آریا بانو

آخرين مطالب

اکران نخستین مستند حافظ و گوته اثر کارگردان کازرونی در سینما حقیقت فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو - فرشاد فرشته ‌حکمت در مورد فیلم "حافظ و گوته" گفت: درباره مولانا چندین فیلم سینمایی داستانی و مستند ساخته شده است، اما در مورد حافظ هیچ فیلمی وجود ندارد و به همین دلیل حساسیت فراوانی نسبت به تولید این فیلم داشتم.


سرویس استان‌های هنرآنلاین: فرشاد فرشته‌ حکمت، کارگردان نام آشنای کازرونی و از مستندسازان با سابقه کشور، پنج سال وقت صرف کرد تا شیفتگی و الهام پذیری "یوهان ولفگانگ گوته" شاعر و درام‌نویس آلمانی به "حافظ شیرازی" را برای جهانیان به ویژه پارسی زبانان به نمایش بگذارد. او مرزها را کنار زده و دو شخصیت مؤثر تاریخی را در قاب‌های زیبای فیلم مستند داستانی "حافظ و گوته" کنار یکدیگر نشانده است.
در این فیلم چشم‌های کنجکاو و اندیشه‌های پویا می‌بینند و درک می‌کنند که چگونه گوته در حدود ٧٠٠ سال بعد از حافظ، دیدگانش را بر جنگ‌های اروپا و لشکرکشی‌های ناپلئون بناپارت می‌بندد و در خلوت این شاعر پرآوازه شیرازی شریک می‌شود. فیلم "حافظ و گوته"آذرماه در جشنواره بین‌المللی سینما حقیقت روی پرده می‌رود و از یک راز بزرگ تاریخی پرده برمی‌دارد.
فرشته حکمت پیش از این نیز فیلم‌هایی همچون از "بیشاپور تا پریشان" با موضوع معرفی شهرستان کازرون و "باران در آفتاب" را با موضوع بررسی زندگی مولوی ساخته است.
وی در مورد فیلم "حافظ و گوته" گفت: درباره مولانا چندین فیلم سینمایی داستانی و مستند ساخته شده است، اما در مورد حافظ هیچ فیلمی وجود ندارد و به همین دلیل حساسیت فراوانی نسبت به تولید این فیلم داشتم.
فرشاد فرشته حکمت به تأثیرپذیری گوته از حافظ شیرازی اشاره و اضافه کرد: در سال‌های تحصیل و تدریس در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران با آثار دراماتیک گوته مانند "فاست" آشنا بودم، اما در پژوهش‌های خود با ابعاد دیگر این شخصیت برجسته آشنا شدم که به گستردگی دریا بود.
وی با اشاره به این که برای بررسی و شناخت بیشتر ابعاد شخصیتی گوته، سال‌ها تحقیقات میدانی و کتابخانه‌ای انجام داده است، افزود: هنوز هم نمی‌توانم ادعا کنم که تمام زوایای این شخصیت فرهیخته را شناخته‌ام؛ چرا که در زمینه‌های گوناگونی مانند سیاست، پزشکی، وکالت، شیمی، هواشناسی، گیاه‌شناسی، رنگ، نقاشی، موزیک، شعر، داستان و فلسفه به صورت دامنه‌دار فعالیت کرده است و مثلاً در عرصه پزشکی اکتشافاتی نیز دارد.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه گوته در سن ٦٥ سالگی با حافظ آشنا می‌شود، بیان کرد: در عصری که دوران روشنگری و شکل‌گیری جنبش طوفان و طغیان در غرب بوده، گوته از سردمداران این نهضت به شمار می‌رود.
فرشته حکمت که اعتقاد دارد مهم‌ترین تلاش گوته، تأکید بر ادبیات جهانی و فراتر رفتن از ادبیات بومی و ملی بوده است، ادامه داد: او که تجربه‌های زیادی را از سر گذرانده و آثار بسیار درخشانی خلق کرده است، ناگهان به وسیله "یوزف فون هامر پورگشتال" با ترجمه‌ای از دیوان غزلیات حافظ آشنا می‌شود.
وی به تعبیر گوته از شعر حافظ می‌پردازد و اضافه کرد: حافظ مانند خورشیدی بر زندگی او تابید و بر گوته‌ رمانتیک که از جنگ‌های طولانی اروپا خسته و سرخورده و در سن ٦٥ سالگی درگیر عشقی تازه و دست نیافتنی بود، تأثیر ژرفی گذاشت.
