشین پلیس های دوربین دار در تهران

نخستین نشست ستاد شاهد شهرستان‌های استان تهران در سال جدید برگزار شد

برای کاهش تاثیر استرس بر قلب چه کنیم؟

مواد غذایی مفید برای تسکین درد مزمن

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «انصاری رامندی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «فرشیدفر»

هشدار جدی پلیس درباره سفر به استان های جنوبی

باران، رگبار و رعد و برق در انتظار این استان هاست

درج نام مادر روی کارت ملی منتفی شد؟

خاتمی: در دانشگاه افراطیون چپ را کوبیدم و ناراحتشان کردم، به رهبرى گفتم، ایشان هم افراطیون راست را محکوم کنند؛ نپذیرفتند

83 درصد کودکان کار از اتباع هستند

عامل چاقی مردان و زنان یکسان است؟

گروکشی از بیمار؛ زیرمیزی پزشکان روی میز تعزیرات

کاربرد عجیب پلک که نمی‌دانستید!

تعظیم روز ارتش

جانباز گرانقدر 70 درصد «سلمان کلیوند عباسی» به خیل شهدا پیوست

مهاجرت ایرانی ها هم مانند افغانستانی ها توده ای می‌شود؟

چه کسانی کاندید جراحی برداشتن «لوزه» هستند؟

مولدسازی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است

کمبود این ویتامین سبب خواب رفتن پا می‌شود!

سفر به تهران قدیم؛ کشتی با خرس در خیابان‌های تهران/ تصاویر

ژست جدید محمدرضا گلزار در کنار خودروی لوکس به عنوان یک مدل تبلیغاتی را ببینید!

تغییرات چهره محمود احمدی نژاد بعد از عمل زیبایی پلک در مراسم گرامیداشت بهبهانی

ابراهیم رئیسی در جلسه جدید دولت با تغییر ظاهری بزرگ و متفاوت؛ پای عمل جراحی در میان است؟

پیام تبریک بنیاد شهید وامور ایثارگران استان گیلان به مناسبت فرا رسیدن روز ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی زمینی

ارتش جمهوری اسلامی ایران افتخار و مایه سربلندی کشور

همدلی همکاران در مسیر تحقق اهداف سازمانی ضرورت دارد

وقتی ژیلا صادقی مجری جنجالی تلویزیون اسلحه به دست شد| تیر خانم مجری به هدف خورد؟

سهامداران عدالت بخوانند |خبر جدید رئیس سازمان بورس درباره پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت

سلفی منوچهر هادی با مهمانان مراسم سی و نهمین سالگرد پدر مرحومش /چقدر شبیه باباش بوده

هنگامه حمیدزاده بازیگر نقش فرزانه در سریال بزنگاه بعد از 16 سال

عکس هنری پناه استخری در چشم اندازی زیبا از کشور بلژیک که پدر بازیگرش منتشر کرد

طبیعت گردی حسین مهری سینای زمانه و پسرش بانمکش / پدر و پسر کپی برابر اصل اند

رونمایی عباس غزالی بازیگر وضعیت سفید از فرزندش / تیپ ست و بامزه پدر دختری

اولین واکنش رضا رشیدپور به اعلام خبر درگذشت خود و انتقادات و واکنش‌های هوادارانش

مدیرکل بنیاد استان آذربایجان شرقی به مشکلات 50 نفر از مراجعان رسیدگی کرد

رونمایی از چهره جدید و باورنکردنی بهنوش بختیاری با رنگ موهای عجیب که سوژه مجازی شد!

نگاهی به دکوراسیون شیک و با کلاس خانه علی سخنگو پارسای سریال دلدادگان در روز تولدش / چیدمان زیبا چقدر خوش سلیقه

سینی غذای خوشمزه ؛ رنگارنگ و دو نفره آیسان آقاخانی برای همسرش رضا گلزار / نوش جان باشه

کارمندان بخوانند | خبر خوش و مهم رئیس سازمان بودجه درباره حقوق 1403 کارمندان

سه‌شنبه‌های ایثارگری در مازندران

جسن تولد 5 سالگی پسر بزرگتر فخریه اوجن و بوراک اوزچیویت در استانبول / تزیین رنگارنگ و خیلی شلوغ