فرشته حکمت افزود: گوته زمانی با حافظ آشنا شد که اروپا تحت تأثیر جنگ‌های شدید خصوصاً لشکرکشی‌های ناپلئون بناپارت بود. حافظ نیز در دوران خود با حاکمان خشن و کشتار، خونریزی و جنگ روبرو بود اما به گونه‌ای رندانه با این مسائل مقابله می‌کرد.
وی که باور دارد حافظ و گوته فراتر از مرزهای زمانی و مکانی زیسته و ماندگار شده‌اند، گفت: بین حافظ و گوته فاصله زمانی زیادی در حدود ٦٨٨ سال وجود دارد، اما مرزهای مشترک میان اندیشه‌های این دو اندیشمند در این مستند داستانی روایت می‌شود.
کارگردان "حافظ و گوته" که به گفته خود در این فیلم قصد قیاس این دو شخصیت بزرگ را نداشته است، افزود: آن چه مورد توجه بوده، کشف وجوهی از شخصیت دو انسان بزرگ است که به تمام انسان‌های جهان تعلق دارند.
فرشته حکمت انتخاب دکتر ناصر آقائی را برای ایفای نقش گوته قابل قبول دانست و ادامه داد: برای بازیگر نقش حافظ و با توجه به‌ برداشت‌های شخصی‌ چهره‌ این شخصیت، یک بازیگر غیرحرفه‌ای را از شیراز انتخاب کرده‌ام.
وی با بیان این که هیچ تصویر تائید شده‌ای از حافظ در دست نیست، افزود: برخی از هنرمندان تجسمی مانند استاد فرشچیان چهره حافظ را آن‌گونه که در تخیل خود دیده‌اند تصویر کرده‌اند، من نیز در این فیلم، حافظ خود را تخیل کرده‌ام.
این مستندساز پیش‌بینی کرد روایت‌های این فیلم بعد از اکران با انتقاد و اختلاف‌نظرهای برخی از پژوهشگران مواجه شود و گفت: حافظ یک منشور رنگارنگ و بی‌رنگ است و هر شخصی از هر زاویه‌ای که نگاه می‌کند، دیدگاه متفاوتی درباره او دارد.
فرشته حکمت از دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی، دکتر مؤید شیرازی، دکتر محمود حدادی، دکتر کاووس حسن‌لی، دکتر منصور رستگار فسایی، عبدالعلی دستغیب، دکتر کمالی سروستانی و دکتر مجید اسکندری به‌ عنوان کارشناسان علمی این اثر نام برد و از حمایت‌های شهرداری شیراز قدردانی کرد.
در فیلم مستند "حافظ و گوته"، حامد فرشته حکمت به‌عنوان مدیر تصویربرداری، دکتر ناصر آقایی، غزل زنگویی، آرش رحیمی، پانته آ پارسا، فاطمه رزمجو و لادن کامیاب به‌عنوان بازیگر، آفتاب درویشی به‌عنوان آهنگساز و مسعود سفلایی به‌عنوان تدوینگر همکاری دارند.
همچنین علی‌اصغر تجویدی (مینیاتوریست)، یوخن باخ (نقاش و مجسمه ساز) و علی‌رضا کریمپور ( خطاط) در مسیر تولید این اثر هنری همکاری داشته و هماهنگی تولید و روابط بین‌الملل را فاطمه فرشته‌حکمت عهده‌دار است.
ناهید فرشته حکمت مجری طرح و برنامه‌ریز، امید زنگویی در ایران و امید صادقی در آلمان مدیریت تولید، محمد موسوی در ایران و بهرام بهرامی در آلمان مدیریت تدارکات و نعیمه فرشته حکمت طراحی لباس را عهده‌دار بوده‌اند.
در این فیلم مستند، صدابرداری این مستند را ناصر شاه حسینی عهده‌دار است و شایان بهنامی و آنوش عزیزی، دستیاران کارگردان و ناصر شاه‌حسینی و سپهر مژدهی دستیاران تصویربردار هستند.
الهه بهرامی

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/106512/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر به ایران قدیم؛ اولین هواپیمای ایران و سفر استانی احمدشاه

برای داشتن عمر طولانی از این مواد غذایی غافل نشوید

ماجرای رد و بدل رمز ارز برای تقلب در کنکور!

تصاویری دیوانه‌کننده از دوچرخه سواری روی دیواره یک سد

رنگرزی سنتی به سبک مدرن و خلاقانه

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

مدل تلسکوپ فضایی جیمز وب با اندازه واقعی به نمایش در می‌آید

ورود «مهمان سرزده» به کتابفروشی‌ها/یک‌قصه تصویری برای کودکان

حریف تراکتور نصف تیمش را ندارد!

برد راحت امامی مقابل حریف کره‌ای و صعود به نیمه‌نهایی

بهترین موقعیت‌های هفته بیست و سوم لیگ برتر

رکوردشکنی تاریخی بایرلورکوزن و ژابی آلونسو

گل دیدنی پولیتانو به فروزینونه از تمامی زوایا

حمایت کلوپ از ستاره لیورپول

2 خبر از فیلم کوتاه؛ آخرین وضعیت «ابله» و«آخرین شیهه»

چرا غیبت بازیگران و خوانندگان در مهمانی طهماسب، لطمه‌ای به آن وارد نکرده است؟

اولین تصویر منتشر شده از اسکناس 500 هزار تومانی جدید + واکنش بانک مرکزی

خبر جدید دولت درباره حقوق امسال کارمندان و اعلام تغییرات و رقم دقیق افزایش حقوق ها

ماجرای انفجارهای شدید امروز در اصفهان و تبریز چه بود؟ + آخرین جزییات

هجدهمین شماره «همساز» با دونوازی تنبک منتشر شد

غذا دادن غواص به کوسه گرسنه!

وقتی حیوان خانگی ات یک گاو باشد!

روش تهیه ساندویچ سرد مرغ

با این خوراکی های خوشمزه از کبد چرب رهایی می یابید

خانمم 3 ماه است که به جدایی فکر می کند

آقامیرزایی در کایاک 200 متر برنز گرفت

مصدوم رباط صلیبی تراکتور برگشت

محمدنژاد جوان در نخستین مبارزه پیروز شد

کابوس آلومینیوم دوباره برای عالیشاه و پرسپولیس

درگیری هواداران با ستاره‌های میلان

دستاورد جدید ژرمن‌ها در اروپا پس از 29 سال

استقلال در اندیشه پایین کشیدن پرسپولیس

دانشگر با کتف در رفته تمرین می‌کند!

پاس گل‌ هفته به نام جانشین گلسازترین بازیکن گل‌گهر!

استادانی که سن نمی‌شناسند؛ از اسکورسیزی تا اسپیلبرگ و ایستوود

جایزه «چهره سال هنر انقلاب اسلامی» وظیفه هنرمند را بیشتر می‌کند

تاب سواری بهاری آرام جعفری بازیگر سریال معمای شاه در طبیعت بسیار زیبای شمال / تزیین تاب با گلهای زیبا جلب توجه کرد

واکنش احسان علیخانی به عکسی از ایشان که این روزها در فضای مجازی وایرال شده / نه بابا من نیستم فتوشاپه

ماجرای شایعه ازدواج رابعه اسکویی و مازیار لرستانی | اولین واکنش جنجالی مازیار لرستانی به دلخوری خانم بازیگر از او

نماهنگ «گل پونه» با صدای محسن ابراهیم زاده

جزئیاتیی از زلزله بامداد امروز در خراسان رضوی

تفال/ من که باشم که بر آن خاطر عاطر گذرم

تقویم تاریخ/ رحلت معلم قرآن، استاد "محمدتقی شریعتی"

یکی از ظریف ترین منبت کاری و کنده کاری روی چوب

شش‌انداز، یک خورش خوش‌خوراک گیلانی

ایجاد اختلال در رشد، قد و وزن کودکان چه موقعی اقدام کنیم؟

فرق انسان و سایر موجودات در نوع دوستی

مواد شیمیایی در پارکینگ ها احتمال ابتلا به ALS را افزایش می دهد

داستانک/ شنوایی کم

فنونی‌زاده: پرسپولیس نمونه یک تیم دونده و درنده است